Πολιτική

30/04/2012 - 07:39

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Μυτιλήνη - up date video

Στην ανάγκη δημιουργίας ενός νέου συνασπισμού δυνάμεων της Αριστεράς «που θα αναστείλει τις πληρωμές στους πιστωτές τοκογλύφους» επέμεινε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας χθες (29-04-2012)στη Μυτιλήνη σε μια μεγάλη συγκέντρωση , καλώντας αμφότερους τους μέχρι τώρα ψηφοφόρους Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ να στηρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές καθώς πλέον «δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν με την Αριστερά».

Οι μεν ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας γιατί «ο συντηρητικός λόγος του Σαμαρά δεν δίνει καμιά απάντηση στα προβλήματα, αλλά και γιατί οι πολιτικές του κωλοτούμπες οδήγησαν στην ψήφιση και την εφαρμογή του δεύτερου μνημονίου και στα όσα αυτό επέφερε στο λαό».
Οι δε του ΠΑΣΟΚ, επειδή «το κόμμα Βενιζέλου τους εγκατέλειψε και καμιά σχέση δεν έχει πια με τη δημοκρατική παράταξη της δεκαετίας του 1980, το κόμμα των μη προνομιούχων Ελλήνων, που μετατράπηκε σε κόμμα της διεθνούς διαπλοκής και τοκογλυφίας». Από την πλατεία Σαπφούς  ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι στόχος είναι μια νέα μεταπολίτευση, στηριγμένη όχι σε ψήφο διαμαρτυρίας στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά σε μια κυβέρνηση της Αριστεράς. Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι  «υπάρχει ανάγκη ενός συνασπισμού εξουσίας που θα αναστείλει τις πληρωμές στους πιστωτές τοκογλύφους, που θα ξεκαθαρίσει ότι δεν θα διαθέσει ούτε ένα ευρώ έναντι των δανείων έως ότου ξανασταθεί στα πόδια της η οικονομία της χώρας, που θα υλοποιήσει ένα πρόγραμμα οικονομικών ελαφρύνσεων».  

Ακολουθεί ολόκληρο το  κείμενο της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα στη Μυτιλήνη (29-04-2012)

Πολίτες της Λέσβου,

Φίλες και Φίλοι,

Μία μόλις εβδομάδα μας χωρίζει από την 6η Μαΐου της ανατροπής. Μια βδομάδα μάχης πόρτα-πόρτα, φίλο-φίλο, γνωστό-γνωστό. Μέχρι και τη στιγμή της κάλπης. Για να μην πάει καμία ψήφος χαμένη. Για να μην σκορπίσει καμία ψήφος. Εδώ κι εκεί, σε αντιμνημονιακές σημαίες ευκαιρίας. Ή σε ναζιστικές εγκληματικές συμμορίες, όπως είναι η Χρυσή Αυγή.

Κάντε την οργή σας ψήφο για τη Δημοκρατία, ψήφο για την Αριστερά. Μην εκκολάψετε το αυγό του φιδιού. Δεν τιμωρείτε το πολιτικό σύστημα ψηφίζοντας ευκαιριακούς αντιμνημονιακούς σχηματισμούς ή ναζιστικές οργανώσεις. Αντίθετα, το διευκολύνετε. Αυτό θέλουν. Να σκορπίσει η ψήφος σας. Να μην είναι αποτελεσματική. Να μην συγκεντρωθεί στη μόνη πραγματική απειλή που υπολογίζουν. Στο ΣΥΡΙΖΑ και την Αριστερά. Εμάς μόνο φοβούνται.

Κάντε την 6η Μαΐου ορόσημο για τη Δημοκρατία και την Αριστερά. Κάντε την 6η Μαΐου ορόσημο αξιοπρέπειας, συλλογικής αυτοπεποίθησης και ανατροπής. Δώστε μας ψήφο διακυβέρνησης, ψήφο εξουσίας.

Γιατί ένα είναι το πραγματικό δίλημμα αυτών των εκλογών: Μνημόνιο ή Δημοκρατία. Μνημόνιο ή Αριστερά. Μνημονιακή συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ ή νέος συνασπισμός εξουσίας της Αριστεράς. Με την ψήφο σας στις 6 Μαΐου ανοίξτε το δρόμο στο νέο συνασπισμό εξουσίας της Αριστεράς. Σε μια νέα προοδευτική κυβέρνηση που θα βασίζεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων και όχι στους διαδρόμους της διαπλοκής. Σε μια νέα κυβέρνηση που θα βάζει τις ανάγκες των ανθρώπων και της κοινωνίας πάνω από τα συμφέροντα και τις απαιτήσεις των δανειστών.

Για πρώτη φορά η δυνατότητα κυβέρνησης αριστερής συνεργασίας έχει πραγματική βάση. Γιατί η βάση της είστε εσείς. Για πρώτη φορά η δυνατότητα κυβέρνησης αριστερής συνεργασίας είναι τόσο κοντά. Γιατί εσείς την έχετε φέρει κοντά. Και εσείς, με την ψήφο σας στο ΣΥΡΙΖΑ, θα φέρετε κοντά και τις πολιτικές ηγεσίες της Αριστεράς την επομένη των εκλογών. Θα τις υποχρεώσετε να σας ακούσουν. Να σεβαστούν την εντολή σας. Γιατί ο λαός έχει πια συνειδητοποιήσει ότι είναι η πολιτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η μόνη συγκεκριμένη και ρεαλιστική εναλλακτική πρόταση στο Μνημόνιο. Ότι ή Μνημόνιο ή Αριστερά. Ανάμεσα σ’ αυτές τις δύο προτάσεις, ανάμεσα σ’ αυτές τις δύο προοπτικές ζωής θα διαλέξουν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες στις 6 Μαΐου.

Η καταιγίδα λιτότητας και περικοπών του Ιουνίου δεν είναι εικασία. Δεν είναι προεκλογική υπερβολή. Είναι πραγματικότητα. Είναι νόμος του κράτους σε ισχύ. Νόμος με την ψήφο των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Και ο νόμος αντικαθίσταται με νόμο. Γι’ αυτό ζητάμε ψήφο εξουσίας. Για να αποτρέψουμε την προδιαγεγραμμένη πορεία της χώρας στην καταστροφή. Για να σώσουμε το λαό και τον τόπο από εκείνους που τον έφεραν σ’ αυτό το χάλι – από τον κ. Βενιζέλο και τον κ. Σαμαρά – και θέλουν να τον ξανακυβερνήσουν.

Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: το δεύτερο Μνημόνιο που έχουν συνυπογράψει ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Σαμαράς και έχουν ψηφίσει οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ είναι πολύ χειρότερο από το πρώτο. Και γιατί περιλαμβάνει ακόμη πιο επώδυνες περικοπές και αυξήσεις φόρων. Αλλά και γιατί θα εφαρμοστεί σε μια κοινωνία ήδη σε εξάντληση, σε μια χώρα σε βαθειά ύφεση για πέμπτο συνεχόμενο χρόνο. Γι’ αυτό, το δεύτερο Μνημόνιο δεν αφορά μόνον αυτούς που θίγονται ευθέως και άμεσα. Αφορά όλους. Κανείς δεν πρόκειται να σωθεί από τον κατακλυσμό. Δεν θα υπάρξει κιβωτός του Νώε για κανέναν.

Ο ελληνικός λαός οφείλει να γνωρίζει τι τον περιμένει εάν ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ ή τη ΝΔ. Γιατί, σκόπιμα, τόσο ο κ. Βενιζέλος όσο και ο κ. Σαμαράς μιλούν για ο,τιδήποτε άλλο εκτός από την ταμπακιέρα. Για τα νέα μέτρα λιτότητας που ψήφισαν τον Φλεβάρη και θα εφαρμόσουν από τον Ιούνιο και για τα επόμενα τρία χρόνια, αν εσείς τους δώσετε αυτήν τη δυνατότητα. Αν εσείς τους ψηφίσετε. Και οι παλαιοκομματικές και εικονικές αψιμαχίες τους, για κάθε τι ανούσιο και αδιάφορο που σκαρφίζονται καθημερινά, αυτήν τη μοναδική σκοπιμότητα εξυπηρετούν: να μείνει άθικτη η ταμπακιέρα. Κάνουν εμπόριο ψευδαισθήσεων για να σας κρύψουν τις πραγματικές δεσμεύσεις τους.

Να, λοιπόν, ποια είναι η ταμπακιέρα, να τι έχουν ψηφίσει ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και έχουν κάνει νόμο του κράτους:

  • Ότι είναι διατεθειμένοι να πάρουν οποιαδήποτε πρόσθετα μέτρα τους ζητήσει η τρόικα, χωρίς καμία εξαίρεση. Δηλαδή, και νέες οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων.
  • Απολύσεις 150000 εργαζομένων στο Δημόσιο έως το 2015.
  • Νέα μείωση στους μισθούς του Δημοσίου.
  • Παραπέρα μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα.
  • Νέα μείωση των κύριων συντάξεων, των επικουρικών συντάξεων και των κοινωνικών επιδομάτων.
  • Νέα μείωση στο εφάπαξ κατά 30%.
  • Νέα μείωση της δαπάνης για φάρμακα κατά €1δις και αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στο κόστος των συνταγογραφούμενων φαρμάκων.
  • Κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των €5000 και των φοροαπαλλαγών για τα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας, τις ιατρικές δαπάνες, τα δίδακτρα και τα ενοίκια.
  • Κατάργηση του σημερινού, χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά.
  • Νέα αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, ώστε να εξισωθούν με τις εμπορικές αξίες τους, έως το τέλος Ιουνίου 2012.
  • Αύξηση στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης από €1 το λίτρο στο €1,40 τον επόμενο Οκτώβρη.
  • Νέα αύξηση στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος.
  • Νέες αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων των δημόσιων μέσων μεταφοράς.

Αυτά, φίλες και φίλοι, είναι λίγα απ’ όσα σας κρύβουν. Είναι λίγα από το πολυσέλιδο, δεσμευτικό, προεκλογικό πρόγραμμά τους, το Μνημόνιο. Και με τη δημαγωγία, με την τρομοκρατία, προσπαθούν να κρύψουν τη μόνη αλήθεια: ότι υλοποιούν μια συστηματική πολιτική χρεοκοπίας της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.

Πολίτες της Λέσβου,

Φίλες και Φίλοι,

Από αυτό το νησί του πολιτισμού και της Αριστεράς, ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνεται σε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες. Απευθύνεται στους πολίτες που έχουν αγωνιστεί για το ΠΑΣΟΚ και το ψήφιζαν, μέχρι και το 2009.

Και τους λέει: Δεν αγωνιστήκατε για το κόμμα του Μνημονίου. Δεν αγωνιστήκατε για το κόμμα του κ. Βενιζέλου, του υπουργού Οικονομικών,  που ξήλωσε μία προς μία τις κοινωνικές κατακτήσεις της δεκαετίας του ‘80. Του ανθρώπου που είναι δεκανίκι των Σαρκοζί – Μέρκελ. Που έλεγε και έκανε πάντα αυτά που ήθελε να ακούσει  και να δει η Μέρκελ.

Το κόμμα του κ. Βενιζέλου σας εγκατέλειψε. Με τα  Μνημόνια, τις αλλεπάλληλες περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις, με την αμείωτη κοινωνική αναλγησία του, με τα νέα ομόλογα υπό το αγγλικό δίκαιο, με τη νέα δανειακή σύμβαση και τον ειδικό δεσμευμένο λογαριασμό για να πληρώνονται οι δανειστές.

Το ΠΑΣΟΚ του κ. Βενιζέλου επέλεξε τους λίγους προνομιούχους και εγκατέλειψε τους πολλούς και μη προνομιούχους, αφού πρώτα τους βύθισε στη φτώχεια.

Με περίσσιο θράσος, ο κ. Βενιζέλος ζητά συστράτευση με την Αριστερά. Ο αμετανόητος φυσικός αυτουργός του Μνημονίου.

Το κόμμα του κ. Βενιζέλου συνεργάστηκε με το ΛΑΟΣ στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Νομιμοποίησε πολιτικά την άκρα δεξιά. Εκπροσωπήθηκε από μία κυβέρνηση, που είχε ως υπουργούς της το ανθό της ελληνικής άκρας δεξιάς – τον κ. Βορίδη και τον κ. Γεωργιάδη. Τώρα παραπαίει και δημαγωγεί. Κρύβει και κρύβεται. Με τον πολιτικό λόγο του, με τα ανεύθυνα, ανιστόρητα και αναντίστοιχα με τη σημερινή σκληρή μνημονιακή πραγματικότητα, προσκλητήρια συναγερμού υπευθυνότητας, απλώς πριμοδοτεί την ατζέντα της υπερσυντηρητικής δεξιάς του κ. Σαμαρά.

Γι’ αυτό ο ριζοσπαστισμός της μεταπολιτευτικής κοινωνικής συμμαχίας της αλλαγής βρίσκει σήμερα την έκφρασή του στο μήνυμα της αξιοπρέπειας και της ανατροπής που στέλνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Μιας ανατροπής, που προσδοκά και θα φέρει με την ψήφο του στις 6 Μαΐου ο ελληνικός λαός. Μιας ανατροπής, στην οποία ελπίζουν οι λαοί του ευρωπαϊκού νότου, αλλά και όλης της Ευρώπης.

Η δημοκρατική παράταξη της μεταπολίτευσης είναι ο σημερινός νέος συνασπισμός εξουσίας, με πυρήνα τον ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ. Για το δημοκρατικό και προοδευτικό αύριο της πατρίδας μας. Αυτό είναι το σπίτι σας σήμερα, φίλες και φίλοι που στο παρελθόν ψηφίζατε ΠΑΣΟΚ.

Τώρα είναι η ώρα της νέας συσπείρωσης, της μεγάλης πανστρατιάς για τη Δημοκρατία και την ανατροπή.

Απευθυνόμαστε, επίσης, στον απλό συντηρητικό ψηφοφόρο, που αγκομαχά από το Μνημόνιο. Και του λέμε: το Μνημόνιο κονιορτοποιεί τις παλιές διαχωριστικές γραμμές της μετεμφυλιακής Ελλάδας. Είμαστε πια στην ίδια όχθη του ποταμού.

Όσοι ψηφοσυλλέκτες προσπαθούν να τις αναβιώσουν, απλώς επιδιώκουν να κρυφτούν οι ίδιοι πίσω από αυτές. Προσπαθούν να κρύψουν τις οδυνηρές για εσάς δεσμεύσεις τους στην τρόικα. Ο κ. Σαμαράς, από τη μια μιλά για εθνική ενότητα και από την άλλη ανασύρει από το μπαούλο της Ιστορίας τις διαχωριστικές γραμμές του Εμφυλίου. Μας λέει τώρα ότι είναι υπερήφανος που αντιτάχτηκε στην «ιδεολογική τρομοκρατία της Αριστεράς». Αδιαφορώντας για το ότι, με αυτή ακριβώς τη δημαγωγία, πριμοδοτεί ναζιστικές, εγκληματικές συμμορίες, όπως η Χρυσή Αυγή.

Αλήθεια όμως, πότε ήταν περισσότερο υπερήφανος ο κ. Σαμαράς;

Όταν καταψήφιζε το πρώτο Μνημόνιο ή όταν υπερψήφιζε το δεύτερο Μνημόνιο; Όταν μιλά για εθνική αξιοπρέπεια ή όταν υπέγραψε την δήλωση υποταγής στην Μέρκελ και στους πιστωτές, εκχωρώντας την εθνική κυριαρχία;

Μην τους αφήσετε να γλιτώσουν από τον εφιάλτη της ψήφου σας με τα φτηνά τους κόλπα. Μην παραδοθείτε στη μικροκομματική ιδιοτέλειά τους. Από αυτούς κινδυνεύετε – όχι από εμάς. Από τον ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύουν μόνο το οικονομικό κατεστημένο και οι δανειστές της χώρας. Αυτοί διαιρούν. Εμείς ενώνουμε.

Και απευθύνουμε σε κάθε Έλληνα, σε κάθε Ελληνίδα μήνυμα πατριωτικής και δημοκρατικής ενότητας για τη σωτηρία του λαού και του τόπου. Τους ζητάμε να μας εμπιστευτούν. Χωρίς προκαταλήψεις και με μοναδικό γνώμονα το κοινωνικό συμφέρον τους και το συμφέρον του τόπου, να συστρατευτούν με την Αριστερά.

Να συσπειρωθούν στην ιδρυτική πράξη ενός νέου συνασπισμού εξουσίας, με πυρήνα το ΣΥΡΙΖΑ – την καταγγελία της δανειακής σύμβασης, την ακύρωση του Μνημονίου και την ισχυρή διαπραγμάτευση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.  Η ψήφος της υπευθυνότητας είναι η ψήφος της ανατροπής.

Για να δοθεί ευρωπαϊκή, βιώσιμη και δίκαιη λύση στην κρίση δημόσιου χρέους της Ευρωζώνης. Να συσπειρωθούν στη ρεαλιστική και εφαρμόσιμη εναλλακτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, για την αναδιανομή εισοδημάτων και πλούτου, για την ανάπτυξη με σταθερή εργασία, μέσα από την αναζωογόνηση των δημόσιων επενδύσεων στα κοινωνικά αγαθά και στα βιώσιμα συγκριτικά και παραγωγικά πλεονεκτήματα του τόπου. Τη μόνη πραγματική, συγκεκριμένη και εφαρμόσιμη εναλλακτική πρόταση εξουσίας στο Μνημόνιο της σύμπραξης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ.

Για να υψώσουμε αμέσως ασπίδα προστασίας στην κοινωνία, για την κοινωνικά δίκαιη έξοδο από την κρίση:

  • Ασπίδα προστασίας για να βγει η κοινωνία όρθια από την κρίση. Άνεργοι και υποαπασχολούμενοι, μικροσυνταξιούχοι, υπερχρεωμένα νοικοκυριά, χαμηλόμισθοι, άστεγοι χρειάζονται επειγόντως μέτρα για να επιβιώσουν. Ένα πρόγραμμα άμεσης εφαρμογής είναι αναγκαίο για λόγους στοιχειώδους κοινωνικής αλληλεγγύης. Όλος ο κρατικός μηχανισμός πρέπει αμέσως να τεθεί σε κινητοποίηση, ώστε να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος της μαζικής εξαθλίωσης.
  • Ο κατώτερος μισθός να επανέλθει αμέσως στο ύψος που προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση.
  • Να αξιοποιηθούν κτήρια ιδιοκτησίας του Δημοσίου, των Τραπεζών και της Εκκλησίας, να αναμορφωθούν κατάλληλα για να στεγαστούν οι άστεγοι.
  • Στα σχολεία να εφαρμοστεί αμέσως πρόγραμμα πρωινής και μεσημεριανής σίτισης των παιδιών.
  • Όλες οι υπηρεσίες υγείας να χορηγούν ιατροφαρμακευτική, οδοντιατρική και οφθαλμολογική περίθαλψη σε ανέργους, άστεγους και χαμηλοσυνταξιούχους, χωρίς καμία επιβάρυνση ή συμμετοχή του ασθενούς.
  • Να ρυθμιστούν τα δάνεια των υπερχρεωμένων νοικοκυριών με περίοδο χάριτος, επέκταση του χρόνου αποπληρωμής και μείωση του επιτοκίου. Η δόση να μην ξεπερνά το 30% του εισοδήματος. Διαγραφή μέρους ή του συνόλου του χρέους, εφόσον ο οφειλέτης βρίσκεται κάτω από το επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης.
  • Να αυξηθεί και να επεκταθεί το επίδομα ανεργίας σε όλους τους ασφαλισμένους και να χορηγείται για όλο το διάστημα της ανεργίας. Να χορηγηθεί ειδικό βοήθημα για όσους δεν έχουν εγγραφεί στο σύστημα ασφάλισης ανεργίας.
  • Να ληφθούν άμεσα μέτρα για τη μείωση των τιμών των βασικών αγαθών με ανάλογη μείωση ή, όπου χρειάζεται, και μηδενισμό του ΦΠΑ. Να υπάρξουν ειδικά τιμολόγια των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας για ευάλωτες κατηγορίες πολιτών. Να καταργηθεί αμέσως το χαράτσι επί της μικρής ακίνητης περιουσίας.
  • Να υπάρξει σχέδιο ώστε μέσα σε μια τετραετία να αποκατασταθεί η αγοραστική δύναμη μισθών και συντάξεων.

Για να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας για την αναπτυξιακή και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας:

1.      Καταγγελία της δανειακής σύμβασης και του μνημονίου. Για αυτό ζητάμε την ψήφο του λαού. Αυτή θα είναι η ιδρυτική πράξη του Νέου Συνασπισμού εξουσίας.

2.      Μορατόριουμ πληρωμών. Έχει γίνει και στο παρελθόν στη Γερμανία, όταν μετά τον πόλεμο κούρεψε τα χρέη της και τα υπόλοιπα τα αποπλήρωσε μόνο όταν το επέτρεψε η ανάπτυξη.

3.      Αναδιανομή του πλούτου. Να πληρώσουν οι πλούσιοι. Η εγχώρια διαπλοκή που πλούτισε την περίοδο του εκσυγχρονισμού και της υποτιθέμενης «νέας διακυβέρνησης» του κ. Καραμανλή. Φορολόγηση του συσσωρευμένου πλούτου και του κεφαλαίου. Στα καράβια τους, στις βίλες τους στις οφ σορ εταιρείες τους στις καταθέσεις τους.

  • Αντί για το χαράτσι, εισφορά στο 1% επί του τζίρου των μεγάλων επιχειρήσεων που πέρυσι ήταν πάνω από 200 δις και θα μαζέψει περισσότερα.
  • Αντί για την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση, να μπει φόρος εφοπλιστών σε κάθε ένα από τα 4000 πλοία τους, που θα αποφέρει 2 δις (500.000 ανά πλοίο)
  • Αντί για το χαράτσι στα ακίνητα, να μπει εισφορά στις μεγάλες ακίνητες περιουσίες στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό, αξίας άνω των 500.000 ευρώ
  • Αντί να μειωθεί το αφορολόγητο και πιο κάτω από τα 5000 ευρώ, να μπει έκτακτη εισφορά σε κινητές περιουσίες, καταθέσεις, ομόλογα, μετοχές, που υπερβαίνουν τις 100.000 ευρώ κατ’ άτομο.

4.      Τράπεζες υπό δημόσιο-κοινωνικό έλεγχο. Τις έχουμε αγοράσει διπλές και τριπλές. Που σημαίνει πρακτικά ότι τελειώνει η ιστορία να αρμέγουν οι τράπεζες δημόσιο χρήμα, χωρίς αντίκρισμα στην πραγματική οικονομία.

Δημόσιος έλεγχος στις τράπεζες σημαίνει:

  • Μεγάλες επενδυτικές πρωτοβουλίες σε τομείς όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
  • Κούρεμα στα στεγαστικά πρώτης κατοικίας. Και ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα επαγγελματικά δάνεια.
  • Χορήγηση ρευστότητας και εγγυήσεων στις μικρές επιχειρήσεις ώστε να μπορέσουν να κινηθούν.
  • Στήριξη της αγροτικής παραγωγής μέσα σε από ένα σχέδιο ριζικής ανασυγκρότησης.

Πολίτες της Λέσβου,

Φίλες και Φίλοι,

Απευθυνόμαστε στους κομμουνιστές και τις κομμουνίστριες και τους ρωτάμε: υπάρχει ιστορικό προηγούμενο, όπου στα κρίσιμα σταυροδρόμια για το λαό και τον τόπο, η Αριστερά επέμενε στη διαίρεσή της; Κανένα. Ποιες ήταν οι ιστορικές στιγμές της Αριστεράς;

Δεν ήταν οι στιγμές της ανιδιοτελούς ενότητας για να σωθεί ο λαός και ο τόπος; Πότε άλλοτε η Αριστερά σκίαζε το ιστορικό και πολιτικό ανάστημά της με μικροκομματικούς εγωισμούς;

Ποτέ. Ποιος ωφελείται και ποιος χάνει από το πείσμα κάποιων ηγεσιών της Αριστεράς – και κυρίως του ΚΚΕ – να παραμείνουμε διαιρεμένοι;

Ωφελείται το κατεστημένο.

Χαίρονται οι δανειστές. Αυτήν την τόσο κρίσιμη στιγμή για το λαό και τον τόπο, ποιο ανιστόρητο πρόσχημα μπορεί να στερήσει από το λαό τη δυνατότητα της ανατροπής του καταστροφικού Μνημονίου; Καλούμε κάθε κομμουνιστή και κάθε κομουνίστρια να δώσει τη μάχη της ενότητας. Να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στο νέο, μετεκλογικό, συνασπισμό εξουσίας για την ανατροπή.

Πολίτες της Μυτιλήνης,

Φίλες και Φίλοι,

Ματαιοπονούν όσοι προσπαθούν να πείσουν ότι, σε συνεργασία με τους δανειστές της χώρας, δήθεν κατάφεραν να μετατρέψουν τις καταστροφικές πολιτικές του Μνημονίου σε εθνική δέσμευση. Το μόνο που έχουν καταφέρει τα δύο κόμματα της τρόικας είναι να πείσουν το λαό ότι πράγματι αξίζουν την απερίφραστη απόρριψή του. Ότι τώρα είναι η ώρα για την αποκατάσταση της δημοκρατίας, για την αποκατάσταση της εθνικής και της λαϊκής κυριαρχίας, για την αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής και προοπτικής.

Ότι τώρα είναι η ώρα της ανατροπής. Τώρα είναι η ώρα του κυρίαρχου λαού.

Τώρα είναι η ώρα της Δημοκρατίας, της αξιοπρέπειας και της Αριστεράς. Τώρα είναι η ώρα του ΣΥΡΙΖΑ.

Γεια σας και σας και με τη νίκη στις 6 Μαΐου.

Αλλά δεν τελειώσαμε σήμερα: η μάχη για την ψήφο της ανατροπής, για την ψήφο στο ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζεται την τελευταία βδομάδα και μέχρι την κάλπη. Γειτονιά-γειτονιά, πόρτα-πόρτα, φίλο-φίλο, γνωστό-γνωστό. Καμία ψήφος χαμένη για το ΣΥΡΙΖΑ. Καμία ψήφος χαμένη για το νέο, μετεκλογικό συνασπισμό εξουσίας της Αριστεράς.

Γεια σας και με τη νίκη.

Μοιράσου το άρθρο!