Πολιτική

02/12/2010 - 21:55

H ανακοίνωση της NASA για την "εξωγήινη" μορφή ζωής στη ΓΗ

Ένα νέο βακτήριο που μπορεί να ενσωματώσει στο DNA του το δηλητηριώδες αρσενικό βρέθηκε στην Καλιφόρνια, όπως ανακοίνωσαν σήμερα επιστήμονες της NASA. Η ανακάλυψη θα μπορούσε να διευρύνει την αναζήτηση για ζωή έξω από την πλανήτη μας.

Το παράξενο πλάσμα που ανακαλύφθηκε δεν είναι μεν εξωγήινο, είναι όμως ένα πραγματικό τέρας της λίμνης. Το πρωτεοβακτήριο GFAJ-1, της οικογένειας των Holomonadaceae, βρέθηκε στη διαβόητη Λίμνη Μόνο της Καλιφόρνια, της οποίας τα αλμυρά, αφιλόξενα νερά περιέχουν αρσενικό και άλλα δηλητήρια.

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι για να αναπτυχθεί μια μορφή ζωής στην Γη πρέπει απαραιτήτως να περιέχει έξι βασικά συστατικά (άνθρακα, υδρογόνο, οξυγόνο, άζωτο, φώσφορο και θείο) και δεν είχε εντοπισθεί καμία μορφή ζωής που να ερχόταν σε αντίθεση με αυτό τον "χρυσό κανόνα" της βιοχημείας. Οι επιστήμονες και ειδικά οι αστροβιολόγοι που αναζητούν την ζωή έξω από την Γη υποστήριζαν εδώ και καιρό ότι οι εξωγήινες μορφές ζωής είναι πολύ πιθανό να βασίζονται σε άλλους κανόνες βιοχημείας. Για παράδειγμα, έχουν διατυπώσει την άποψη ότι μπορεί να έχουν αναπτυχθεί στο διάστημα μορφές ζωής που αντί για νερό να βασίζουν την ύπαρξη τους σε άλλα στοιχεία που αφθονούν στο δικό τους περιβάλλον όπως η αμμωνία.

Το βακτήριο μπορεί να αναπτύσσεται χρησιμοποιώντας σαν "καύσιμο" το αρσενικό αντί για φώσφορο, ένα βασικό χημικό στοιχεία για την οικοδόμηση των περισσότερων οργανισμών στη Γη. Σε εργαστηριακές δοκιμές οι επιστήμονες αντικατέστησαν το φώσφορο με αρσενικό, που είναι θανατηφόρο για τους περισσότερους οργανισμούς και διαπίστωσαν με έκπληξη ότι το βακτήριο μπορεί να επιζήσει μόνο με αρσενικό.

"Αυτό που είναι καινούργιο είναι ότι το αρσενικό χρησιμοποιείται ως δομικό στοιχεία για τον οργανισμό", εξήγησε ο Ariel Anbar, μέλος της ερευνητικής ομάδας και ένας από τους συντάκτες της μελέτης που δημοσιεύεται στο περιοδικό Science, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires. Μέχρι σήμερα "πιστεύαμε ότι η ζωή χρειάζεται έξι βασικά στοιχεία χωρίς εξαιρέσεις – αλλά τελικά μπορεί αυτή η περίπτωση να είναι η εξαίρεση", πρόσθεσε. Την ανακάλυψη έκανε η Felisa Wolfe-Simon, του Ινστιτούτου Αστροβιολογίας της NASA. Το βακτήριο βρέθηκε στη λίμνη Mono της ανατολικής Καλιφόρνιας η οποία έχει γίνει γνωστή για τα υψηλά επίπεδα αλατιού και αρσενικού.
Πηγές: capital.gr/BHMA/NEA

Μοιράσου το άρθρο!