Πολιτική

22/11/2013 - 14:36

Χαιρετισμός Δημάρχου στην εκδήλωση «Διαφάνεια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση»

Ο Αντιδήμαρχος, Δημήτρης Μουτζούρης, εκπροσωπώντας το Δήμο Λέσβου και τον Δήμαρχο, Δημήτρη Βουνάτσο, παρέστη στη συζήτηση με θέμα: «Διαφάνεια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση», που οργάνωσαν σήμερα το πρωί στην αίθουσα του Επιμελητηρίου, το Υπουργείο Εσωτερικών και η Γενική Γραμματεία Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου.

Μεταφέροντας τον χαιρετισμό του Δημάρχου, ο κ. Μουτζούρης, ανέφερε τα εξής:  

«Κύριε Αθανασίου Χαράλαμπε, Υπουργέ Δικαιοσύνης,

Κύριε Σούρλα, Γενικέ Γραμματέα Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Αγαπητοί Συνάδελφοι Αυτοδιοικητικοί, Κυρίες & Κύριοι.

Σας καλωσορίζω στην πόλη της Μυτιλήνης, έδρα του Δήμου Λέσβου και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, στο όνομα του Δημάρχου μας, Δημήτρη Βουνάτσου, ο οποίος βρίσκεται στην έκθεση της HELLAS-EXPO στη Θεσσαλονίκη, στο εκεί περίπτερο του Δήμου μας και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, του οποίου τους χαιρετισμούς σας διαβιβάζω, αλλά και της Δημοτικής μας Αρχής γενικότερα.

Θα είναι βέβαια πάντα επίκαιρη και αναγκαία η συζήτηση και προπαντός η θεσμοθέτηση μέτρων για την ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά γίνεται πολύ αργά  και καθυστερημένα, σε μια εποχή που αναζητούνται «ένοχοι», για τη διασπάθιση των πιστώσεων του κρατικού κορβανά.

Διαφάνεια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση; ΝΑΙ, πλήρης και διαυγής σε κάθε ενέργεια των Δήμων και βεβαίως σ’ όλους τους θεσμούς του Κράτους, χωρίς όμως πνιγηρή γραφειοκρατία που ακινητοποιεί τις Δημοτικές Υπηρεσίες εις βάρος της εξυπηρέτησης των συνδημοτών τους.

Βέβαια, ο σοφός Λαός λέει ότι «το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι». Από την όλη δομή και λειτουργία του πελατειακού κράτους μεταδόθηκε η διαφθορά και στην λεγόμενη «Τοπική Αυτοδιοίκηση», που καρκινοβατεί ως ολοένα και περισσότερο κρατικό παράρτημα, χωρίς διοικητική αυτοτέλεια.

Εμείς ξενυχτούμε για να λύσουμε τα αδιέξοδα σταυρόλεξα των απαγορευτικών (κυρίως νυχτερινών) διατάξεων που επιβάλλονται συνήθως με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, ώστε να αντιμετωπίσουμε τουλάχιστον τις στοιχειώδεις ανάγκες των συντοπιτών μας, πάντα σε ασφυκτικά χρονικά όρια με ελάχιστες πιστώσεις.

Είμαστε λοιπόν διαφανείς στην διαχείριση των πολλαπλά πετσοκομμένων πόρων των Δήμων, που αγωνίζονται να μην διακόψουν την λειτουργία τους.

Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αντιστοιχεί το 2% του Κρατικού Προϋπολογισμού και μόνον το 1% του Δημόσιου Χρέους.

Η διαφθορά στον τόπο μας δεν είναι αυτοφυής, ούτε προήλθε από παρθενογένεση, αλλά φύτρωσε στην γόνιμη γι’ αυτήν, στρεβλή και διάτρητη λειτουργία του Κράτους. Επιζητούμε ξεκάθαρους, πλήρεις, αλλά και ταχύτατους ουσιαστικούς ελέγχους σε κάθε δαπάνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να μειώσουμε την καχυποψία που απαξιεί και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, σαν συμμετοχικός – δημοκρατικός θεσμός, πρέπει να είναι ταυτόσημη με την έννοια της διαφάνειας. Το αυτονόητο όμως, όπως και σε πολλές άλλες περιπτώσεις χρειάζεται να το επιβεβαιώνουμε. Δεν μπορεί παρά, όσοι υπηρετούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση να αποτελούν εκφραστές της διαφάνειας σε κάθε λειτουργία τους αλλά και σε κάθε απόφασή τους. Βέβαια είναι γνωστό πως και η Τοπική Αυτοδιοίκηση σαν χώρος όπου ασκείται εξουσία, δεν απέφυγε τις ασθένειες του Ελληνικού κράτους και του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Οι αιτίες έχουν να κάνουν με τη γενικότερη λειτουργία των κρατικών θεσμών, αλλά και με την εισχώρηση σε αυτούς, ανθρώπων που έβαλαν το ιδιοτελές συμφέρον πάνω από το κοινό. Γιατί, σχετικές διατάξεις υπήρξαν βεβαίως και επί Καποδιστριακών Δήμων, αυξήθηκαν με τον Καλλικράτη και επεκτάθηκαν με τα Μνημόνια και τους Τροϊκανούς, ως γνωστόν!

Επομένως, απαιτείται αλλαγή περιβάλλοντος, με αδιάβλητες διαδικασίες του κράτους και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με αντικειμενικές λειτουργίες που θα εκμηδενίζουν τις παρακάμψεις και τις προτεραιότητες γνωστών και φίλων. Πέραν δε των γενικών μέτρων, χρήσιμος και απόλυτα αναγκαίος είναι ο ουσιαστικός έλεγχος για το «Πόθεν Έσχες» αιρετών και υπαλλήλων που θήτευσαν σε θέσεις ευθύνης, χωρίς να πάρει χαρακτήρα απαξίωσης αιρετών και κλάδου εργαζομένων.  

Η μεγάλη πλειοψηφία των δημοτικών υπαλλήλων αλλά και των αιρετών δεν έχουν σχέση με πρακτικές αδιαφάνειας και συναλλαγής. Οι ελάχιστοι επίορκοι, δεν μπορεί να δυσφημίζουν την πλειοψηφία και να αμαυρώνουν συνειδήσεις. Θεωρώ σημαντικό να μην χάνουμε την ουσία και να καταλήγουμε να κυνηγάμε «μάγισσες», ίσα – ίσα για να δικαιολογήσουμε νοσηρές κρατικές λειτουργίες και ελεγκτικών υπηρεσιών.

Καλή επιτυχία στην διεξαγόμενη σήμερα Ημερίδα μας, από την οποία προσδοκούμε όλοι μας χρήσιμα συμπεράσματα για την υγιή πρακτική λειτουργία στην καθημερινή ζωή της Αυτοδιοίκησης προς όφελος του ίδιου του Θεσμού και βεβαίως και των συνδημοτών μας».

Την ίδια εκδήλωση από πλευράς Δήμου, παρακολούθησαν και οι Αντιδήμαρχοι, Γιάννης Βατός, Νίκος Κατράνης, Ηλίας Κουνιαρέλλης, Δημήτρης Ζαφειρίου και ο πρ. Αντιδήμαρχος και Δημοτικός Σύμβουλος, Θεμιστοκλής Αθανάσης.

Μοιράσου το άρθρο!