Πολιτική

17/03/2014 - 12:50

Iδρύεται η Μαθητική Ανεξάρτητη Κίνηση στη Λέσβο

Ε

νημερώνουμε το κοινό ότι από τις 20 Μαρτίου 2014 ιδρύεται η  Μαθητική Ανεξάρτητη Κίνηση στη Λέσβο.

Αποστολή της ΜΑΚΙ

Μέσω της υγιούς πολιτικοποίησης και της ανάπτυξης δημοκρατικής και συμμετοχικής συνείδησης, τα μέλη της Μ.Α.ΚΙ. δραστηριοποιούνται, ώστε να συμβάλλουν στην αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του εκπαιδευτικού συστήματος και της εκπαιδευτικής κοινότητας συνολικά.

Προάγει τη συμμετοχή, τη συνεργασία και τη δραστηριοποίηση των μαθητών, ώστε να εκφράζουν τις απόψεις και τις ιδέες τους.

Ενσωματώνει τους προβληματισμούς των μαθητών σε ένα ευρύτερο πλέγμα προτάσεων που αφορούν σε κοινωνικά, πολιτικά, πολιτιστικά, οικονομικά και εκπαιδευτικά ζητήματα.

 

Περιγραφή

Η ΜΑΚΙ είναι μαθητική οργάνωση. Το όνομα και η ιστορία της είναι συνυφασμένα με την 40ετή δράση και ιστορία της ΟΝΝΕΔ. Σημαίνει Μαθητική Ανεξάρτητη ΚΙνηση .

Είναι η Μαθητική παράταξη, που μέλη της είναι οι μαθητές και μέλημά της είναι η αναβάθμιση της ποιότητας της εκπαίδευσης. Αντιλαμβάνεται τους μαθητές ως ισότιμα μέλη της κοινωνίας και όχι ως τους "μικρούς" που πρέπει να ασχολούνται μόνο με τα μαθήματά τους.

 

Είναι Ανεξάρτητη, γιατί παρόλο ότι υιοθετεί τις αρχές του φιλελεύθερου πολιτικά χώρου, αποφεύγει τον κομματικό εναγκαλισμό, καθώς είναι και διοικητικά αυτόνομη και ανεξάρτητη από τον πολιτικό φορέα. Έτσι, θέλει τους μαθητές να δημιουργούν και να εκφράζονται όχι με γνώμονα τα κομματικά οφέλη, αλλά το συμφέρον του σχολείου τους, το προσωπικό τους συμφέρον και, κατά συνέπεια, του εκπαιδευτικού συστήματος και της κοινωνίας.

 

Είναι ΚΙνηση ελπίδας και προοπτικής, δεν περιορίζεται σε ευχολόγια και απατηλές εξαγγελίες. Αφουγκράζεται τον παλμό της μαθητιώσας νεολαίας, υιοθετεί τις απόψεις της, αποδέχεται τους προβληματισμούς και προτείνει λύσεις που ενισχύουν την οντότητα του μαθητή τόσο στο σχολικό όσο και στον κοινωνικό χώρο.

Αρνείται το δογματισμό και την πνευματική ακαμψία. Με σύγχρονες και ρεαλιστικές απόψεις διαμορφώνει τη στάση της, χωρίς να εμμένει σε ξεπερασμένα στερεότυπα.

Στη Μυτιλήνη και τη Λέσβο η ΜΑΚΙ ιδρύεται από παιδιά που έχουν ως στόχο τους να δομήσουν διαφορετικά τα όνειρά τους, από το σαθρό σύστημα που υπάρχει όλα αυτά τα χρόνια.

Τα παιδιά που θα συμμετέχουν έχουν τους παρακάτω σκοπούς:

  1. Να καταγγείλουν τα περιστατικά καπνίσματος στα σχολεία, καθώς δεν ταιριάζει η εικόνα με μαθητές να καπνίζουν και επιπλέον είναι βλαβερό για την υγεία μας.
  2. Να γίνουν συνεχείς ενημερώσεις για το μέγιστο θέμα των ναρκωτικών που υπάρχει στα σχολεία και τη νεολαία μας.
  3. Να προστατεύσουν όλους τους μαθητές από κάθε είδους ρατσιστικές επιθέσεις (είτε σε Έλληνες μαθητές είτε σε αλλοδαπούς, για καθημερινά αλλά και μεμονωμένα περιστατικά)
  4. Να καταγγείλουν καθηγητικές αυθαιρεσίες.
  5. Να θέσουν επί τάπητος τα μέγιστα προβλήματα που υπάρχουν σχετικά με την υλικοτεχνική υποδομή, τα σημαντικά κτιριακά προβλήματα, αλλά και τη θέρμανση των σχολείων.
  6. Να θέσουν το ζήτημα της έλλειψης ή καθυστέρησης βιβλίων και να προτείνουν  λύσεις για εύρεση νέων πόρων για τη μεταφορά μαθητών στα σχολεία τους.
  7. Να δοθεί έμφαση στις νέες τεχνολογίες, στην ανακύκλωση και στον εθελοντισμό, με τη διοργάνωση εκδηλώσεων για ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.
  8. Να υπάρξει συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου για σχετικά μαθήματα που μπορούν να πραγματοποιηθούν από καθηγητές των τμημάτων, με σκοπό την πληρέστερη ενημέρωση των μαθητών σε ποικίλα θέματα στο πλαίσιο προγραμμάτων που υλοποιούνται.
  9. Να υπάρχει εντατικά και καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους η ενισχυτική βοήθεια των μαθητών που έχουν αδυναμία σε σχολικά μαθήματα.
  10. Να πραγματοποιούνται Γενικές Συνελεύσεις με ορθό τρόπο, και όχι διά βοής να πραγματοποιούνται καταλήψεις χωρίς ιδιαίτερο λόγο.
  11. Να πραγματοποιηθούν δράσεις εθελοντικού χαρακτήρα.

 

Ένα κλειστό σχολείο, είναι ένα νεκρό σχολείο…

 

Σαφέστατα είναι πολύ λίγα, αυτά που σκοπεύουμε να θέσουμε επί τάπητος. Όμως είναι αρκετά για να δει ο μαθητής διαφορετικά το σχολείο.

Το σχολείο θα πρέπει να αλλάξει ρότα…

Δεν πρέπει να είναι απλά ένας χώρος που περνάμε 8 ώρες την ημέρα, για να αναζητούμε στη συνέχεια μόρφωση από τα φροντιστήρια.

Δεν πρέπει να είναι ένας χώρος που απλά κάποιοι δάσκαλοι δεν εκτελούν σωστά τα καθήκοντά τους.

Οι δάσκαλοι οφείλουν να είναι πρώτα παιδαγωγοί.

 

Η ΜΑΚΙ θα λειτουργήσει με σκοπό τα προβλήματα των μαθητών να γίνουν γνωστά.

Μπορεί να είμαστε μαθητές, αλλά δεν μπορεί να παίρνουν αποφάσεις για εμάς, χωρίς εμάς…

 

Θα μας βρείτε στο FB στο :

https://www.facebook.com/pages/%CE%9C%CE%91%CE%9A%CE%99-%CE%9B%CE%B5%CF%83%CE%B2%CE%BF%CF%85/609200892506316?ref=ts&fref=ts

Και στο Twitter

https://mobile.twitter.com/MAKI_LESVOU

Με εκτίμηση,

Η  ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΟΝΝΕΔ ΛΕΣΒΟΥ

Η ΝΕΟΣΥΣΤΑΤΗ ΜΑΚΙ ΛΕΣΒΟΥ

 

Μοιράσου το άρθρο!