Skip to main content
|

Κατάργηση κράτησης ανηλίκων στα αστυνομικά τμήματα μετά από 21 χρόνια

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'

Με ευρεία στήριξη από τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής, το ΚΚΕ και το ΜέΡα 25 (κατά ψήφισε η Ελληνική Λύση) η Βουλή αποφάσισε χθες την κατάργηση, μετά από 21 χρόνια, της ντροπιαστικής για τη χώρα, κράτησης των ασυνόδευτων ανηλίκων σε αστυνομικά τμήματα.  

“Σήμερα είναι μια ιστορική συζήτηση, καθώς η χώρα μας καταργεί ένα απαράδεκτο καθεστώς είκοσι ετών. Την προστατευτική φύλαξη των ανηλίκων σε αστυνομικά τμήματα. Το μέτρο αυτό έχει επιφέρει σκληρή διεθνή κριτική από το Συμβούλιο της Ευρώπης στη χώρα μας ήδη από το 2001 και δυστυχώς προσφυγές και καταδικαστικές αποφάσεις. Καταργείται και αυτό δεν είναι μόνο πολιτική επιλογή. Είναι αποτέλεσμα σκληρής και συστηματικής δουλειάς της Ειδικής Γραμματέως Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων κ. Ειρήνης Αγαπηδάκη και του Γενικού Γραμματέα Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο κ. Μάνου Λογοθέτη” υπογράμμισε ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου κ. Μηταράκης και ενημέρωσε τους εκπροσώπους της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης ότι σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου επεξεργάζεται  έναν εθνικό μηχανισμό για τον εντοπισμό, την ταυτοποίηση και την παραπομπή των ασυνόδευτων ανηλίκων. “Ειδικά εκείνων που μπαίνουν από την περιοχή του Έβρου καθώς, είναι εκείνοι οι οποίοι παραμένουν “αόρατοι”, χωρίς έγγραφα, εύκολη λεία σε κάθε είδους εκμετάλλευση και ήταν αυτοί που συνήθως κατέληγαν στα αστυνομικά τμήματα για προστατευτική φύλαξη”, όπως διευκρίνισε.

Αναφορικά με τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης η οποία αν και υπερψήφισε τη σχετική διάταξη έκανε λόγο για “κενό γράμμα” και σημείωσε ότι “έρχεται στη Βουλή για λόγους εντυπωσιασμού”, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, απάντησε: “Θα περίμενα ο ΣΥΡΙΖΑ ‘να μην ξύνεται στη γκλίτσα του τσοπάνη’ για το θέμα αυτό, όταν επί 4,5 χρόνια που ήταν στην κυβέρνηση ούτε πρότεινε, ούτε έκανε κάτι για το μείζον αυτό ανθρωπιστικό θέμα”. Απευθυνόμενος δε στους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ στην αίθουσα, υπογράμμισε: “Σας ενοχλεί προφανώς γιατί αυτή η ρύθμιση, έρχεται σε συνέχεια της γενικότερης οργάνωσης που έχουμε επιφέρει ως Κυβέρνηση στο προσφυγικό – μεταναστευτικό. Κενό γράμμα δεν είναι η διάταξη. Κενή, δυστυχώς για εσάς, είναι η κριτική σας”.

Ενημερώνοντας τους βουλευτές, ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι στις 31.03.2020 καταγράφονταν 331 ασυνόδευτοι ανήλικοι υπό προστατευτική φύλαξη και στις 14.11.2020 ο αριθμός των ασυνόδευτων παιδιών σε συνθήκες κράτησης είναι μηδενικός, καθώς μεταφέρθηκαν όλα τα ασυνόδευτα ανήλικα που παρέμεναν σε αστυνομικά τμήματα σε όλη την Ελλάδα, σε δομές προσωρινής φιλοξενίας.

Σημείωσε ακόμα ότι το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έχει ήδη αυξήσει τη δυναμικότητα των θέσεων μακροχρόνιας φιλοξενίας κατά 40%, η αύξηση θα αγγίξει το 85% τους επόμενους μήνες, ενώ με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και με την υποστήριξη διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών, υλοποιείται Πρόγραμμα Εθελοντικής Μετεγκατάστασης ασυνόδευτων ανηλίκων από την Ελλάδα σε άλλα κράτη, στο πλαίσιο του οποίου φέτος έχουν αναχωρήσει 521 και ως τον Απρίλιο θα ταξιδέψουν άλλα 1036.

Αναφορικά με την παρουσία ασυνόδευτων ανηλίκων στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης δήλωσε: “Από τον Μάρτιο ως τον  Σεπτέμβριο απομακρύναμε όλα τα  ασυνόδευτα ανήλικα από τα ΚΥΤ των νήσων και το Φυλάκιο, σύνολο 1752. Μόνο 411 μεταφέρθηκαν από το ΚΥΤ της Μόριας προς την ενδοχώρα, μετά τον εμπρησμό. Σήμερα, μετά τις αφίξεις των τελευταίων δύο μηνών, υπάρχουν 119 ασυνόδευτα ανήλικα συνολικά στα ΚΥΤ της χώρας και δρομολογείται η τοποθέτηση τους σε ξενώνες φιλοξενίας στην ενδοχώρα”.

 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία