Πολιτική

05/11/2015 - 11:50

Χριστιάνα Καλογήρου : αναγκαιότητα άμεσων λύσεων για το προσφυγικό

ign="center">Ομιλία της Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου για το προσφυγικό στην ετήσια Γενική Συνέλευση της Διάσκεψης Παράκτιων και Απομακρυσμένων Περιφερειών της Ευρώπης, στην Ιταλία.

Την αναγκαιότητα άμεσων λύσεων για το προσφυγικό τόνισε η Χριστιάνα Καλογήρου ενώπιον εκπροσώπων 160 Περιφερειών της Ευρώπης

«Η οικονομία της Λέσβου που καταστρέφεται δεν υπολογίζεται σε ποσοστό ΑΕΠ, αλλά σε ανθρώπους που δε μπορούν πια να ταΐσουν τις οικογένειές στους. Το ψυχολογικό βάρος μιας τοπικής κοινωνίας που καλείται να αντιμετωπίζει καθημερινά άψυχα σώματα παιδιών δεν χωράει σε επιλεξιμότητες».

Αυτό τόνισε η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, κα. Χριστιάνα Καλογήρου, στην τοποθέτησή της για το μεταναστευτικό ενώπιον εκπροσώπων 160 Ευρωπαϊκών Περιφερειών, στην ετήσια Γενική Συνέλευση της Διάσκεψης Παράκτιων και Απομακρυσμένων Περιφερειών της Ευρώπης, στην Ιταλία.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί να χωρέσει την ανθρωπιστική κρίση σε ένα τεχνικό δελτίο. Δεν είναι δυνατό να γίνει αυτό. Οι άνθρωποι που χάνονται καθημερινά δεν είναι δείκτες προγραμμάτων, είναι ανθρώπινες ζωές  με παράλληλη κοινωνική και οικονομική επιβάρυνση των νησιών του Βορείου Αιγαίου», επεσήμανε αναδεικνύοντας την αδυναμία των διοικητικών μηχανισμών να διαχειριστούν την κατάσταση και να προσφέρουν άμεσα λύσεις που θα αντιμετωπίζουν το πρόβλημα.

Η κα. Καλογήρου ζήτησε για ακόμα μια φορά την άμεση χρηματοδότηση της Περιφέρειας ώστε να μη χαθεί άλλος χρόνος και να ξεκινήσουν οι παρεμβάσεις χωρίς χρονοτριβή, πριν την οριστική έλευση του χειμώνα. Ζήτησε επιπλέον ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα για την ενεργό στήριξη της τοπικής οικονομίας που ρημάζει καθημερινά.

Στο πλαίσιο των συναντήσεών της η Περιφερειάρχης έκανε έκκληση  προς τις 160 και πλέον Περιφέρειες της Ευρώπης να δεχθούν άμεσα τη μετεγκατάσταση στις Περιφέρειές τους προσφύγων από τα νησιά του Αιγαίου. Στο πλαίσιο αυτό ενημερώθηκε για τις προσπάθειες των Ισπανικών Περιφερειών να απορροφήσουν άμεσα έναν αριθμό προσφύγων από τα ελληνικά νησιά  (ιδιαίτερα η Περιφέρεια της Σεβίλλης είναι έτοιμη να στείλει πλοίο που θα μεταφέρει στην Ισπανία 1.100 πρόσφυγες από τα νησιά του Αιγαίου), ενώ οι Σουηδικές Περιφέρειες ενημέρωσαν για τις προσπάθειές τους να φιλοξενήσουν ένα μεγάλο αριθμό προσφύγων.

Οι συναντήσεις της κας Καλογήρου στην Ευρώπη εντάσσονται στην ευρύτερη προσπάθεια που καταβάλλει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για να συμβάλλει αποτελεσματικά και άμεσα στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής και κοινωνικο-οικονομικής κρίσης με την οποία βρίσκονται αντιμέτωπα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και να εξασφαλίσει χρηματοδοτήσεις και παρεμβάσεις σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Μοιράσου το άρθρο!