Πολιτική

11/02/2012 - 09:21

Γιορτή των Ζευγάδων στο Ίππειος

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ιππείου "Αγ.Προκόπιος" διοργανώνει και φέτος τη Γιορτή των Ζευγάδων που θα γίνει την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου στο Ιππειος.

Από την εκκλησία του Αγ.Προκοπίου και μετά την θεία λειτουργία της Κυριακής,η πομπή θα ξεκινήσει για το ξωκλήσι του Αγ.Χαραλάμπους. Εκεί θά γίνει το μνημόσυνο των ζευγάδων με αρτοκλασία και ο ιερέας θα μνημονεύσει όλα τα ονόματα των ζευγάδων της περιοχής μας.Θ' ακολουθήσει η διανομή του φαγητού που θα έχει παρασκευαστεί στο ξωκλήσι τα ξημερώματα της Κυριακής. Ειναι μια καθαρά παραδοσιακή γιορτή μ'ένα έθιμο που έρχεται από τα πολύ παλιά χρόνια και ο Σύλλογος μας το αναβιώνει κάθε χρόνο με μια σεμνή θρησκευτική τελετή.

Ζευγάς - Ζευγάς: Οι ζευγάδες αναλάμβαναν το όργωμα, τη σπορά και τη συγκομιδή των χωραφιών. Οι ζευγάδες όργωναν με το ξύλινο αλέτρι που το έσερναν δύο βόδια ή μουλάρια (τα "ζευγαρόβοδα"). Κάποιες φορές, οι ίδιοι εκτός από τα δικά τους χωράφια, όργωναν κι έσπερναν και τα χωράφια άλλων κατοίκων και αμείβονταν επιπλέον , επειδή διέθεταν την τέχνη τους αλλά και τη "συρμαγιά" (δηλαδή τα βόδια και το αλέτρι). Σήμερα ο ζευγάς έχει εξαφανιστεί, αφού το όποιο όργωμα γίνεται πια με μηχανικά μέσα .

--------------------------------------

κάντε like στην επίσημη σελίδας του Lesvosnews στο Facebook

--

Μοιράσου το άρθρο!