Πολιτική

09/01/2012 - 13:38

Χειμερινή Μεγάλη Δράση Προσκόπων Λέσβου (slideshow φωτογραφίες)

[s

lideshow]

 

Η Χειμερινή Μεγάλη Δράση Υπαίθρου των Κοινοτήτων Ανιχνευτών της Λέσβου, δηλαδή των μεγάλων εφήβων Προσκόπων από τα προσκοπικά Συστήματα της Μυτιλήνης, της Μήθυμνας και του Πλωμαρίου έγινε φέτος στα όμορφα άγνωστα βουνά της ορεινής Επαρχίας Πλωμαρίου στις νότιες πλαγιές του Λεσβιακού Ολύμπου.

Από την επομένη της Πρωτοχρονιάς και μέχρι και τη Μέρα των Φώτων και με έδρα τους τον όμορφο ξενώνα της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στο Αμπελικό, οι Ανιχνευτές ερεύνησαν, γνώρισαν και πρόσφεραν στην τοπική κοινωνία αλλά και στους εαυτούς τους.

Στο Αμπελικό ερεύνησαν την χαμένη τέχνη του «ρετσινά», του εργάτη δηλαδή συλλογής ρητίνης από τα πεύκα της περιοχής. Συναντήθηκαν και πήραν πληροφορίες από τους τελευταίους υπέργηρους «ρετσινάδες» του Αμπελικού ενώ ενημερώθηκαν και για την προσπάθεια του ξαναζωντανέματος της τέχνης που ιδιαίτερα στην περίοδο της οικονομικής κρίσης μπορεί να αποτελέσει διέξοδο επαγγελματικής ενασχόλησης. Ας σημειωθεί ότι ήδη έχει επανενεργοποιηθεί ο Συνεταιρισμός των Συλλογέων ρητίνης του Αμπελικού με τη μορφή όμως πλέον παλλεσβιακού συνεταιρισμού.

Επίσης, περπάτησαν ανάμεσα στα χωριά Αμπελικό, Νεοχώρι και Ακράσι ανακαλύπτοντας πέρα από το σύγχρονο αμαξιτό δρόμο τους δρόμους που συνέδεαν τα χωριά της ορεινής επαρχίας μέσα από το βουνό. Με την καθοδήγηση του ιερέα του Αμπελικού π. Στρατή Κακάμπουρα κατασκεύασαν επίσης πινακίδες σήμανσης τις οποίες τοποθέτησαν στο μονοπάτι από το Αμπελιό μέχρι τον «κουφό πλάτανο», μονοπάτι που οδηγεί στην κορυφή του Ολύμπου μέσα από μια πραγματικά εντυπωσιακής ομορφιάς διαδρομή. Επίσης πάντα με την καθοδήγηση του π. Στρατή Κακάμπουρα συντήρησαν τμήματα του μονοπατιού αυτού και διάνοιξαν άλλα που είχαν χαθεί αφού πολλά χρόνια είχαν να περάσουν άνθρωποι από εκεί.

Το απόγευμα της παραμονής των Φώτων οι Ανιχνευτές σε παρέες είπαν τα κάλαντα στους περίπου 60 όλους κι όλους κατοίκους του Αμπελικού ενώ την επομένη μέρα των Φώτων εκκλησιάστηκαν μαζί τους. Η δράση ολοκληρώθηκε με την αξιολόγηση της από όλους τους συμμετέχοντες αλλά και με μια κουβέντα για το πώς ο χειμερινός τουρισμός μπορεί να ανακόψει το κύμα ερήμωσης της ορεινής επαρχίας Πλωμαρίου ενώ ο θεματικός τουρισμός όπως ο περιπατητικός και ο ειδικός μουσειακός όπως το «μουσείο ρητίνης» Αμπελικού να αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης της περιοχής που σε λίγα χρόνια με αυτούς τους ρυθμούς εγκατάλειψης θα έχει αδειάζει εντελώς.

Το κύμα κακοκαιρίας που πέρασε από τη Λέσβο ούτε που άγγιξε τους Ανιχνευτές προσκόπους της Λέσβου που αργά το απόγευμα των Θεοφανείων γύρισαν στα σπίτια τους φορτωμένοι εμπειρίες, γνώσεις και ομορφιές από το φυσικό και δομημένο περιβάλλον του νησιού

Μοιράσου το άρθρο!