Πολιτική

15/10/2010 - 19:28

Γκρίνιες και προβλέψεις στο ΠΑΣΟΚ για τις Περιφέρειες

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο έχουν αρχίσει ήδη οι γκρίνιες και οι ψίθυροι (προς το παρόν χαμηλόφωνα και στο εσωτερικό) για εσφαλμένες επιλογές υποψηφίων και καταλογίζουν τα λάθη στον απελθόντα (και εξ αυτού του λόγου…) Γραμματέα Σ. Ξυνίδη και στον Θ. Τσούρα, επικεφαλής της επιτροπής ανάδειξης υποψηφίων.

Ως τέτοιες περιπτώσεις αναφέρουν τα Ιόνια Νησιά, όπου ο επίσημος υποψήφιος Η. Μπεριάτος υπολείπεται κατά πολύ του «αντάρτη» π. βουλευτή Σ. Καλούδη, κινδυνεύοντας να μείνει εκτός β’ γύρου, τη Δυτική Μακεδονία όπου ο «άγνωστος» Γ. Παπαϊορδανίδης υστερεί του υποψηφίου της Ν.Δ.  Γ. Δακή και τη Στερεά Ελλάδα όπου το ίδιο φαίνεται να συμβαίνει με τον Κ. Περγαντά έναντι του Θ. Χειμάρα. Οι τρεις αυτές περιπτώσεις έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό. Και στις τρεις το ΠΑΣΟΚ θα έκανε… περίπατο, αν κατέβαζε τα προβεβλημένα στελέχη του που σάρωναν τους αντιπάλους τους στις δημοσκοπήσεις, δηλαδή την Α. Γκερέκου στα Ιόνια, τους Π. Κουκουλόπουλο και Α. Αθανασιάδη στην Δυτική Ελλάδα και τις Κ. Μπατζελή και Τ. Αντωνίου στη Στερεά. Τώρα διαπιστώνεται ότι οι αρνήσεις όλων αυτών δημιουργούν σοβαρούς κινδύνους απώλειας των Περιφερειών από το ΠΑΣΟΚ. Τα ίδια λένε ότι ισχύουν και για το Βόρειο Αιγαίο με την υποψηφιότητα του Δημάρχου Μυτιλήνης Ν. Γιακαλή, που δεν φαίνεται να αποτρέπει τη συμμαχία στο β’ γύρο Ν. Δ. και ΚΚΕ, που διατηρεί υψηλά ποσοστά στην περιοχή. Στον ίδιο παρανομαστή αλλά για άλλους λόγους τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ γκρινιάζουν για την επιλογή του υποψηφίου της Θεσσαλίας, καθώς ο Α. Παπατόλιας, επιτυχημένος νομάρχης Μαγνησίας προέρχεται από μικρότερο νομό έναντι της Λάρισας.

ΟΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΤΟΥΣ… Αντίθετα στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι θα κερδίσουν εύκολα, ενδεχομένως και από τον πρώτο γύρο την Κρήτη και το Νότιο Αιγαίο καθώς επίσης και την Δυτική Ελλάδα και την Ανατολική Μακεδονία – Θράκη. Θεωρούν επίσης ότι εύκολα ή δύσκολα θα επικρατήσουν και στην Αττική καθώς προσδοκούν αύξηση της συσπείρωσης στο πρόσωπο του Β. Κικίλια, ώστε να μην περάσει ο Γ. Δημαράς στον β’ γύρο, ενώ ιδιαίτερη περίπτωση αποτελεί ασφαλώς η Πελοπόννησος, με δεδομένη τη διαρροή υψηλού ποσοστού ψηφοφόρων της Ν.Δ. προς τον Π. Τατούλη στην Αρκαδία, ιδίως αλλά και σε Μεσσηνία, Αργολίδα και Λακωνία την ίδια στιγμή που οι εσωτερικές τους μετρήσεις δείχνουν ότι αυξάνεται η συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ στον ανεξάρτητο υποψήφιο, ιδίως στην Κορινθία όπου υπήρχαν και τα μεγαλύτερα προβλήματα. Χαμένη από χέρι θεωρούν μόνο την Κεντρική Μακεδονία παρά τη θεαματική αύξηση του ποσοστού του Μ. Μπόλαρη (το οποίο βέβαια έχει μεγάλη σημασία στο πανελλαδικό ποσοστό) ενώ σκληρή μάχη περιμένουν στην Ήπειρο, όπου οι μετρήσεις δείχνουν υψηλό ποσοστό αναποφάσιστων.

ΚΡΙΣΙΜΗ Η ΠΡΩΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ… Πάντως δεν είναι όλα μαύρα για το κυβερνητικό στρατόπεδο. Προσδοκούν ότι τα πολιτικά συμπεράσματα θα εξαχθούν στην ψηφοφορία της πρώτης Κυριακής και θα δώσουν ιδιαίτερη έμφαση στα ποσοστά εκλογικής επιρροής που θα καταγραφούν στις Περιφερειακές εκλογές, ποντάροντας στο ότι το χαμηλό ποσοστό του Β. Κικίλια στη  «θηριώδη» Αττική, θα συμπαρασύρει σε πτώση το πανελλαδικό ποσοστό της Ν.Δ. Σε κάθε περίπτωση το σύνθημα «μια έστω Περιφέρεια παραπάνω από τη Ν.Δ.» είναι σήμερα ο μεγάλος στόχος και η τελευταία γραμμή άμυνας του ΠΑΣΟΚ. Αν δεν επιτευχθεί, τότε τα πράγματα θα δυσκολέψουν και η κατάσταση δεν θα είναι πολιτικά διαχειρίσιμη, τουλάχιστον εύκολα για το κυβερνών κόμμα.

 

 

(πληροφορίες από την εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ)

 

Μοιράσου το άρθρο!