Πολιτική

05/06/2012 - 07:55

Ημέρα Περιβάλλοντος: Η Δημοκρατική Αριστερά "στα βήματα του Αριστοτέλη και του Θεόφραστου"

Ημέρα Περιβάλλοντος: Η Δημοκρατική Αριστερά «στα βήματα του Αριστοτέλη και του Θεόφραστου»

Στη σκιά της προεκλογικής περιόδου και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας οργανώθηκε η ιδιαίτερα σημαντική για τη προστασία και την ανάδειξη της φυσικής κληρονομιάς της Λέσβου δράση με τίτλο «Στα βήματα του Αριστοτέλη και του Θεόφραστου». Η δράση οργανώθηκε από τις Εφορείες Προϊστορικών, Κλασσικών και Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές».

Με τη δράση αυτή δεν γίνονται απλώς γνωστά τα μνημεία της φύσης και του πολιτισμού που πρέπει να προσελκύσουν το ενδιαφέρον μας - αντί της συνεχιζόμενης υποβάθμισης τους που προέρχεται από την εμμονή για τη συνέχιση του στρεβλού αναπτυξιακού μοντέλου - αλλά δίνονται και ιδέες για την αξιοποίηση τους. Αριστοτέλης και Θεόφραστος αποτελούν δύο ονόματα παγκόσμιας εμβέλειας στο τομέα της φιλοσοφίας και της οικολογίας που μπορούν να οδηγήσουν μέχρι τη Λέσβο αλλά και ολόκληρο το Αιγαίο (τη κοιτίδα του παγκόσμιου πολιτισμού με το μοναδικό φυσικό περιβάλλον) τα βήματα σκεπτόμενων ανθρώπων απ’ όλο τον πλανήτη. Όπως άλλωστε έφεραν στη Λέσβο και τα βήματα του BBC για να υλοποιήσει τα αντίστοιχα ντοκιμαντέρ που έμειναν αναξιοποίητα από τους τουριστικούς «ιθύνοντες» του τόπου. Οι τελευταίοι προτιμούν να δαπανούν χιλιάδες ευρώ για αμφιβόλου ποιότητας και αποτελεσματικότητας δράσεις «προβολής» με τα γνωστά αποτελέσματα για τον τουρισμό.

Η Δημοκρατική Αριστερά υπογραμμίζει τον θετικό χαρακτήρα τέτοιων δράσεων και υποστηρίζει σταθερά ότι με την αξιοποίηση του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου είναι δυνατόν να προχωρήσουν τα νησιά μας σε ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης.

Η Δημοκρατική Αριστερά ζητά από τους αρμόδιους φορείς μαζί με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου που έχει τη γνώση στους τομείς περιβάλλοντος, πολιτισμού, τουρισμού, διατροφής και επιχειρηματικότητας να αναδείξουν τον πλούτο της Λεσβιακής Γης σε συνεργασία με όλους όσους παρά τις αντίξοες συνθήκες επιμένουν να παράγουν (αγρότες, κτηνοτρόφοι, τυροκόμοι, μεταποιητές, γυναικείοι συνεταιρισμοί, καλλιτέχνες κλπ) στρώνοντας το δρόμο για ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης που θα δίνει προοπτική στον τόπο και στα παιδιά του.

Η Δημοκρατική Αριστερά, σήμερα  Π α γ κ ό σ μ ι α   Η μ έ ρ α             Π ε ρ ι β ά λ λ ο ν τ ο ς, καλεί τους πολίτες της Λέσβου, της Λήμνου και του Αη Στράτη να συστρατευθούν στηρίζοντας ανάλογες αναπτυξιακές προσπάθειες. Οι πολιτικοί και οι πρακτικές που μας έφεραν στη χρεωκοπία πρέπει να λείψουν από τον τόπο.  Οι πολίτες με τη ψήφο τους στις 17 Ιουνίου πρέπει να κάνουν επιλογές μέλλοντος. Υπάρχει λύση.

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΛΕΣΒΟΥ

Μοιράσου το άρθρο!