Πολιτική

04/02/2021 - 18:31

Η κυβέρνηση μπουκώνει τους επιχειρηματίες με ζεστό χρήμα και δίνει ψίχουλα στους βιοπαλαιστές (βιντεο)

Την πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να μπουκώνει με ζεστό χρήμα τους επιχειρηματικούς ομίλους και να πετάει όσα ψίχουλα περισσεύουν σε αυτοαπασχολούμενους, μικρούς εμπόρους, φτωχούς αγρότες που ματώνουν εν μέσω πανδημίας και νέας βαθιάς οικονομικής κρίσης, κατήγγειλε σήμερα, από το βήμα της Βουλής η Μαρία Κομνηνάκα, βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας στο νομοσχέδιο του υπ. Οικονομικών με τίτλο: «Διενέργεια Γενικών Απογραφών έτους 2021 από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, επείγουσες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19, επείγουσες δημοσιονομικές και φορολογικές ρυθμίσεις και άλλες διατάξεις».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, τόνισε, είναι από τη μία πλευρά, η επιδότηση της αεροπορικής εταιρείας «Aegean» με κεφάλαια ύψους 120 εκατ. ευρώ, ζεστό χρήμα και από την άλλη, διάφορα μέτρα προσωρινού χαρακτήρα για τους μικρούς εμπόρους, εστιάτορες που σε λίγο καιρό θα τους πνίξουν τα χρέη και θα οδηγηθούν σε οριστικό λουκέτο. Μάλιστα, πρόσθεσε, είναι πρόκληση να αναφέρει η κυβέρνηση ότι με αυτά τα χρήματα διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας, όταν το προηγούμενο διάστημα, η συγκεκριμένη εταιρεία έκανε δεκάδες απολύσεις σε όλη την Ελλάδα!

Η κυβέρνηση επικαλείται τα δημοσιονομικά όρια της οικονομίας, επισήμανε η Μ. Κομνηνάκα, αλλά το βασικό είναι οι προτεραιότητες και οι πολιτικές επιλογές για το ποιον θα στηρίξει για τις συνέπειες της πανδημίας στην οικονομία. Αποκαλυπτικές, υπογράμμισε, είναι οι ευχαριστίες από τον ΣΕΒ και των τουριστικών ομίλων, στην ακρόαση των φορέων, όπου είπαν πως ικανοποιούνται πάγια αιτήματα των βιομηχάνων, ενώ οι όροι που έθεσε και η ΕΕ για τη διοχέτευση των πόρων του Ταμείου ανάκαμψης δείχνουν πού θα πάει η μερίδα του λέοντος, θα πάει σε συγκεκριμένους τομείς, όπως της Ενέργειας, του Τουρισμού, των Μεταφορών.

Το πακέτο αυτό που η κυβέρνηση το διαφημίζει ως βοήθεια στις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ουσιαστικά αφορά επιχειρήσεις που έχουν 100 - 150 άτομα προσωπικό με σύγχρονο εξοπλισμό και καμία σχέση δεν έχει με τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς εμπόρους, τον εστιάτορα, το φτωχό αγρότη στη χώρα μας. 

Αναφερόμενη στο μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής επισήμανε ότι εκτός του αρχικού αποκλεισμού μεγάλου μέρους των δικαιούχων, στη δεύτερη φάση τα λεφτά που τελικά δόθηκαν δεν αρκούσαν να καλύψουν ούτε τις στοιχειώδεις τρέχουσες υποχρεώσεις, πόσο μάλλον τις ανάγκες της επιβίωσης. Όσον αφορά τους αγρότες, επισήμανε ότι το πράσινο χαράτσι που μπήκε στο πετρέλαιο κίνησης, ήρθε να επιβαρύνει περαιτέρω τον κλάδο, την ώρα που το αφορολόγητο πετρέλαιο αποτελεί προνόμιο μόνο για τους εφοπλιστές. Εάν ήθελε η κυβέρνηση να βοηθήσει πραγματικά, επισήμανε η Μ. Κομνηνάκα, να υιοθετήσει την πρόταση νόμου που είχε καταθέσει το ΚΚΕ για την ανακούφιση των αυτοαπασχολουμένων από τις συνέπειες της κρίσης και της πανδημίας. 

Τέλος, αναφερόμενη στην πανδημία, κατήγγειλε την κυβέρνηση που δεν πήρε μέτρα για το β' κύμα στα νοσοκομεία, τους χώρους δουλειάς, όπου δεν γίνεται κανένας έλεγχος στους εργοδότες για την τήρηση των μέτρων, δεν πήρε κανένα μέτρο για την ενίσχυση των Μέσων Μεταφοράς, όπου συνωστίζεται ο κόσμος -όχι με δική του ευθύνη- για να πάει και να γυρίσει από τη δουλειά του.

Μοιράσου το άρθρο!