Πολιτική

14/10/2015 - 07:13

Χ.Καλογήρου: προικισμένα με ανεξάντλητα ενεργειακά δώρα τα νησιά μας αλλά...

Στο στρατηγικό Συνέδριο «INVESTING IN ENERGY 2015», που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα με την επιστημονική υποστήριξη του Ελληνικού Ινστιτούτου Επιχειρηματικότητας και Αειφόρου Ανάπτυξης (Ι.Ε.Α.), μίλησε η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου.

Η Περιφερειάρχης χαρακτήρισε αναγκαία την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καθώς όπως τόνισε εξασφαλίζουν την ανάπτυξη, η οποία αν προκύψει από σχετικές δράσεις θα είναι μόνιμη και πολλαπλασιαστική.

«Αν και προικισμένοι με τόσα ανεξάντλητα ενεργειακά δώρα (αέρα, ήλιο, θάλασσα με την αέναη κίνησή της, γεωθερμία) και πρωτοπόροι στα πρώτα βήματα της ανάπτυξης των ΑΠΕ, δεν μπορούμε να καυχηθούμε ότι έχουμε εκμεταλλευτεί στο βαθμό που θα θέλαμε όλο αυτό το δυναμικό», είπε.

Η κα. Καλογήρου σημείωσε ότι παρά το γεγονός ότι τα νησιά έχουν ανεξάντλητες ενεργειακές δυνατότητες, είναι κατά βάση ενεργειακά εξαρτημένα από εισαγόμενα καύσιμα, καθώς δεν έχουν συνταχθεί ολοκληρωμένες και τεκμηριωμένες μελέτες, ξεχωριστές για κάθε νησί. Και αυτό την ώρα που η τεχνολογία της εκμετάλλευσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας εξελίσσεται συνεχώς, ο διεθνής ανταγωνισμός έχει ενταθεί, τεράστια κεφάλαια επενδύονται, οι αναπτυγμένες χώρες πρωτοστατούν και οι αναδυόμενες αγορές τις ακολουθούν με διαφορά αναπνοής.

Μάλιστα,  έφερε ως παράδειγμα την εξασφάλιση ενεργειακής αυτονομίας στον Άγιο Ευστράτιο με την εκμετάλλευση ηλιακής και αιολικής ενέργειας σε συνδυασμό με πρόβλεψη αποθήκευσης ενέργειας και τη μετατροπή όλων των αυτοκινήτων σε ηλεκτρικά, ο διαγωνισμός για τα οποία από το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) σε συνεργασία με το Δήμο ακυρώθηκε.

Η Περιφερειάρχης επεσήμανε ότι στην Ικαρία περιμένουμε να τελειώσει το Υβριδικό και να είναι το πρώτο στον κόσμο, ελπίζοντας ότι  η «ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ» θα το ολοκληρώσει. Επίσης, αναφέρθηκε στη δυνατότητα να κατασκευασθεί στη Λέσβο ένα μεγάλο Υβριδικό με αντλισιοταμίευση που μπορεί να υποκαταστήσει πλήρως τον υπάρχοντα ρυπογόνο πετρελαϊκό σταθμό της ΔΕΗ, ενώ είπε ότι αρκετά νησιά παρουσιάζουν ενδιαφέρον γεωθερμικό δυναμικό.

«Σκεφθείτε τι θα σήμαινε να εκμεταλλευτούμε την κυματική ενέργεια και τα θαλάσσια ρεύματα, δηλαδή τεχνολογίες που αναπτύσσονται γρήγορα διεθνώς», συμπλήρωσε η Περιφερειάρχης και κατέληξε: «Η Ευρώπη είναι έτοιμη να χρηματοδοτήσει τέτοια έργα. Ας αξιοποιήσουμε την ευκαιρία».

 



 

Μοιράσου το άρθρο!