Πολιτική

08/04/2011 - 10:12

Η Λήμνος και η Ικαρία θα αποκτήσουν Αντιπεριφερειάρχη, θεσμικά καταχυρωμένο!

Σε συνάντηση,  που πραγματοποιήθηκε τη Τρίτη (5/4) στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ , μεταξύ των Γραμματέων των Νομαρχιακών Επιτροπών ΠΑΣΟΚ ,της Περιφερειακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Βορείου Αιγαίου και του υπουργού Γιάννη Ραγκούση και του υφυπουργού κ. Γεωργίου Ντόλιου , συζητήθηκαν σημαντικά θέματα της αρμοδιότητας του Υπουργείου Εσωτερικών. Βασικά, τη σύσκεψη , που προήδρευσε ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Μιχάλης Καρχιμάκης,  απασχόλησε η πορεία του  ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ στη Περιφέρεια και στους Δήμους. Στη σύσκεψη , που περιείχε πέντε ενότητες με διαφορετικά υπουργεία, συμμετείχε και ο βουλευτής Σάμου κ. Πυθαγόρας Βαρδίκος , ο υφυπουργός Νίκος Σηφουνάκης με την ιδιότητα του  βουλευτή. Ο Γραμματέας της ΠΕ ΠΑΣΟΚ Βορείου Αιγαίου  Ηρακλής Βερβέρης  Αιγαίου αναφέρθηκε στα εξής θέματα  :
  • Υποστήριξε ότι τα χρέη που κληρονόμησαν  οι δήμοι και  κυρίως ο  Δήμος Λέσβου,  που σε συνδυασμό με τις δυσκολίες που δημιουργεί η έκτασή του, απειλεί να τινάξει τη προσπάθεια της διοικητικής μεταρρύθμισης  στον αέρα. Ότι και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου αντιμετωπίζει προβλήματα χρέους , κυρίως στο ΠΔΕ, που αν σε αυτό προστεθεί και το χρέος των καταργούμενων Νομικών Προσώπων (ΑΕΝΑΛ) και οι νομικές δεσμεύσεις που ήδη υπάρχουν, τότε  θα υπάρξει αδυναμία κατάρτισης  ΠΔΕ για αρκετά χρόνια. Πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της υπερχρέωσης  με κεντρική παρέμβαση.
  • Υποστήριξε ότι η μεγάλη έκταση του δήμου Λέσβου δημιουργεί προβλήματα όχι μόνο στη καθημερινότητα του πολίτη (καθυστέρηση στις πληρωμές του προσωπικού, παιδικοί σταθμοί, καθαριότητα), αλλά έχει και  παρεπόμενες συνέπειες όπως αυτό του κοινωνικού τουρισμού. Στη περίπτωση αυτή  οι δικαιούχοι των παροχών του κοινωνικού τουρισμού μπορούν να κάνουν χρήση του δικαιώματος μόνο σε άλλο νησί, " έτσι " είπε "γινόμαστε  δέκτες παραπόνων και από τους δικαιούχους του κοινωνικού τουρισμού των οποίων περιορίζεται το δικαίωμα και από τους επαγγελματίες  τουριστικών καταλυμάτων".
  • Αναφέρθηκε στο πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών λέγοντας ότι με τον τρόπο που γίνεται η μεταφορά κατασπαταλούνται  πόροι και ως εκ τούτου απαιτείται  συνολική αναμόρφωση του τρόπου εκτέλεσης του έργου. Ζήτησε να δοθούν οι πιστώσεις  για να εκκαθαριστούν οι οφειλές του 2010.
  • Αναφέρθηκε στα οικονομικά προβλήματα των κέντρων υποδοχής των Λαθρομεταναστών και ζήτησε να δοθούν χρήματα για την εξόφληση των οφειλών του 2010.
  • Υποστήριξε ότι , το Υπουργείο Εσωτερικών , έχει μειώσει την ένταση στήριξης των νέων δήμων και Περιφερειών, αφού έχει ελαττώσει τη έκδοση οδηγιών και εγκυκλίων.   Ζήτησε να υπάρξει καλύτερη υποστήριξη των νέων δήμων και περιφερειών , τουλάχιστον τώρα στην αρχή.
  • Υποστήριξε ότι  , η κεντρική υπηρεσία της περιφέρειας επειδή υποχρεωτικά στελεχώνεται   από υπαλλήλους της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου, παρουσιάζει αδυναμία να ενεργοποιήσει  όλα τα τμήματα και τις διευθύνσεις που προβλέπει ο Οργανισμός. Απαιτείται η ενίσχυση σε προσωπικό.
  • Υποστήριξε ότι θα πρέπει να γίνει ποιο ευέλικτο  το νομικό πλαίσιο που διέπει τις μετακινήσεις του προσωπικού μεταξύ των δήμων και της περιφέρειας, έτσι ώστε να είναι εύκολη η μετακίνηση του προσωπικού στα όρια της περιφέρειας.
  • Υποστήριξε ότι οι διαδικασίες εκλογής του Συμπαραστάτη του πολίτη  έχουν πρόβλημα και χρήζουν αλλαγής. Πρότεινε σαν λύση τη σταδιακή μείωση των υποψηφίων.
  • Υποστήριξε ότι το Βόρειο Αιγαίο, που έχει πέντε μεγάλα νησιά, θα πρέπει να έχει πέντε (5) γεωγραφικούς αντιπεριφερειάρχης. Κάθε νησί πρέπει να έχει το δικό του αντιπεριφερειάρχη. Δεν πρέπει να νησιά να στερούνται  πολιτικής εκπροσώπησης. Είναι ανάγκη να υπάρξει διαφοροποίηση του Βορείου Αιγαίου από το Νότιο για το θέμα αυτό. Η λύση των εντεταλμένων συμβούλων είναι καλή αλλά όχι ικανοποιητική.
Σε όλα απάντησε ο Υπουργός Εσωτερικών κύριος Ραγκούσης , λέγοντας ότι θα τα λάβει σοβαρά υπόψιν τις παρατηρήσεις/ προτάσεις στην πρώτη τροποποίηση του νόμου. Ιδιαίτερα  θετικός εμφανίστηκε στο θέμα των ΄"πέντε γεωγραφικών αντιπεριφερειαρχών" για το οποίο δεσμεύτηκε ότι θα το υιοθετήσει , καθώς και για το θέμα της κινητικότητας των υπαλλήλων". Για το χρέος των ΟΤΑ είπε ότι προωθείται μια συνολική ρύθμιση που θα λύσει το θέμα αυτό. Ανακοίνωσε ότι (τη μέρα εκείνη) υπογράφτηκε απόφαση για 72 εκατ. Ευρώ, με τα οποία εξοφλούνται όλες οι υποχρεώσεις που απορρέουν από την μεταφορά των μαθητών για το έτος 2010. Για το θέμα του κοινωνικού τουρισμού υποσχέθηκε ότι θα συζητήσει με τον αρμόδιο υπουργό (Τουρισμού) δεδομένου ότι ο ίδιος θεωρεί δίκαιο το αίτημα. Για την εκκαθάριση των χρεών, του 2010 , που δημιουργήθηκαν από το   κέντρο Λαθρομεταναστών υποσχέθηκε ότι σύντομα θα αντιμετωπιστεί. Επίσης είπε ότι η διαχείριση των κέντρων υποδοχής των Λαθρομεταναστών, από την 1.1.2011, έχει μεταφερθεί στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Στη σύσκεψη τοποθετήθηκαν όλοι οι γραμματείς των ΝΕ καθώς και ο Βουλευτής Σάμου κ. Βαρδίκος , βάζοντας ο καθένας τα θέματα που θεωρούσε σημαντικά.
πηγη: http://iraververis.blogspot.com/
 

Μοιράσου το άρθρο!