Πολιτική

11/11/2015 - 19:01

H αυτοτελή παγκόσμια εικόνα της Λέσβου στο προσφυγικό - Ομιλία Σ. Γαληνού στο Παν/μιο Πειραιά

Ο Δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, ήταν ο κεντρικός ομιλητής, στην 4η Ημερίδα με θέμα: ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ & ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΣΤΙΣ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ, που οργάνωσε χθες με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή, το Εργαστήριο Στρατηγικής Επικοινωνίας και Μέσων Ενημέρωσης, ερευνητικό τμήμα του Πανεπιστημίου Πειραιά, που δραστηριοποιείται σε ζητήματα διεθνούς και εσωτερικής πολιτικής επικοινωνίας.

Την ομιλία του Δημάρχου, με θέμα «Διαχείριση Εικόνας Ενός Νησιού εν Κρίση: Λέσβος και Μεταναστευτικό», παρακολούθησαν δημοσιογράφοι και φοιτητές του Πανεπιστημίου, καθώς και ο Βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Πάλλης, ο οποίος στην παρέμβασή του, σημείωσε την άριστη συνεργασία που υπάρχει με τον Δήμαρχο Λέσβου και τη Δημοτική Αρχή, με στόχο να προσφέρουν από κοινού, Κυβέρνηση και Τοπική Αυτοδιοίκηση, όσα περισσότερα μπορούν στους πρόσφυγες.

Κατά τις εργασίες της ημερίδας, αναλύθηκαν καίρια ζητήματα στρατηγικής επικοινωνίας από τη διεθνή και εσωτερική πολιτική επικαιρότητα, παρουσιάσθηκαν έρευνες που πραγματοποιήθηκαν κατά το τρέχον έτος από τις ομάδες του εργαστηρίου και έγιναν παρεμβάσεις από καταξιωμένους επιστήμονες, που συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον της ακαδημαϊκής κοινότητας. 

Συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, στην ομιλία του, επικεντρώθηκε στους τρόπους διαχείρισης της κρίσης και στην εικόνα που παρουσιάζει η Λέσβος και η τοπική κοινωνία στον κόσμο από τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται το μεταναστευτικό ζήτημα. Παράλληλα παρουσιάστηκαν οι δύο προτάσεις του Δήμου Λέσβου, σχετικά με την καλύτερη διαχείριση της κρίσης. Ειδικότερα η δεύτερη πρόταση του Δήμου περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, ενέργειες για ειδικό φορολογικό και επενδυτικό καθεστώς στη Λέσβο, καθώς και ανάγκη της Λέσβου για επιχειρησιακή ενίσχυση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Αναλυτικότερα, ο Δήμαρχος ανέφερε μεταξύ άλλων, τα εξής: Διαχειριζόμαστε αυτή την κρίση με ανθρωπιά και αλληλεγγύη, όχι γιατί μας το επιβάλλει κάποιος κανόνας διεθνούς δικαίου ή κάποια χάρτα δικαιωμάτων αλλά γιατί το έχει ανάγκη και το ορίζει η ψυχή μας. Ξέρουμε πολύ καλά τι σημαίνει να είσαι κυνηγημένος, τι σημαίνει να είσαι ξεριζωμένος, τι σημαίνει να είσαι πρόσφυγας.  

Αυτή η εικόνα της Λέσβου που περιέγραψα βγαίνει από την ψυχή μας, αυτή είναι η καλύτερη αφήγηση, αυτό που πραγματικά είμαστε. Η διαχείρισή μας παράγει μια πέρα για πέρα αληθινή εικόνα για τη Λέσβο. Τη Λέσβο της ανθρωπιάς, της αγάπης, της συμπόνιας της αλληλεγγύης. Η εικόνα ενός προβλήματος, δεν πρόκειται να αλλάξει μιλώντας συνεχώς για το ίδιο το πρόβλημα. Πρέπει να οικοδομήσουμε μια νέα αυτοτελή εικόνα για το νησί. Μια εικόνα που θα έχει να κάνει με τη Λέσβο της ποιότητας, τη Λέσβο της φιλοξενίας, τη Λέσβο του πολιτισμού. Θα φτιάξουμε την εικόνα ενός νησιού που εκπροσωπεί τις αρχές και τις αξίες του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021.

Της ομιλίας του Δημάρχου, προηγήθηκε παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας σχετικά με την παγκόσμια εικόνα της Λέσβου αυτή τη στιγμή. Επισημάνθηκε ότι, η Λέσβος αυτή τη στιγμή, έχει μια αυτοτελή εικόνα παγκόσμια η οποία έχει συνδεθεί με την διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, καθώς και τον ανθρώπινο τρόπο με τον οποίο την διαχειρίζεται. Παράλληλα, τονίσθηκε η ανάγκη, στα επόμενα χρόνια η Λέσβος να δημιουργήσει μια νέα εικόνα που θα συνδέεται με νέες αφηγήσεις και συσχετισμούς. Αυτή η ευκαιρία είναι η ανάληψη της πολιτιστικής πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021, από τη Μυτιλήνη. 

 

Μοιράσου το άρθρο!