Πολιτική

25/08/2011 - 08:02

H τοποθέτηση του Β. Τεντόμα για τις αποθήκες καυσίμων

Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ Β. ΤΕΝΤΟΜΑ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ Π.Σ. ΓΙΑ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ Μ.Π.Ε. ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΘΗΚΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΗ «ΛΑΥΤΣΙ» ΛΕΣΒΟΥ

 

Ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Με τους πολίτες κόντρα στον καιρό» Βασίλης Τεντόμας στη τοποθέτηση του για το παραπάνω θέμα είπε μεταξύ των άλλων τα εξής:

«Κύριε πρόεδρε,

κατ΄ αρχάς θέλω να παρατηρήσω ότι δεν φροντίσατε ώστε όλοι οι περιφ. σύμβουλοι να έχουν σήμερα στα χέρια τους όλα τα έγγραφα που αφορούν στο θέμα (ενστάσεις κατοίκων περιοχής και φορέων, άποψη υπηρεσιών ΥΠΕΚΑ στην Αθήνα κλπ).

Επίσης θα ήθελα να παρατηρήσω ότι ο κόσμος που έχει συγκεντρωθεί γι αυτό το θέμα και ζητά να μην εγκατασταθούν οι αποθήκες καυσίμων στη θέση «Λαυτσί» θα ήταν πολύ περισσότερος αν το θέμα αυτό συζητιόταν χτες το απόγευμα, σε μη εργάσιμες ώρες, με αμοιβαία μετάθεση του επίσης σοβαριού θέματος για το ΕΣΠΑ σήμερα το πρωί.

Όλος αυτός ο κόσμος ήλθε εδώ έτοιμος να αποδοκιμάσει ή να χειροκροτήσει συναδέλφους μας, ανάλογα με τη θέση που θα λάβουν, πιστεύοντας ότι εμείς αποφασίζουμε και εμείς έχουμε το μαχαίρι και το πεπόνι.

Όμως όλοι γνωρίζουμε ότι η άποψή μας είναι γνωμοδοτική και μόνο και εδώ θέλω να προσθέσω ότι ήδη με το άρθρο 15 του Ν/Σ για τα αυθαίρετα αφαιρούνται από τη περιφερειακή αυτοδιοίκηση μια σειρά άλλες αρμοδιότητες που έχουν σχέση με τη χωροθέτηση και το σχεδιασμό εγκαταστάσεων οινοποιίας, γαλακτοκομίας, υδατοκαλλιεργειών, ΧΥΤΑ κλπ, όπως παλιότερα αφαιρέθηκαν μια σειρά από αρμοδιότητες που είχε η τότε νεοπαγής αιρετή νομαρχιακή αυτοδιοίκηση και πήγαν στις τότε κρατικές περιφέρειες.

Επίσης δεν μπορεί για ένα θέμα που αφορά στη Λέσβο να μην έχει γίνει συζήτηση και να μην υπάρχει θέση του δημ. συμβουλίου του δήμου Λέσβου – έστω και αν αυτό δεν προβλέπεται θεσμικά, τη στιγμή που εδώ μέσα θα πάρουν θέση για το θέμα περιφ. σύμβουλοι από τη Σάμο, τη Χίο, τη Λήμνο κλπ που δεν ζουν εδώ και δεν γνωρίζουν καν τη περιοχή που προβλέπεται η εγκατάσταση των δεξαμενών.

Επί του συγκεκριμένου θέματος και επειδή δεν θέλω να αποσιωπώ πράγματα που από το επάγγελμά μου ξέρω, για τις χωροθετήσεις των οχλουσών εγκαταστάσεων ήδη υπάρχει καθορισμός των περιοχών όπου απαγορεύεται η εγκατάστασή τους και για τις άλλες περιοχές, μετά από αίτηση του κάθε ιδιώτη ή άλλου φορέα, εξετάζεται κάθε θέση κατά περίπτωση, όπως γίνεται και σήμερα εδώ.

Σε σχέση με τη συγκεκριμένη ΜΠΕ, υπάρχει πράγματι ένα καινούργιο στοιχείο, που επεσήμανε και ο μελετητής κ. Μανδηλάς πριν από λίγο, αυτό του υγροτόπου του Αγ. Ιωάννη που είναι στη περιοχή αυτή και που υποτίθεται ότι θεσμοθετείται εντός των επομένων εβδομάδων η προστασία του.

Και δεν μπορώ να καταλάβω τι «σόι» προστασία είναι αυτή όταν εγκριθεί να γίνει η παραπάνω εγκατάσταση και ο εν λόγω υγρότοπος θα έχει μπροστά του το πετρελαιοφόρο, δίπλα του ακριβώς σε επαφή τον αγωγό μεταφοράς καυσίμων και πίσω του τις αποθήκες καυσίμων.

Σήμερα μπαίνει σε μας από τη πολιτεία το εξής δίλημμα: Ή γνωμοδοτούμε υπέρ της θέσης «Λαυτσί» και όταν γίνει κάποια ατύχημα διαρροής καυσίμων κλπ θα μας πούν « μα εμείς σας προειδοποιήσαμε με το έγγραφο των κεντρικών υπηρεσιών του ΥΠΕΚΑ όπου σημειώνουμε ότι «η διαρροή πετρελαίου είναι αναπόφευκτη και υπο κανονικές συνθήκες» η ψηφίζουμε «κατά» και παραμένει ο σημερινός απαράδεκτος τρόπος διανομής των καυσίμων στο λιμάνι της Μυτιλήνης, γενόμενοι και εμείς υπεύθυνοι για οποιοδήποτε ακόμη πιο πιθανό ατύχημα που μπορεί να στοιχίσει και ανθρώπινες ζωές.

Και κύριοι συνάδελφοι καταλαβαίνουμε όλοι τι εννοεί το ΥΠΕΚΑ με το έγγραφό του όταν μιλά για «κανονικές συνθήκες». Εννοεί πλήρη εφαρμογή των όποιων περιβαλλοντικών όρων και δεσμεύσεων προβλέπει η ΜΠΕ που τελικά θα εγκριθεί. Και ας μη φτάνουμε να αμφισβητούμε την αυθεντικότητα των εγγράφων υπεύθυνων κρατικών υπηρεσιών, όπως είναι η Διεύθυνση Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού του ΥΠΕΚΑ, εκτός αν παραδεχόμαστε ότι δεν ζούμε σε μια ευνομούμενη πολιτεία αλλά σε μια μπανανία.

Όσιο από ΜΠΕ και περιβαλλοντικούς όρους έχουμε κυριολεκτικά πήξει. Πάντα μένουν στα χαρτιά και ποτέ δεν εφαρμόζονται ούτε ελέγχεται η εφαρμογή τους.

Τι να πούμε; Για τα τυροκομεία, για τα ελαιοτριβεία, για τα πυρηνελαιουργεία, για το σημερινό εργοστάσιο της ΔΕΗ ή για το ΧΥΤΑ, όπου σε λίγο οι ίδιοι αυτοί οι κάτοικοι της περιοχής θα έρχονται και θα διαμαρτύρονται ότι μολύνθηκαν οι γεωτρήσεις τους από τη μη τήρηση των περιβαλλοντικών όρων του ΧΥΤΑ;

Και επειδή ο κ.Μάρκου στην εισήγησή του προηγούμενα –ενδεχομένως για να χρυσώσει το χάπι-  ανάφερε ότι για τους ιδιώτες εφαρμόζονται πολύ αυστηρότεροι όροι στη μεταφορά καυσίμων από ό,τι στη ΔΕΗ, που απολαμβάνει ενός πιο ελαστικού καθεστώτος, θα του έλεγα αυτό να μη το ξεχάσει και να μας το αναφέρει όποτε έλθει στο Π.Σ. το θέμα της μετεγκατάστασης της ΔΕΗ.

Επειδή λοιπόν δεν μπορούμε σαν παράταξη να δεχτούμε αυτή τη κατάσταση, όπου η γνωμοδότηση η δική μας θα χρησιμοποιηθεί σαν άλλοθι σε οποιαδήποτε άσχημη μελλοντική εξέλιξη, ενώ άλλοι θα έχουν πάρει τις οριστικές αποφάσεις και επειδή σαν περιφέρεια ούτε την αρμοδιότητα έχουμε αλλά και ούτε τη δυνατότητα επιβολής αυστηρών ελέγχων λειτουργίας των δεξαμενών, δηλώνουμε ότι θα απόσχουμε τηε ψηφοφορίας και ας πάρουν τις όποιες ευθύνες αυτοί που έχουν και τον τελικό λόγο, δηλ. η πολιτεία.

Τελειώνοντας κ. πρόεδρε, επιτρέψτε μου μια προσωπική αναφορά, ένα –αν θέλετε- προσωπικό παράπονο από τους «εξ αγχιστείας» συγχωριανούς μου Μανταμαδιώτες.

Αν δεν κάνω λάθος μέσα στο περιφ. συμβούλιο είμαι ο μόνος, που λόγω επαγγέλματος, λόγω επιστημονικών γνώσεων, λόγω συχνής επαφής και γνώσης της περιοχής και ακόμη λόγω φιλικών, προσωπικών ή και συγγενικών δεσμών με τον Μανταμάδο, βρίσκομαι πιο κοντά από όλους σας στο πρόβλημα. Κατά συνέπεια θα περίμενα οι φορείς που αντιτάσσονται με την εγκατάσταση των δεξαμενών να με είχαν καλέσει για ζώσα και από κοντά ενημέρωση για τις ενστάσεις τους, να γίνει γενικά μια ανταλλαγή απόψεων, ανεξάρτητα αν θα συμφωνούσαμε ή όχι.

Αυτή η επαφή δεν έγινε ποτέ, ούτε ακόμα και σήμερα, όταν πριν από λίγο πλησίασα στις θέσεις όπου καθόντουσαν.

Κατά τη γνώμη μου κ. πρόεδρε, όποιος πραγματικά αγαπάει τον τόπο του, μπροστά ακριβώς στο καλό του τόπου του παραμερίζει τις όποιες ιδεολογικές διαφορές που μπορεί να έχουμε με μερικούς από αυτούς.

Επαναλαμβάνω λοιπόν, απέχουμε από τη ψηφοφορία γιατί αρνούμαστε να αναλάβουμε τις ευθύνες που αναλογούν στις πλάτες άλλων και συγκεκριμένα των υπεύθυνων κρατικών φορέων.

Μοιράσου το άρθρο!