Πολιτική

17/01/2014 - 06:28

Χριστιάνα Καλογήρου να σε χαιρόμαστε ....

yle="text-align: justify;">Ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου κ. Κώστας Κορδώνης μετά από αγώνα και μάχες κατάφερε να ξεκινήσει η διαδικασία  για τη δημιουργία χώρου για τους πεζούς μπροστά από τις καφετέριες στην προκυμαία Μυτιλήνης. Η άθλια εικόνα της προκυμαίας μας ενοχλεί και αποτελεί προσβολή για την πόλη μας. Και ενώ είχε αρχίσει να μπαίνει τάξη σε αυτό το χάλι η Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης κα Χριστιάνα Καλογήρου (που φιλοδοξεί να εκλεγεί και Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου) με απόφασή της που αναρτήθηκε στη "Διαυγεία" ακυρώνει την παρέμβαση του Λιμενικού Ταμείου Λέσβου. Η κα Καλογήρου ουσιαστικά επικαλείται την έγκριση που θα έπρεπε να λάβει η Λιμενική Επιτροπή από την Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων για να  προχωρήσει σ αυτή την παρέμβαση.

Αναλυτικά οι  λόγοι της ακύρωσης όπως αναφέρονται στην απόφαση της Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοικήσης:

  • Επειδή, μέχρι την ημερομηνία εκδόσεως της παρούσας αποφάσεως, δεν περιήλθαν στην Υπηρεσία μας τα ζητηθέντα στοιχεία, τα οποία και είναι αναγκαία για τον έλεγχο της νομιμότητας της αριθμ. 239/2013 πράξης της Λιμενικής Επιτροπής Λέσβου.
  • Επειδή, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 13 του Β.Δ. 14/1939 ο Γενικός Γραμματέας μπορεί να προβεί σε ακύρωση της απόφασης της Λιμενικής Επιτροπής, για παράβαση νόμου εντός αποκλειστικής προθεσμίας δεκαπέντε (15) ημερών.
  • Επειδή, κατά πάγια νομολογία, σε περίπτωση που λείπουν κάποια από τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για τον έλεγχο και ζητηθεί η αποστολή ή συμπλήρωσή τους, η αποκλειστική δεκαπενθήμερη προθεσμία άρχεται από την περιέλευση αυτών, εφόσον έκτοτε είναι δυνατόν να διαμορφωθεί ολοκληρωμένη κρίση για τη νομιμότητα ή μη της πράξης.
  • Επειδή, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 19 του Ν. 2932/2001, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 35 του Ν. 3153/2003, στις αρμοδιότητες της Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων είναι και η έγκριση, αναθεώρηση και επικαιροποίηση των αναπτυξιακών προγραμμάτων και μελετών διαχείρισης (Master Plan) των λιμένων, με τα οποία καθορίζονται τα μέγιστα επιτρεπόμενα όρια της Ζώνης Λιμένα, οι επιτρεπόμενες προσχώσεις, οι χρήσεις γης, οι όροι και οι περιορισμοί δόμησης, οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και κάθε αναγκαίο στοιχείο για την εξυπηρέτηση της λειτουργικότητας και της ασφάλειας του λιμένα. Επειδή, από το σώμα της αριθμ. 239/2013 απόφασης προκύπτει ότι δεν έχει προηγηθεί η απαιτούμενη, από την ως άνω νομοθεσία, έγκριση της Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων. Επειδή, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 17 παρ. 1 του Ν.2690/1999 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει όλες (επωφελείς ή δυσμενείς) οι διοικητικές πράξεις πρέπει να έχουν αιτιολογία.
  • Επειδή κατά πάγια αρχή του διοικητικού δικαίου αιτιολογία γενικά είναι η αναφορά των κανόνων δικαίου που ρυθμίζουν την έκδοση της διοικητικής πράξης και της ερμηνείας τους, της διαπίστωσης ότι συντρέχουν οι πραγματικές και νομικές καταστάσεις ενόψει των οποίων επιβάλλεται ή επιτρέπεται η έκδοση της πράξης κατ’ εφαρμογή των κανόνων αυτών, τη διαπίστωση της συνδρομής και την εκτίμηση των σχετικών πραγματικών περιστατικών, καθώς και των σκέψεων του διοικητικού οργάνου που οδήγησαν στην έκδοση ή την παράλειψη της έκδοσης της διοικητικής πράξης.
  • Επειδή η αιτιολογία είναι νόμιμη όταν έχει τα εξής χαρακτηριστικά : α) Να είναι ειδική και όχι γενική και αόριστη β) Να είναι πλήρης ή επαρκής δηλαδή να περιέχει σαφώς όλα τα ουσιώδη συγκεκριμένα περιστατικά, κατά τρόπο ο οποίος δεν αφήνει κενά ή αμφιβολίες για την ορθότητα της κρίσης του διοικητικού οργάνου και γ) Να ανταποκρίνεται στα στοιχεία του φακέλου. Επειδή, στο σώμα της αριθμ. 239/2013 απόφασης της Λιμενικής Επιτροπής Λέσβου, δεν γίνεται καμία αναφορά των κανόνων δικαίου που ρυθμίζουν την έκδοση της συγκεκριμένης διοικητικής πράξης, αλλά και ούτε προκύπτει ότι συντρέχουν οι πραγματικές και νομικές καταστάσεις ενόψει των οποίων επιβάλλεται ή επιτρέπεται η έκδοσή της κατ’ εφαρμογή των κανόνων αυτών.
  • Επειδή η αριθμ. 239/2013 απόφαση της Λιμενικής Επιτροπής Λέσβου, στερείται σαφούς, ειδικής και επαρκούς αιτιολογίας. Επειδή από τα παραπάνω προκύπτει ότι η αριθμ. 239/2013 απόφαση της Λιμενικής Επιτροπής Λέσβου εκδόθηκε κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας.

O κος Κορδώνης  σε δηλώσεις του στην εφημερίδα "Τα ΝΕΑ της Λέσβου" αναφέρει ότι δεν θα κάνει πίσω και τονίζει: «δεν ζήτησα τίποτα περισσότερο από το να απελευθερωθεί ένα μικρό τμήμα των πεζοδρομίων που είναι αυθαίρετα κατειλημμένα από τις επιχειρήσεις εδώ και μια δεκαετία και δεν προέβην σε καμία εργασία για να απαιτούνται μελέτες και εγκρίσεις από τις αρμόδιες Υπηρεσίες»

Απαντώντας στην απόφαση της Γ.Γ. Αποκεντρώμενης Διοίκησης  ο κ. Κορδώνης επισημαίνει: «Πράγματι , δεν καταλαβαίνω το περιεχόμενο αυτής της απόφασης της κ. Καλογήρου αφού δεν εκτελέσαμε κανένα έργο για να το ακυρώσει.  Ζητήσαμε από τους επιχειρηματίες να τραβήξουν 1,70 μέτρα πιο μέσα τους καναπέδες για να μπορούν να περάσουν οι πεζοί  και να παράλληλα να παραμείνει ο εσωτερικός διάδρομος. Όταν απελευθερωθεί ο χώρος τότε θα εφαρμοστεί η μελέτη του κ. Βερβενιώτη, τότε θα λάβω υπ όψιν μου την απόφαση της κας Καλογήρου και θα αιτηθώ των εγκρίσεων που απαιτούνται από το Υπουργείο Ναυτιλίας».

Τέλος η εφημερίδα  "Τα ΝΕΑ της Λέσβου" αναφέρει ότι ο κος Κορδώνης επισκέφτηκε την Εισαγγελέα και την ενημέρωσε για τις εξελίξεις. Επίσης το Λιμενικό Ταμείο (δια του δικηγόρου κ. Νίκου Χωριατέλλη)  θα καταθέσει μήνυση κατά του ιδιοκτήτη του "Marush"ο οποίος απελευθέρωσε το πεζοδρόμιο αλλά τοποθετήσει κάγκελο στο εσωτερικό διάδρομο με αποτέλεσμα να μην μπορούν να κινηθούν οι πεζοί!


 up date Διαβάστε :

Η Χριστιάνα Καλογήρου απαντάει στο Lesvosnews.net - Σκληρή ανακοίνωση και από τους Οικολόγους Πράσινους

Επισυναπτόμενο αρχείο Μέγεθος
Απόφαση ακύρωσης 160.17 KB

Μοιράσου το άρθρο!