Πολιτική

14/09/2011 - 07:14

H τοποθέτηση του Β. Τεντόμα για την εκλογή αντιπροσώπων στην ΕΝ.Π.Ε.

Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ Β. ΤΕΝΤΟΜΑ ΣΤΗ ΧΤΕΣΙΝΗ  ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ Π.Σ. ΚΑΤΑ ΤΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ «ΕΚΛΟΓΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΤΗ   ΓΕΝΙΚΗ   ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ( ΕΝ.Π.Ε. )»

Κατά τη χτεσινή συνεδρίαση του περιφ. συμβουλίου και κατά τη συζήτηση του 1ου θέματος (ΕΚΛΟΓΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΤΗ   ΓΕΝΙΚΗ   ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ» ο επικεφαλής της παράταξης «Με τους πολίτες κόντρα στον καιρό» Βασίλης Τεντόμας τόνισε μεταξύ των άλλων τα εξής:

«Το θέμα αυτό έρχεται ξερά, σαν εκλογική διαδικασία, σαν να είχε συζητηθεί σε προηγούμενες συνεδριάσεις η ουσία του ΠΔ 74/2011 και σαν να είχε εκφράσειςτις απόψεις του το σώμα.

Εμείς από τη πλευρά μας θεωρούμε απαράδεκτο να έρχεται ένα ΠΔ που αφορά την εσωτερική λειτουργία των αιρετών περιφερειών από τα «πάνω», ότι έτσι παραβιάζεται το άρθρο 102 του Συντάγματος περί του αυτοδιοίκητου και της ανεξαρτησίας της τοπικής αυτοδιοίκησης και ότι με τον τρόπο εκλογής των αντιπροσώπων φαλκιδεύεται η ψήφος του λαού.

Και αυτό γιατί αν πάρουμε τη περιφέρειά μας, σε μας αντιστοιχούν 10 αντιπρόσωποι, από τους οποίους 7 είναι ex officio ο περιφερειάρχης και οι 6 αντιπεριφερειάρχες και οι άλλοι 3 είναι -υποτίθεται- αιρετοί, που βάσει του συσχετισμού δυνάμεων μέσα στο ΠΣ (πάλι ελαίω Καλλικράτη) θα εκλεγούν 2 απο τη πλειοψηφία και 1 από τη μείζονα μειοψηφία.

Δηλ. τελικά, έχουμε την παρακάτω παραμορφωτική και ως εκ τούτου απαράδεκτη και αντιδημοκρατική εικόνα: Σύμφωνα με τη θέληση του λαού ο κ. Γιακαλής ψηφίστηκε από το 36%  των πολιτών, πήρε το 60% των εδρών του ΠΣ και θα πάρει το 90% των αντιπροσώπων για την Ένωση Περιφερειών.

Το ίδιο λίγο - πολύ θα συμβεί και στις 12 άλλες περιφέρειες που την πλειοψηφία έχει ή το ΠΑΣΟΚ ή η ΝΔ.

Και τελικά σε πανελλαδικό επίπεδο θα έχουμε ένα συσχετισμό αντιπροσώπων τελείως αναντίστοιχο με τους πραγματικούς εκλογικούς συσχετισμούς, όπου το 80% τουλάχιστον των αντιπροσώπων θα είναι από τους συγκεκριμένους  συνδυασμούς των περιφερειαρχών , που μπορούν μόνο δια «διευκολύνσεως» να επιτρέψουν και τη συμμετοχή  εκπροσώπων της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

Και ας μην πάμε παραπέρα, στο τρόπο συγκρότησης του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης, όπου στα 25 μέλη του, η πλειοψηφία, οι 13 είναι οι περιφερειάρχες, ενώ οι άλλοι 12 θα εκλεγούν από τους αντιπροσώπους, αυτούς που θα έχουν εκλεγεί με τον παραπάνω απαράδεκτο τρόπο που αναφέραμε.

Εμείς μαζί με τον «Οικολογικό άνεμο στο Βόρειο Αιγαίο» σας προτείνουμε ένα σχέδιο απόφασης του περιφερειακού συμβουλίου, αυτό που σας μοιράσαμε, για να μην το επαναλάβουμε.

Θα πρέπει να αναβάλουμε την εκλογή αντιπροσώπων και να ζητήσουμε την απόσυρση του ΠΔ 74/22.8.11 και την επαναφορά του χωρίς όλες τις αντιδημοκρατικές διατάξεις που σήμερα περιέχει.

Αν παρ´ όλα αυτά η πλειοψηφία του σώματος τελικά προχωρήσει να εφαρμόσει σήμερα αυτό το απαράδεκτο ΠΔ,  εμείς από τη πλευρά μας δεν θα την ακολουθήσουμε και δηλώνουμε ότι θα απόσχουμε από την εκλογική διαδικασία.

Και ας μη βιαστεί κάποιος να μας πει ότι αυτή η στάση μας προσβάλλει τους δημοκρατικούς θεσμούς. Εμείς πιστεύουμε ότι, αντίθετα, αν ακολουθήσουμε αυτές τις απαράδεκτες διαδικασίες του ΠΔ 74/2011, όχι μόνο δεν προστατεύουμε τη δημοκρατία, αλλά στη πραγματικότητα συντελούμε στον διασυρμό και τη διαπόμπευσή της.

Μοιράσου το άρθρο!