Πολιτική

21/09/2021 - 12:26

Η Περιφερειακή Αρχή ακύρωσε το πρόγραμμα γενετικής βελτίωσης του προβάτου της Λέσβου

Η Περιφερειακή Αρχή Μουτζούρη – Χριστόφα ακύρωσε δράσεις - έργα για τους αγρότες με απόφαση που πέρασε από το Περιφερειακό Συμβούλιο την περασμένη Πέμπτη το βράδυ. Ο Περιφερειακός Σύμβουλος της Ανταρσία στο Αιγαίο – Αντικαπιταλιστική Αριστερά Νίκος Μανάβης ουσιαστικά μόνος του πάλεψε να μεταπίσει την Περιφερειακή Αρχή ότι είναι μεγάλο λάθος να ακυρωθεί το πρόγραμμα γενετικής βελτίωσης του προβάτου της Λέσβου. 

Το πρόγραμμα αυτό δεν ήταν πανάκεια ωστόσο άνοιγε ένα δρόμο για να αυξηθεί το εισόδημα των κτηνοτρόφων της Λέσβου μέσω: 1)Της αύξησης της παραγωγικότητας των κοπαδιών (σε ότι αφορά το γάλα), 2) Της παραγωγής και μεταπώλησης πιστοποιημένων αρσενικών προβάτων λεσβιακής φυλής.  

Εκτενής συζήτηση έγινε για το τραγικό λάθος της ακύρωσης της  δράσης “αποτύπωση και εκτίμηση φυσικών αποθεμάτων οστράκων του κόλπου Καλλονής και επίδραση των χαβάρων στους πληθυσμούς των οστράκων”. Πρόκειται για μια δράση – έργο που έδωσε την δυνατότητα ως σήμερα να παγώσει η δημιουργία οστρακο-καλλιεργειών στον κόλπο που θα οδηγούσαν σε καταστροφή τους αλιείς. Παρ' όλα αυτά η Περιφερειακή Αρχή παρέμεινε ακλόνητη στην θέση της να ακυρώσει κι αυτήν την δράση και ο Περιφερειάρχης υποστήριξε πως η δράση αυτή μπορεί να υλοποιηθεί με μικρότερο κόστος από άλλο φορέα πέραν του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Ωστόσο, είναι φανερό πως με τις ενέργειες της η Περιφερειακή Αρχή άνοιξε το δρόμο για τον αφανισμό των ψαράδων του κόλπου Καλλονής. Παράλληλα, με την απόφαση της ακυρώνει κάθε προοπτική μείωσης του πληθυσμού του χαβάρου στον Κόλπου ώστε να καταστεί εφικτή η αύξηση του πληθυσμού των χτενιών. 

Επίσης η Περιφερειακή Αρχή ενέταξε στο τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας την αποπληρωμή του πιλοτικού προγράμματος καταπολέμησης του δάκου με ψεκασμούς από drone. Ένα πιλοτικό πρόγραμμα που εφαρμόστηκε το 2019, μετά από πρόταση της Ανταρσία στο Αιγαίο και έδωσε πολύ καλά αποτελέσματα όπως αναφέρουν οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες. “Σήμερα είναι αναγκαίο να πιεστεί η κυβέρνηση να προχωρήσει στις αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις που θα επιτρέψουν τους ψεκασμούς των ελαιώνων με drone” τόνισε ο Περιφερειακός Σύμβουλος της Ανταρσία στο Αιγαίο Νίκος Μανάβης κατά την συζήτηση του θέματος υπογραμμίζοντας παράλληλα την αδράνεια που έχει επιδείξει ως σήμερα η Περιφερειακή Αρχή. 

Μετά τα παραπάνω, η ένταξη στο τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας του πολύπαθου αναδασμού της Ατσικής με έργο υπό τον τίτλο “συλλογή στοιχείων για την προκήρυξη μελέτης...” και πίστωση έτους μόλις 5.000 ευρώ δείχνει πως ο αναδασμός της Ατσικής παραπέμπεται για ακόμη μια φορά στις Ελληνικές καλένδες.

Τα παραπάνω κάνουν σαφές πως η Περιφερειακή Αρχή των κ.κ. Μουτζούρη και Χριστόφα γύρισε την πλάτη στους φτωχομεσαίους αγρότες των νησιών μας. Ο αγροτικός κόσμος των νησιών μας με τους συλλογικούς του αγώνες μπορεί και πρέπει να ανατρέψει τις πολιτικές επιλογές της Περιφερειακής Αρχής. Σε αυτούς τους αγώνες η Ανταρσία στο Αιγαίο – Αντικαπιταλιστική Αριστερά θα δώσει όλες τις δυνάμεις της στηρίζοντας τους φτωχομεσαίους αγρότες των νησιών μας.  

Μοιράσου το άρθρο!