Πολιτική

15/12/2011 - 12:37

Η Μυτιλήνη μπαίνει στο Street View της Google - ΠΡΟΣΟΧΗ αυτό δεν είναι και τόσο καλό νέο!!!

Γράφει: Κωνσταντίνος Σκαρλάτος/ ΕΜΠΡΟΣ
15/12/2011
Αρκετοί κάτοικοι της πόλης μας ξαφνιάστηκαν προχθές και χθες βλέποντας δυο... περίεργα αυτοκίνητα να κάνουν βόλτες στους δρόμους της Μυτιλήνης. Αυτοκίνητα με αρκετές κάμερες και κεραίες στην οροφή τους. Αυτά τα αυτοκίνητα, λοιπόν, είναι της αμερικανικής εταιρείας Google, που καταγράφουν δεδομένα για τις υπηρεσίες τής Google Maps και Google Street View.Τα δυο αυτοκίνητα χρώματος ασημί, με πολλά αυτοκόλλητα πάνω τους καθώς και μια σχάρα με κάμερες και έναν μπλε φάρο, εθεάθησαν χθες το βράδυ, καθώς και σήμερα το πρωί, στην περιοχή του Εμπορικού Κέντρου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να μείνουν αρκετές ημέρες στο νησί μας. Τα οχήματα της Google, ενώ κινούνται συλλέγουν τεράστιο όγκο δεδομένων, καταγράφοντας τοπογραφικά και φωτογραφικά δεδομένα, τα οποία αργότερα θα υποστούν επεξεργασία και θα αναρτηθούν στις ιστοσελίδες της εταιρείας, βελτιώνοντας και εμπλουτίζοντας κατά πολύ τα ήδη υπάρχοντα δορυφορικά δεδομένα. Οι χρήστες του διαδικτύου γνωρίζουν καλά τη χαρτογραφική υπηρεσία τής Google (maps.google.com ή μέσω του προγράμματος Google Earth), με την οποία ο καθένας μπορεί να δει χάρτες και δορυφορικές φωτογραφίες ολόκληρης της Γης, πανοραμικές, καθώς και εικόνες από το έδαφος, που δείχνουν το πώς φαίνεται μια πόλη σε κάποιον που την περπατάει (Street View). Αυτές οι εικόνες, λοιπόν, θα είναι διαθέσιμες πλέον και για την πόλη μας - κι ενδεχομένως για όλη τη Λέσβο, παρουσιάζοντας ακόμη καλύτερα τις ομορφιές του νησιού μας σε όλον τον πλανήτη.
Διαβάστε και την άλλη διάσταση από πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας "ΕΘΝΟΣ"

Ιδιωτική ζωή Σεβόμενη το δικαίωμα προστασίας στην ιδιωτική ζωή, η Google είχε ανακοινώσει ότι οι ενδιαφερόμενοι, ενοικιαστές και ιδιοκτήτες, θα μπορούν εγγράφως να ζητήσουν on-line να εξαιρεθεί το σπίτι ή το κατάστημά τους από τις φωτογραφίες.

Υστερα από τον θόρυβο που ξέσπασε στη χώρα για το Street View, η γερμανική κυβέρνηση προσανατολίζεται στην ενίσχυση της νομοθεσίας για την προστασία των δεδομένων, υπογραμμίζει το περιοδικό.

Η εξέλιξη στη Γερμανία έρχεται λίγες ημέρες μετά την απόφαση της Τσεχίας να απαγορεύσει τη συλλογή φωτογραφιών για την αμφιλεγόμενη υπηρεσία της Google.

«Street view» Φωτογραφίες δρόμων και σπιτιών στο Ιντερνετ

Η υπηρεσία εικονικής περιήγησης της Google, Street View, περιλαμβάνει φωτογραφίες δρόμων, σπιτιών και κτιρίων, οι οποίες «ανεβαίνουν» στο Διαδίκτυο και ο καθένας μπορεί να τις δει δωρεάν. Εκτός από εικόνες 360 μοιρών, οι χρήστες μπορούν να πάρουν οδηγίες για το πώς μπορούν να φτάσουν στον προορισμό τους. Η Γερμανία θα είναι η 24η χώρα παγκοσμίως που θα έχει αυτή την υπηρεσία, αν τελικά εφαρμοστεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι η χώρα της Ανγκελα Μέρκελ έχει από τα πιο αυστηρά συστήματα προστασίας προσωπικών δεδομένων σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με το BBC, σε βάρος της Google -κατηγορείται για παραβίαση προσωπικών δεδομένων- βρίσκονται σε εξέλιξη δικαστικές έρευνες σε Γαλλία, Γερμανία, Αυστραλία και Ισπανία.

Το "οχι" των ΓΕΡΜΑΝΩΝ

Το «ηχηρό» όχι των Γερμανών πολιτών στην αμφιλεγόμενη υπηρεσία εικονικής περιήγησης «Street View» της Google, που αποκάλυψε το περιοδικό «Der Spiegel» επικαλούμενο πηγές του γίγαντα του Διαδικτύου, κινητοποίησε άμεσα την κυβέρνηση της Ανγκελα Mέρκελ και ένα 24ωρο μετά από τη δημοσίευση του επίμαχου άρθρου η Γερμανίδα καγκελάριος συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη για το θέμα.

Οπως γράφει το γερμανικό περιοδικό, αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες Γερμανοί πολίτες ζήτησαν από την Google να εξαιρέσει τα ακίνητά τους από την υπηρεσία «Street View». Η εταιρεία πίστευε ότι οι αιτήσεις για εξαίρεση στη Γερμανία θα ήταν μόνο μερικές δεκάδες χιλιάδες, γράφει το «Der Spiegel», επικαλούμενο πηγές της δημοφιλέστερης, παγκοσμίως, μηχανής αναζήτησης.

Λόγω των επιφυλάξεων που εξέφρασαν οι γερμανικές αρχές προστασίας δεδομένων, η Google είχε δώσει στους Γερμανούς προθεσμία μέχρι τις 15 Οκτωβρίου για να ζητήσουν εξαίρεση (τα σπίτια τους θα εμφανίζονται «θολωμένα» στο Street View).

Τον Αύγουστο, η δημοφιλέστερη, παγκοσμίως, μηχανή αναζήτησης ανακοίνωσε τα σχέδιά της για επέκταση της υπηρεσίας σε 20 γερμανικές πόλεις, αιφνιδιάζοντας τη γερμανική κυβέρνηση ελλείψει νομοθετικής ρύθμισης. Η Γερμανίδα υπουργός Προστασίας του Καταναλωτή, Ιλζε Αϊγκνερ έσπευσε τότε να δηλώσει ότι οι πανοραμικές φωτογραφίες θα περάσουν από εξονυχιστικό έλεγχο πριν αναρτηθούν στο Διαδίκτυο.

--------------------------------------

κάντε like στην επίσημη σελίδας του Lesvosnews στο Facebook

Μοιράσου το άρθρο!