Πολιτική

18/05/2011 - 14:51

Η Δημοτική Σύμβουλος Περσεφόνη Σάββα ζητά απαντήσεις για τα προβλήματα του Πλωμαρίου

Η Δημοτική Σύμβουλος Περσεφόνη Σάββα, της Δημοτικής Παράταξης «Λέσβος, Δημιουργική Πορεία» με επικεφαλής τον Παντελή Πατερέλλη, υπέβαλλε σήμερα στο πρωτόκολλο του Δήμου ερωτήματα που αφορούν το Πλωμάρι με το παρακάτω κείμενο: ΠΡΟΣ: ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ,ΠΡΟΕΔΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ,ΔΗΜΑΡΧΟ ΛΕΣΒΟΥ, ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ, ΕΠΙΚΕΦΑΛΕΙΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ

Αναλυτική η επιστολή: Κύριοι, με την παρούσα επιστολή – ερώτημα θέλω να θέσω υπόψη σας – αν και προφανώς ήδη έχετε γνώση – ορισμένα ζητήματα που ανέκυψαν το τελευταίο διάστημα στο Πλωμάρι, και τα οποία είναι τουλάχιστον ανησυχητικά για το μέλλον, αν όχι ανυπόφορα και εξοργιστικά.

Το πλέον συζητούμενο θέμα από κάθε έναν κάτοικο, μόνιμο ή μη, του Πλωμαρίου και των χωριών του, είναι αυτό της διακοπής της αναμετάδοσης των ιδιωτικών καναλιών τηλεόρασης. Όλοι μας, χωρίς καμία αμφιβολία, κατανοούμε την αγωνία οποιουδήποτε έχει οικονομικές απαιτήσεις και επιδιώκει να τις εισπράξει από τον οφειλέτη του, αυτές τις δύσκολες για ΌΛΟΥΣ οικονομικά μέρες. Αυτό όμως που συμβαίνει στο Πλωμάρι είναι εξωφρενικό! Έχει ο καθένας το δικαίωμα να αφαιρεί δημοτική πλέον περιουσία, επειδή ο δήμος του οφείλει χρήματα? Κύριε Δήμαρχε Λέσβου, ως νομικός, νομίζω θα συμφωνήσετε μαζί μου, ότι όταν υπογράφεται μία σύμβαση για αγορά και τοποθέτηση μηχανημάτων μεταξύ προμηθευτή – μεσάζοντα – παραλήπτη, κατόπιν αυτού εκδίδονται εντάλματα πληρωμής, επειδή όμως στην πορεία αυτά καθυστερούν να εκταμιευθούν, είναι παράνομο να αφαιρούνται τα μηχανήματα από το σημείο που παραδόθηκαν στον παραλήπτη, χωρίς να προηγηθεί μία πολύ τυπική και απλή νομική διαδικασία.

Με πολύ απλά λόγια, και χρησιμοποιώντας μία υποθετική περίπτωση, μήπως να παραδειγματιστούν από τις κινήσεις αυτές εργολάβοι δημοσίων έργων και για να πιέσουν καταστάσεις, προκειμένου να πληρωθούν – το δικαιούνται οι άνθρωποι άλλωστε – όχι μόνο να διακόψουν κάθε περαιτέρω συνεργασία με το δήμο, αλλά να καταστρέψουν και τον τάδε δρόμο που έφτιαξαν;;!!!

Εν πάση περιπτώσει, η αναμετάδοση διακόπηκε. Από την μέρα αυτή όμως, δηλαδή από την Τετάρτη 11 Μαΐου έως και σήμερα η κατάσταση δεν άλλαξε. Υπάρχει κάποιος λόγος που εξακολουθούμε οι Πλωμαρίτες να ζούμε σε καθεστώς εποχής άλλων δεκαετιών; Τα πράγματα είναι πολύ απλά : να επιστραφούν αμέσως τα μηχανήματα, οι κάρτες τους, ή όποιο άλλο εξάρτημα αφαιρέθηκε απ’ τον χώρο της κεραίας αναμετάδοσης, ή αν νόμιμα αφαιρέθηκαν, αλλά παράνομα γινόταν η αναμετάδοση, να γίνουν – επίσης άμεσα – όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να νομιμοποιηθεί! Ειλικρινά δεν μπορώ να εξηγήσω με κανένα τρόπο σε όποιον με ρωτάει στις γειτονιές ή στο τηλέφωνο, γιατί στερήθηκαν ηλικιωμένοι άνθρωποι, και όχι μόνο, αυτή την απλή και πολλές φορές μοναδική συντροφιά τους. Στο Πλωμάρι, αρχίζω να πιστεύω ότι το «μακάριοι οι πτωχοί το πνεύματι» έπρεπε να αλλάξει σε «μακάριοι οι πλούσιοι τη τσέπη», αφού μόνο ο έχων Νova ζει το σήμερα.

Υποθέτω ότι μία από τις απαντήσεις που θα λάβω για το θέμα αυτό, είναι ότι το χρέος στον άνθρωπο που προέβη στην ενέργεια αυτή δεν δημιουργήθηκε από τη νυν δημοτική αρχή. Εννοείται. Αυτό το γνωρίζουμε όλοι. Ακόμα όμως και αν δεχτώ αυτό που συνεχώς υποστηρίζετε χωρίς να αμφισβητήσω το παραμικρό, ότι δηλαδή παραλάβατε το χάος, την άβυσσο των χρεών, τον κυκεώνα των προβλημάτων, έναν «υπό πτώχευση» δήμο, κάνετε κάτι για να διαχειριστείτε αυτή την κατάσταση ή στέκεστε θεατές αυτής της κατάστασης; Ακόμα και στο κατώτερο σημείο που μπορεί να φτάσει κάποιος, δύο δρόμοι υπάρχουν : ή θα σηκώσει τα χέρια ψηλά, θα παραιτηθεί και θα μεμψιμοιρεί ή θα κάνει ένα, ένα βήματα μπροστά, θα διοικήσει τα του οίκου του από την αρχή, θα διαχειριστεί με σοβαρότητα και με το βλέμμα στο μέλλον την κατάσταση. Εσείς πιο δρόμο θ’ ακολουθήσετε; Αν αρκεστείτε στην επανάληψη των λεγομένων περί των ευθυνών των προηγούμενων, δεν πρόκειται ποτέ να διοικήσετε τον τόπο μας. Οι Λέσβιοι θέλουν να τους βοηθήσετε να προχωρήσουν σε ένα καλύτερο, βιώσιμο, διαφορετικό μέλλον.

Βέβαια, δεν είναι δυστυχώς μόνο αυτό το πρόβλημα που ταλανίζει τους κατοίκους του Πλωμαρίου τον τελευταίο καιρό. Ένα άλλο θέμα – πολύ πιο σοβαρό – είναι αυτό του νερού. Αυτής της βασικής πηγής ζωής, που εδώ είναι και αυτή πολυτέλεια. Χωρίς καμία ειδοποίηση, χωρίς καμία έστω κατόπιν ενημέρωση, ανοίγαμε τις βρύσες των σπιτιών μας οι Πλωμαρίτες και αντί για το διάφανο νεράκι, έτρεχε θολό, σε καφέ απόχρωση υγρό, αγνώστων λοιπών στοιχείων. Με ταραχή και αγωνία, έτρεχαν οι Πλωμαρίτες να αγοράσουν εμφιαλωμένο νερό, και να ενημερώσουν τους γείτονές τους να προσέχουν. Έχω την εντύπωση ότι το Πλωμάρι ανήκει στη Λέσβο και ότι η Λέσβος στην Ελλάδα, και κατ’ επέκταση στην Ευρώπη. Διότι αυτό που σας περιέγραψα, είναι εικόνα από ντοκιμαντέρ για τις άθλιες συνθήκες ζωής των ανθρώπων στην αφρικανική ήπειρο. Μπορείτε να μου απαντήσετε τι συνέβη και το νερό από διάφανο έγινε μαύρο; Μπορείτε να μου πείτε πώς διορθώθηκε η κατάσταση; Μπορείτε να διαβεβαιώσετε τους Πλωμαρίτες ότι το νερό που πίνουν σήμερα είναι ασφαλές; Διότι ακόμα και τώρα, που δεν τρέχει χώμα στους σωλήνες, υπάρχει – όπως αντιλαμβάνεστε – αγωνία για την καθαριότητα του δικτύου ύδρευσης.

Εκτός αυτών θα ήθελα να μου απαντήσετε για ποιο λόγο ο βιολογικός στο Πλωμάρι δεν λειτουργεί το τελευταίο διάστημα. Είχα την αίσθηση ότι η λειτουργία, και μάλιστα όχι απλώς η λειτουργία, αλλά η συνεχής και εύρυθμη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού, είναι επιβεβλημένη για τη δημόσια υγιεινή και ασφάλεια. Εν όψει καλοκαιριού – ήδη έχει αυξηθεί ο πληθυσμός του τόπου μας με την έλευση των παραθεριστών – θα έπρεπε να δουλεύουν όλα ρολόι. Ιδίως τέτοια νευραλγικά συστήματα.

Απ’ όλα τα παραπάνω, να αναμένουμε μολύνσεις, γαστρεντερίτιδες και λοιπά ευχάριστα, ή έχετε κάνει κάτι; Τουλάχιστον πείτε μας επισήμως και με στοιχεία, τι έχετε κάνει για τα θέματα αυτά ήδη ή τι κάνετε τώρα! Όλα όσα σας αναφέρω με την παρούσα επιστολή μου, θα μπορούσα να τα αναπτύξω και να τα συζητήσω βέβαια και σε μία συνεδρίαση του τοπικού συμβουλίου στο Πλωμάρι, αλλά εκτός από μία φορά που κλήθηκα να λάβω μέρος, για ένα ψήφισμα που αφορούσε το ενδεχόμενο μελλοντικό κλείσιμο σχολείων των γύρω χωριών, δεν έχω ποτέ ενημερωθεί για τις συνεδριάσεις που γίνονται. Και επειδή έχω ακούσει και το τραγελαφικό «ας έμενες καθημερινά στο Πλωμάρι για να πήγαινες», ακόμα και εδώ να ήμουν 365 μέρες το χρόνο, δεν έχω τη διάθεση να παρακολουθώ τους τοπικούς συμβούλους, πότε θα ανεβούν στο δημοτικό κατάστημα για συνεδρίαση. Το τελευταίο ζήτημα που θέλω να σας θέσω, όσον αφορά το Πλωμάρι, είναι για τη γαλάζια σημαία και την παραλία του Αγίου Ισιδώρου. Θα δοθεί φέτος στην παραλία μας η γαλάζια σημαία; Έχουν γίνει ενέργειες από την πλευρά σας προς την κατεύθυνση αυτή; Ναυαγοσώστες θα έχουμε; Πόσους; Αν και με αυτή τη μη-λειτουργία του βιολογικού, δεν θα έχουμε λουόμενους φέτος. Τι να τους κάνουμε τους ναυαγοσώστες;

Τέλος, θα επανέλθω στο ζήτημα της επιτροπής εκτίμησης ακινήτων του Δήμου Λέσβου, καθώς ακόμη απάντηση στην ερώτησή μου που κατέθεσα το μήνα Μάρτιο, δεν έλαβα. Στην περίπτωση αυτή, όπως σας ανέφερα και στην επιστολή μου τότε, δεν επιτρέψατε δια της αριθμητικής σας πλειοψηφίας να εκπροσωπηθεί η αντιπολίτευση στην επιτροπή, και μάλιστα να εκπροσωπηθεί από νομικό, το οποίο θα ήταν χρήσιμο για τον Δήμο κυρίως. Τελικά διαπιστώνω ότι αυτό δεν ήταν ένα τυχαίο – άτυχο περιστατικό. Στην συνεδρίαση της γενικής συνέλευσης των μετόχων της ΑΔΕΛ ΑΕ την Τετάρτη 4-5-2011, για συγκρότηση διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας, και πάλι η δημοτική αρχή επέδειξε τη «δημοκρατικότητα» και «εντιμότητά» της, επιλέγοντας η ίδια ποιος θα την αντιπολιτευθεί. Αν και δεν έχω πείρα στην τοπική αυτοδιοίκηση, το να προτείνει η πλειοψηφία – δημοτική αρχή ποιον εκπρόσωπο της μειοψηφίας θέλει στο διοικητικό συμβούλιο από την αντιπολίτευση, φανερώνει τουλάχιστον εμπαιγμό της δημοκρατίας, υπόγειες συνεννοήσεις και συστηματικές ενέργειες για διαχείριση των δημοτικών θεμάτων χωρίς την παρουσία της αντιπολίτευσης. Όχι βέβαια όλης της αντιπολίτευσης, αλλά αυτής που δεν θέλετε απέναντί σας.

Θα παρακαλούσα να απαντήσετε άμεσα στα θέματα που έθεσα, διότι όλα είναι ιδιαίτερα σημαντικά.

Πλωμάρι, 18 Μαΐου 2011 Μετά τιμής, Περσεφόνη Σάββα Δημ. Συμβουλος με το συνδυασμό Λεσβος, Δημιουργική Πορεία

Μοιράσου το άρθρο!