Πολιτική

19/05/2020 - 16:51

H περίφραξη του «ελαιώνα» στη Μόρια, πράσινο φως για μόνιμες εγκαταστάσεις - Ενδιαφέρουσα συνάντηση "Πυξίδας" με Προέδρους χωριών

Αντιπροσωπεία της Δημοτικής παράταξης «ΜΕ ΠΥΞΙΔΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ» αποτελούμενη από τις  Δ. Συμβούλους, Ανδρεαδέλλη Βασιλική, Ζερβού Μαρία και Χιωτέλλη Εριφύλη, συναντήθηκε με τους προέδρους των Δημοτικών κοινοτήτων Αφάλωνα ( Κώστας Κουρογέννη),  Θερμής  (Δημήτρης Σγουρέλλη), Μόριας , (Μαστρογιάννη Γιάννη), Παμφίλων( Αντώνη Αντωνέλο), Παναγιούδας (Κουκούλα Γιώργο, αναπληρωτή του Προέδρου), Πύργων θερμής(Φραγκούλη Αλμπανέλλη)

Το θέμα της συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε μετά από πρόταση της παράταξης «ΜΕ ΠΥΞΙΔΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ», ήταν η κατάσταση που διαμορφώνεται μετά από  11 μήνες διαχείρισης  του προσφυγικού ζητήματος από την κυβέρνηση της Ν.Δ. αλλά και  τη ψήφιση του νέου νομοσχεδίου για το προσφυγικό.

Η άποψη της παράταξής μας  η οποία και παρουσιάστηκε στους συνομιλητές μας είναι πως 11 σχεδόν μήνες μετά την ανάληψη της κυβέρνησης από τη Ν.Δ. αυτό που έχουμε εμπεδώσει για τις προθέσεις της κυβέρνησης είναι :

α)Η απόφασή της να μην προχωρήσει σε αποσυμφόρηση των νησιών από τον προσφυγικό πληθυσμό!

β)Η έλλειψη συγκεκριμένου σχεδιασμού για τη διαχείριση του προσφυγικού ή για να είμαστε δίκαιοι η ύπαρξη ενός και μόνο σχεδίου.  Αυτό της παραμονής όλων των προσφύγων στα νησιά!

Έτσι το τελευταίο διάστημα και αφού περάσαμε, από Διαβολόρεμα, Καράβα, Τοκμάκια, «αθερινόδυχτο», «περιποίηση» από τα ΜΑΤ, κλειστές δομές, ελεχχόμενες δομές, κλείσιμο της Μόριας κ.λ.π. Πού βρισκόμαστε αλήθεια τώρα;

Η Μόρια αυτή τη στιγμή έχει κάτι λιγότερο από 18.000 πληθυσμό,(λόγω μειωμένων ροών), η  μαζική αποσυμφόρηση είναι μια λέξη που δεν ακούγεται από επίσημα χείλη με την ελπίδα πως θα ξεχαστεί, δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά στο νομοσχέδιο και οι δημοτικοί μας άρχοντες δηλώνουν πόσο ωραία περνούν στις συναντήσεις με τους υπουργούς και χαίρονται αμφότεροι για το ωραίο κλίμα!

Πως φτάσαμε από τη σύγκρουση (έτσι μας έλεγαν) στις μεγάλες αγάπες;

Ο Υπουργός λέει, υποσχέθηκε να παίρνει 400; 1500;   ( οι απόψεις διίστανται) άτομα τον μήνα και να τα μεταφέρει στην ηπειρωτική Ελλάδα. Έστω κι έτσι! Οι κ.Δήμαρχοι, τον ρώτησαν  αν αυτές τις θέσεις τις έχει εξασφαλισμένες; Αν δηλαδή θα παραδοθούν 1500  θέσεις για φιλοξενία προσφύγων στην ηπειρωτική Ελλάδα, το Μάιο και άλλες 1500 τον Ιούνιο κ.ο.κ.; Σε ποια μέρη θα είναι αυτές; Ποιος είναι ο σχεδιασμός μέχρι το τέλος του χρόνου; Υπάρχει; Αν δεν μπορεί να σας απαντήσει τότε δεν υπάρχει τίποτα! Πάλι σας πουλά φύκια για μεταξωτές κορδέλες!

Αν δεν τον ρωτήσατε  τότε ….

Τι άλλο υποσχέθηκε ο Υπουργός; Να περιφράξει τον «ελαιώνα». Η άποψή μας είναι πως καμιά περίφραξη δεν μπορεί  και κυρίως δεν πρέπει να περιορίζει την κυκλοφορία ελεύθερων ανθρώπων, και πως αυτή επιχειρείται για ένα πολύ συγκεκριμένο λόγο. Η περίφραξη επιτρέπει το χαρακτηρισμό της δομής ως κλειστής και δίνει το πράσινο φως για δημιουργία μόνιμων εγκαταστάσεων. Πως λοιπόν υπόσχονται έστω και ελάχιστη αποσυμφόρηση από τη μια και από την άλλη μεριμνούν για δημιουργία μόνιμων εγκαταστάσεων για ένα μεγάλο πληθυσμό;

Από την άλλη η δημιουργία αστυνομικού τμήματος στη Μόρια είναι ένα θετικό μέτρο αλλά αλήθεια όσοι αστυνομικοί και να υπηρετούν στη Μόρια μπορεί αυτό να έχει κάποιο αποτέλεσμα για το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων της περιοχής αν δε μειωθεί ο προσφυγικός πληθυσμός στις 3.000-4.000;

Πού καταλήγουμε λοιπόν;

Μετά από 11 μήνες είμαστε πιο πίσω από ότι όταν αρχίσαμε! Αυτό που προτείναμε λοιπόν  στους συνομιλητές μας είναι η κοινή προσπάθεια όλων των  συμπολιτών μας και ο κοινός αγώνας για την αποσυμφόρηση! Συμφωνήσαμε πως τίποτα και κανένα μέτρο δεν μπορεί να λειτουργήσει  θετικά ούτε για τους κατοίκους της περιοχής ούτε για τους πρόσφυγες με ένα τόσο μεγάλο πληθυσμό που διαβιεί σε αυτές τις συνθήκες. Οι συνομιλητές μας  έθεσαν ένα επιπλέον πρόβλημα που θα δημιουργηθεί τώρα σε συνθήκες κορονοιού με το συνωστισμό τόσων ανθρώπων στις παραλίες της περιοχής. Κανένα μέτρο προστασίας δεν μπορεί να εφαρμοστεί και να λειτουργήσει!

Η συνάντηση  ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη και αποδοτική, μέσα σε πνεύμα εμπιστοσύνης και κοινής λογικής. Δηλώσαμε τη στήριξή μας σε όποια προσπάθεια  δρομολογηθεί από τη μεριά τους με σκοπό την άμεση αποσυμφόρηση, που θα επιφέρει βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής και των προσφύγων.

 

ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

ΑΝΔΡΕΑΔΕΛΛΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

ΖΕΡΒΟΥ ΜΑΡΙΑ

ΜΑΛΛΙΑΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΧΙΩΤΕΛΛΗ ΕΡΙΦΥΛΗ

Μοιράσου το άρθρο!