Πολιτική

19/09/2013 - 16:14

Γ.Ζερδελής: «Να μην καταργηθεί η Κυριακάτικη αργία»

trong>ΠΡΟΣ τον Αντιπεριφερειάρχη Β. Αιγαίου, κ. Ηρακλή Βερβέρη

ΘΕΜΑ: «Να μην καταργηθεί η Κυριακάτικη αργία»

 Κύριε Αντιπεριφερειάρχη,

θα ήθελα με την παρούσα επιστολή να σας ενημερώσω για τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με το θέμα της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές και τις εξαιρετικά σημαντικές αποφάσεις που καλείστε να πάρετε.

Πρόσφατα η κυβέρνηση νομοθέτησε τη δυνατότητα ανοίγματος των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές ύστερα από απόφαση του αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη.

Θα συμφωνήσετε βέβαια μαζί μου ότι μία κυβέρνηση που έχει νομοθετήσει τα πιο ανάλγητα αντιλαϊκά μέτρα των τελευταίων δεκαετιών, μια κυβέρνηση της ανεργίας, των φορο-επιδρομών και των χιλιάδων λουκέτων καθόλου δεν ενδιαφέρεται για την επιβίωση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Αντίθετα, η δική της πολιτική είναι εκείνη που έχει αφαιμάξει οικονομικά τους πολίτες ως του σημείου να εκμηδενίσει την αγοραστική τους δύναμη.

Με αυτό το δεδομένο, η διεύρυνση του ωραρίου όχι μόνο δεν έχει να προσφέρει τίποτα σε μια αγορά στεγνή αλλά αντιθέτως θα επιταχύνει το κλείσιμο των οικογενειακών επιχειρήσεων που θα αδυνατούν να καλύψουν το επιπλέον λειτουργικό κόστος προς όφελος των μεγάλων καταστημάτων και των πολυεθνικών εταιρειών. Οι υποσχέσεις ότι οι τελευταίες αποκλείονται από την εν λόγω ρύθμιση θα αποδειχθούν φρούδες. Ήδη με τροπολογία της τελευταίας στιγμής στη ρύθμιση εντάσσονται και καταστήματα franchise, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι εάν προσφύγουν στη δικαιοσύνη τα μεγάλα καταστήματα που έχουν προσωρινά αποκλειστεί, θα δικαιωθούν.

Συνυπολογίζοντας ότι με τον εν λόγω νόμο η μία κατ' έτος εργάσιμη Κυριακή αυξήθηκε σε επτά και λαμβάνοντας υπ' όψιν την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι εργαζόμενοι σε όλους τους κλάδους, θεωρώ ότι με την απόφασή σας οφείλετε να βάλετε ένα φραγμό στην πλήρη επιστροφή στον εργασιακό μεσαίωνα που απεργάζεται η κυβέρνηση. Δίπλα στον κατακρεουργημένο μισθό, μην προσθέσετε την εξάλειψη του προσωπικού χρόνου που αφιερώνεται στην ανάπαυση, την οικογένεια, τις κοινωνικές σχέσεις, όλες εκείνες τις δραστηριότητες που συνηθίζουμε να αποκαλούμε "ποιότητα ζωής".

Σας καλώ να αρνηθείτε την καθιέρωση της Κυριακής ως εργάσιμης μέρας με τη δυνατότητα ανοίγματος των εμπορικών καταστημάτων, πέραν των υποχρεωτικών Κυριακών που προβλέπει ο νόμος και πέραν των ειδικών ρυθμίσεων που υπάρχουν σε τουριστικές περιοχές και τουριστικά καταστήματα.

Σας καλώ να μην υποκύψετε στις πιέσεις και να προστατεύσετε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας το ελάχιστο που έχει απομείνει για τους εργαζόμενους και τους μικρούς επιχειρηματίες.

Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ν. Λέσβου

Γιάννης Ζερδελής

Μοιράσου το άρθρο!