Πολιτική

18/10/2018 - 16:03

Χ. Αθανασίου: Να αυξηθεί ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός για τα Σχέδια Βελτίωσης της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταύρο Αραχωβίτη κατέθεσε ο βουλευτής του Νομού Λέσβου κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, ζητώντας την γενναία αύξηση του προϋπολογισμού για τη χρηματοδότηση των Σχεδίων Βελτίωσης, που κατατέθηκαν στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στην τελευταία πρόσκληση, δεδομένου ότι ο ήδη εγκεκριμένος προϋπολογισμός του προγράμματος από το Υπουργείο για την Περιφέρειά μας είναι πολύ μικρός, για να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες κάλυψης των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί.

Η επίκαιρη ερώτηση κατατίθεται για να δώσει απάντηση στη Βουλή ο αρμόδιος Υπουργός και να δοθεί η ευκαιρία στον ερωτώντα βουλευτή να αναπτύξει με επιχειρήματα την ανάγκη για την θετική έκβαση της ερώτησης που κατέθεσε.

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: τον ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ κ. ΣΤΑΥΡΟ ΑΡΑΧΩΒΙΤΗ

Θέμα: Αύξηση του εγκεκριμένου προϋπολογισμού για τα Σχέδια Βελτίωσης της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

                 

κ. Υπουργέ,

Με την υπ’ αριθμ. 2921/25-1-2018 ερώτησή μας προς τον τότε Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου, είχαμε επισημάνει τον μικρό προϋπολογισμό της υπ’ αριθμ. 13849/14-12-2017 πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υποβολή προτάσεων στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδος 2014-2020 (τα γνωστά Σχέδια Βελτίωσης), που αναλογούσε στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και αντιστοιχούσε στο ποσό των 16,5 εκ. €.

Το εν λόγω ποσό είναι μειωμένο κατά 40% σε σχέση με την προηγούμενη πρόσκληση για τις αντίστοιχες δράσεις στον αγροτικό τομέα στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και ζητήσαμε να αυξηθεί δραστικά ο προϋπολογισμός, ειδικά για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Στην παραπάνω ερώτηση αναπτύσσαμε διεξοδικά τους λόγους που οδηγούν στην αυξημένη ζήτηση πόρων από πλευράς του αγροτικού χώρου για τον εκσυγχρονισμό των εκμεταλλεύσεών του.

Παράλληλα, εξηγούσαμε και τις συνθήκες που βιώνουν σήμερα οι ακρίτες κάτοικοι των νησιών μας, σε μια από τις πιο φτωχές Περιφέρειες της Ευρώπης, με σωρεία προβλημάτων τα τελευταία χρόνια, που συνεχίζουν να υφίστανται και σήμερα.

Στην από 22-3-2018 απάντηση από τον τότε Υπουργό κ. Ε. Αποστόλου, μας επισημάνθηκε ότι η όποια αύξηση πιστώσεων θα εξεταστεί με το πέρας υποβολής και αξιολόγησης των επενδύσεων σε επίπεδο χώρας.

Σήμερα, μετά το πέρας της υποβολής των φακέλων των Σχεδίων Βελτίωσης, δικαιωνόμαστε σε ό,τι αφορά την προηγούμενη ερώτησή μας για τον μικρό προϋπολογισμό της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, δεδομένου ότι για τα 16,5 εκ. € που της αναλογούν, υποβλήθηκαν 1.237 αιτήσεις, με αιτούμενη δημόσια δαπάνη 80,5 εκ. €. Πράγμα που σημαίνει ότι δικαιούχοι θα είναι 1 στους 5 αιτούντες προς ένταξη στο πρόγραμμα για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, αριθμός που υπολείπεται κατά πολύ από το μέσο όρο της χώρας, όπου η αναλογία διαμορφώνεται στο 1 προς 3.

Δεδομένων των παραπάνω, καθίσταται επιτακτική η αύξηση του προϋπολογισμού των Σχεδίων Βελτίωσης για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, προκειμένου να εξομαλυνθεί η ανισότητα που έχει προκύψει.         

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ

Θα προβεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε γενναία αύξηση του εγκεκριμένου προϋπολογισμού για τα Σχέδια Βελτίωσης της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε πολύ περισσότερους αγρότες να εντάξουν τις εκμεταλλεύσεις τους και να τις εκσυγχρονίσουν, χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες που τους δίνονται από το συγκεκριμένο πρόγραμμα;

  Ο ερωτών Βουλευτής

      Χαράλαμπος Αθανασίου

      Βουλευτής Ν. Λέσβου

 

 

Διαβάστε εδώ το ρεπορτάζ του Lesvosnews.net που είχε αναδείξει το θέμα.

 

Μοιράσου το άρθρο!