Πολιτική

14/02/2011 - 13:40

Γιορτή των Ζευγάδων στο Ίππειος

14/02/2011 ώρα 13:25

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Γιορτή των Ζευγάδων που διοργάνωσε, για άλλη μια χρονιά, την Κυριακή 13 Φεβρουαρίου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ιππείου «Ο Άγιος Προκόπιος».

Πολύς κόσμος παρακολούθησε τη θεία λειτουργία που τελέστηκε στο Ιερό ναό του Αγίου Προκοπίου. Στη συνέχεια , με συνοδεία μουσικής και προορισμό το ξωκκλήσι του Αγίου Χαραλάμπους ξεκίνησε η πομπή. Μπροστά πηγαίνανε πέντε άλογα με τους καβαλάρηδες , ακολουθούσαν τα ιερά λάβαρα και στη συνέχεια οι ιερείς και ο κόσμος. Στη πομπή συμμετείχαν και ο Αντιπεριφερειάρχης Λέσβου Ηρακλής Βερβέρης, ο επίσης Αντιπεριφερειάρχης Γεώργιος Φλώρος, ο επικεφαλής του συνδυασμού "ΛΕΣΒΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ" Παντελής Πατερέλλης , ο Πρόεδρος του Δημοτικού διαμερίσματος Προκόπης Σινάνης, ο δημοτικός σύμβουλος Προκόπης Γυμνάγος, ο Στρατής Δαγκλής κ.α.

Όταν η πομπή έφτασε στο ξωκλήσι του Αγίου Χαραλάμπους έγινε μνημόσυνο στους ζευγάδες που με ποτάμια ιδρώτα έχουν ποτίσει τον κάμπο του Ευεργέτουλα. Σε αυτούς που με την αξιοσύνη τους και την εργατικότητά τους έκαναν συνεχώς τη γη να γεννάει καρπούς και με αυτούς ζούσαν οι ίδιοι και τα παιδιά τους. Μετά από αυτό μοιράστηκε το κισκέτς. Από τη προηγούμενη μέρα είχε ανάψει η φωτιά και σιγόβραζε το πρόβειο κρέας. Το αποτέλεσμα ήταν καταπληκτικό. Η νοστιμιά του δεν περιγράφεται. Ο Πρόεδρος του Συλλόγου στο σύντομο λόγο που έκανε αναφέρθηκε στο ιστορικό της εκδήλωσης. Ανέλυσε τους λόγους και τη σημασία που είχε αυτή η γιορτή σε ένα αγροτικό χωριό όπως είναι το Ιππειος. Εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αγάπη με την οποία έχουν περιβάλει τη προσπάθεια και ευχαρίστησε όλους αυτούς που συνετέλεσαν στην επιτυχία της γιορτής. Στο τέλος με συνοδεία της Μουσικής κατέβηκαν όλοι στο χωριό και συνέχισαν το γλέντι.

πηγη: http://iraververis.blοgspot.com/

Μοιράσου το άρθρο!