Πολιτική

06/04/2019 - 10:45

Η θέση της παράταξης "Με συνέπεια κι' ευθύνη ... όλοι για τη Μυτιλήνη !!!" για τον αγωγό ομβρίων στη Λαγκάδα

Μετά την από 5 / 4 / 19 ανοιχτή επιστολή  που έλαβε τόσο η Δ/Κ Μυτιλήνης, όσο και η Ανεξάρτητη Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία για τη Δ/Κ Μυτιλήνης "Με συνέπεια κι' ευθύνη ... όλοι για τη Μυτιλήνη !!!" (που θα κατέλθει στις εκλογές της 26ης Μαϊου 2019), από την εθελοντική επιτροπή περιοίκων και επαγγελματιών των οδών Αεροπόρου Γιαναρέλλη και Βουρνάζων, για το γνωστό θέμα της κατασκευής αγωγού ομβρίων του ρέματος της Λαγκάδας, επισυνάπτω προς υπενθύμιση:

α)  σχετικό Δ.Τ. (αρ. πρωτ. 544 / 19 Δεκεμβρίου 2017), για τις ενέργειες που που είχε προβεί η Δ/Κ Μυτιλήνης, μόλις ανέκυψε το θέμα, και

β) έγγραφη εισήγηση του Προέδρου της Δ/Κ Μυτιλήνης προς το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου (28 Φεβρουαρίου 2018), για τον τρόπο που πρέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα (χορήγηση αποζημιώσεων, προς τους θιγόμενους).

Επανερχόμενος στο ίδιο θέμα σήμερα, τονίζω ότι εάν δεν μπορεί να βρεθεί άλλη τεχνική λύση (σύμφωνα με αυτά που προτείνουν οι περίοικοι και οι επαγγελματίες, αφού πραγματοποιηθεί σχετική έρευνα για τις πιθανές τεχνικές λύσεις) και προκειμένου να μην διακυβευτεί ούτε στο ελάχιστο η περιουσιακή θέση και η οικονομική κατάσταση του οιουδήποτε ιδιώτη, το θέμα να προωθηθεί προς το αρμόδια εποπτεύοντα Υπουργεία Δημοσίων Έργων & Εσωτερικών, τα οποία εάν ο ισχύον Νόμος δεν προβλέπει τη χορήγηση αποζημιώσεων σε αντίστοιχες περιπτώσεις οικονομικής βλάβης πολιτών (όπως τότε στο Δημοτικό Συμβούλιο, είχε ανεπίσημα απαντηθεί), να νομοθετήσουν σχετικά.

Είναι ανεπίτρεπτο στη σημερινή εποχή, αφενός να μην μπορεί να γίνει ένα σημαντικότατο έργο δημοσίου συμφέροντος και κοινής ωφελείας με σύγχρονες τεχνικές και αφετέρου να ισχύουν αναχρονιστικοί νόμοι, που δεν προβλέπουν νόμιμες αποζημιώσεις στους θιγόμενους (εάν η κατασκευή ενός έργου, τους καθιστά ομήρους για μεγάλο διάστημα και διακυβεύονται τα οικονομικά και περιουσιακά τους στοιχεία), υποχρεώνοντάς τους να προσφύγουν οι ίδιοι στα δικαστήρια για να διεκδικήσουν εκ των υστέρων τα διαφυγόντα κέρδη τους και τις οικονομικές τους απώλειες.

Άλλωστε ένα από τα καθήκοντα των αρμόδιων Υπουργών, είναι να φέρουν στη Βουλή για ψήφιση τροποποιήσεις αναχρονιστικών διατάξεων νόμων, που ισχύουν επί δεκαετίες.

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία,
ΠΑΝΟΣ ΠΙΤΣΙΟΣ

 

Δε'ιτε τα επισυναπτόμενα αρχεία

Μοιράσου το άρθρο!