Πολιτική

03/12/2013 - 11:02

Η ΠΕΔ, ο Μιχελάκης, ο Σκανδαλίδης και ... το σήριαλ-μπάχαλο του Καλλικράτη έχει συνέχεια!

Τ

ο θέμα με την αναθεώρηση του Καλλικράτη έχει γίνει ένα κακόγουστο σήριαλ με πολλά επεισόδια που μάλλον δεν θα έχει αίσιο τέλος. Το ψήφισμα της ΚΕΔΕ που είπε "όχι" στην αναθεώρηση του Καλλικράτη μάλλον θα αποτελέσει την ταφόπλακα για το "σπάσιμο" του Δήμου Λέσβου σε περισσότερους Δήμους. Είναι και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που υποστηρίζουν τη θέση της ΚΕΔΕ και...άντε να βγάλουμε άκρη!  Θυμίζουμε ότι το "σπάσιμο" του Δήμου ήταν και πρωθυπουργική δέσμευση ( αν και έτσι που είναι οι πρωθυπουργικές δεσμεύσεις δεν έχουν αξία)

Ανακοίνωση Π.Ε.Δ. (Περιφερειακή Ένωση  Δήμων)  Βορείου Αιγαίου

Με αφορμή το Ψήφισμα από την τελευταία απόφαση της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της Κ.Ε.Δ.Ε. την Πέμπτη 28-11-2013 στην Αθήνα, σαν τοπικό παράρτημα Λέσβου της Π.Ε.Δ. Βορείου Αιγαίου, εκφράζουμε την έντονη αντίθεση μας στο θέμα της μη διάσπασης του Δήμου Λέσβου.
 

Προφανώς το αυξημένο ενδιαφέρον από πολλές περιοχές για διάσπαση των ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΩΝ Δήμων, υποχρέωσε τη Διοίκηση της Κ.Ε.Δ.Ε. σε αναδίπλωση και σε απόφαση κατά της διάσπασης των Δήμων. Εμείς εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε ότι η Λέσβος είναι ειδική περίπτωση και χρειάζεται διαίρεση στον ελάχιστο αριθμό λειτουργικών και βιώσιμων Δήμων.

Άλλωστε στην κατεύθυνση αυτή έχουμε προτείνει μέσω της συμμετοχής του Αντιπροέδρου της Π.Ε.Δ. Βορείου Αιγαίου, κ.Πατερέλλη στην επιτροπή θεσμών της Κ.Ε.Δ.Ε., μια σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων που θα βοηθήσουν στη διαίρεση του σημερινού Δήμου με τη λιγότερη δυνατή αναστάτωση στη ζωή του τόπου και των πολιτών. Ιδιαίτερα θα πρέπει να αναφερθούμε στη θέση μας για αλλαγή του σημερινού μοντέλου Δημαρχοκεντρικού Δήμου, με ενίσχυση του ρόλου και της αυτονομίας των Τοπικών Προέδρων, που θα μπορούν να παίξουν ένα ρόλο παρόμοιο με αυτό των παλιών Κοινοταρχών, πιο κοντά στο Δημότη με αυτόνομη διαχείριση περιορισμένου Τοπικού Προϋπολογισμού.
 
Ο Αντιπρόεδρος
του Διοικητικού Συμβουλίου
της Π.Ε.Δ. Βορείου Αιγαίου
 
Πατερέλλης Παντελής


Υπουργός Εσωτερικών

Και για το σπάσιμο «των πέντε μεγάλων νησιωτικών δήμων», όπως είπε χωρίς να τους κατονομάσει (πρόκειται για του Δήμους: Λέσβου, Κερκυραίων, Ρόδου, Σάμου και Κεφαλλονιάς) επιμένει ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης. «Θα επιμείνω. Θα ζητήσω Διακομματική Επιτροπή. Ειδικά τα πέντε μεγάλα νησιά πρέπει να σπάσουν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μιχελάκης.

Υπενθύμισε δε ότι «είναι και η πρόταση και της παλαιάς ΚΕΔΚΕ», προσθέτοντας ότι αυτό είναι «προς το συμφέρον της αυτοδιοίκησης.»


Κώστας Σκανδαλίδης ΠΑΣΟΚ


"Οχι" στο "ξήλωμα" του "Καλλικράτη", "όχι" στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, "όχι" σε κεντρικές συμφωνίες και συμμαχίες, "ναι" σε προοδευτικά ψηφοδέλτια της ευρύτερης Κεντροαριστεράς, λέει το ΠΑΣΟΚ, ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Μαϊου του 2014.

Aυτό τόνισε ο Κώστας Σκανδαλίδης, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος και υπεύθυνος του κόμματος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας., στη διάρκεια σύσκεψης με τους γραμματείς των Ν.Ε. από τους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας.

"Η πρώτη κατεύθυνση είναι να καταρτιστούν ψηφοδέλτια προοδευτικά, του χώρου της ευρύτερης Κεντροαριστεράς, αλλά και γενικότερα δυνάμεων προοδευτικών των τοπικών κοινωνιών, με ενίσχυση των προοδευτικών προτάσεων που θα ξεπηδήσουν από τις τοπικές κοινωνίες", τόνισε ο κ. Σκανδαλίδης.

"Οχι, χρίσματα, όχι καπελώματα, όχι κομματικοποίηση των δημοτικών εκλογών. Λέμε όχι στο "ξήλωμα" του "Καλλικράτη", όχι στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, κι αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θέλουμε να αλλάξει τίποτε. Δεχόμαστε να αλλάξει, αλλά να γίνει μια αξιολόγηση, μια διακομματική επιτροπή στο υπουργείο Εσωτερικών, όπως κάνουμε συνήθως στις μεγάλες θεσμικές αλλαγές, και να γίνει αξιολόγηση σε εύθετο χρόνο, μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, να φέρει ότι αλλαγές χρειάζονται για να λειτουργήσει καλύτερα ο θεσμός της αυτοδιοίκησης. Αυτή η γραμμή προϋποθέτει "όχι" σε κεντρικές συμφωνίες και συμμαχίες, "ναι" στις τοπικές προσπάθειες που θα αναπτυχθούν με βάση τα τοπικά προβλήματα, γιατί με αυτό τον τρόπο θα υπάρχει και ανανέωση της πολιτικής ζωής της χώρας, με πρόσωπα και με θεσμούς", σημείωσε.

Όπως ανέφερε ο κ. Σκανδαλίδης, το ΠΑΣΟΚ δεν έχει συζητήσει ακόμα για πρόσωπα υποψηφίων στις αυτοδιοικητικές εκλογές.  Σε αυτή τη φάση συζητάει για την πολιτική που θα ακολουθήσει, θα ληφθεί απόφαση από την ΚΠΕ του κόμματος και μετά θα ξεκινήσει η διαδικασία για τα πρόσωπα σε κάθε περιοχή, από τα κάτω.

 

Μοιράσου το άρθρο!