Πολιτική

20/08/2015 - 15:59

Χ.Καλογήρου προς Αλ.Τσίπρα: Ζητάμε επειγόντως τη δρομολόγηση πλοίων για τους μετανάστες

pan style="font-size: 13.0080003738403px; line-height: 1.538em;">Έκκληση στον Πρωθυπουργό να παρέμβει προσωπικά ώστε να αντιμετωπιστεί η κατάσταση που τις τελευταίες ώρες επικρατεί στη Λέσβο από τη δραματική αύξηση του αριθμού των μεταναστών και προσφύγων που παραμένουν στο νησί, κάνει η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου με επιστολή που απέστειλε σήμερα στον κ. Αλέξη Τσίπρα.

Στην  επιστολή, τονίζεται ότι πρέπει να αναζητηθούν επειγόντως λύσεις για την αποσυμφόρηση του νησιού, για την ενίσχυση των λιμενικών και αστυνομικών αρχών και την εξασφάλιση ανθρώπινων συνθηκών για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες. 

Αναλυτικά η επιστολή: 

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,                                                                                                                                                                              

Σε συνέχεια της ενημέρωσης που και προσωπικά σας είχα κάνει για την ανάγκη άμεσης δρομολόγησης πλοίου για την μεταφορά των παρατύπως εισερχομένων μεταναστών και προσφύγων, θέμα το οποίο έχουμε επανειλημένα θέσει υπόψη όλων των συναρμοδίων Υπουργών από τον περασμένο Απρίλιο, καθώς και στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών στις 21.07.2015, απευθυνόμαστε προς εσάς και πάλι κάνοντας έκκληση προκειμένου να αποσυμφορηθεί το νησί της Λέσβου από τους 10.000 και πλέον μεταναστές και πρόσφυγες, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η συνεχώς αυξανόμενη ροή δημιουργεί τη βεβαιότητα της δραματικής αυξήσεως του αριθμού των παραμένοντων μεταναστών και προσφύγων στο νησί της Λέσβου.

 

Από τον περασμένο Απρίλιο, προβλέποντας το μέγεθος και τις συνέπειες του προβλήματος για την τοπική κοινωνία, κινητοποιηθήκαμε προς κάθε κατεύθυνση, ζητήσαμε από την Κεντρική Διοίκηση λύσεις, αιτηθήκαμε προς τους αρμόδιους Υπουργούς την ενίσχυση της Αστυνομίας και του Λιμενικού με ανθρώπινο δυναμικό και μέσα και από το αρμόδιο Υπουργείο Μετανάστευσης τη συνδρομή για να γίνουν οι συνθήκες ζωής των προσφύγων και των μεταναστών ανθρώπινες. Έγκαιρα ζητήσαμε προγραμματισμό έκτακτων ακτοπλοϊκών δρομολογίων, ειδικά για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου. Όμως στην πράξη δεν έγινε απολύτως τίποτα και η κατάσταση σήμερα είναι δραματική.

Η τοπική κοινωνία κατάφερε μέχρι στιγμής κυρίως με τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των ενστόλων, αλλά και των εθελοντικών οργανώσεων να διαχειριστεί το ζήτημα. Μεσούσης όμως της παραθεριστικής περιόδου, όπως άλλωστε εγκαίρως είχαμε επισημάνει, οι μεγάλες πληρότητες των δρομολογημένων πλοίων, έχουν ως αποτέλεσμα να αυξηθεί δραματικά ο αριθμός των μεταναστών και των προσφύγων που παραμένουν στη Λέσβο.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Ζητάμε επειγόντως τη δρομολόγηση πλοίων σήμερα για την αποσυμφόρηση του νησιού και την δρομολόγηση πλοίου σε μόνιμη βάση με σκοπό τη μεταφορά των παρατύπως εισερχομένων μεταναστών και προσφύγων, την ενίσχυση των λιμενικών και αστυνομικών αρχών που έχουν πλέον ξεπεράσει τα όρια της αντοχής τους, καθώς και άμεση συνδρομή για να εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες για όλους αυτούς τους δύσμοιρους ανθρώπους.  

 

 

Μετά Τιμής

Χριστιάνα Καλογήρου

Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου


Αξίζει να τονιστεί ότι η παραπάνω επιστολή δόθηκε στη δημοσιότητα 3 ώρες μετά την επιστολή της κας Καλογήρου που αφορούσε το πρόβλημα των μεταναστών στη Σάμο και τα επικριτικά σχόλια του Lesvosnews.net.... 

Μοιράσου το άρθρο!