Πολιτική

27/11/2021 - 18:57

Κατασκευή Φράγματος Πολιχνίτου - Επιστολή Θ. Βαλσαμίδη στον Περιφερειάρχη

Προς: Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου   κ. Κώστα Μουτζούρη

 

Θέμα: Κατασκευή Φράγματος Πολιχνίτου

Αξιότιμε κ. Περιφερειάρχη

Η ευρύτερη περιοχή του Πολιχνίτου τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα από την έλλειψη νερού, τόσο για ύδρευση, όσο και για άρδευση. Προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα αυτά, στο πλαίσιο του Γενικού Σχεδίου Ύδρευσης για το νησί της Λέσβου που εκπονήθηκε από το τ. Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. και εγκρίθηκε από το Νομαρχιακό Συμβούλιο Λέσβου τον Απρίλιο 2009, προβλέφθηκε η κατασκευή φράγματος στην περιοχή του Πολιχνίτου χωρητικότητας 1,2 εκ. κ.μ. με προτεινόμενη χωροθέτηση επί του χειμάρρου της Λαγκάδας 2 χιλ. βορειανατολικά της Βρίσας. Αυτό αποτυπώθηκε ξεκάθαρα στην Προκαταρκτική Περιβαλλοντική Εκτίμηση και Αξιολόγηση (ΠΠΕΑ) του έργου «Έργα ύδρευσης Νήσου Λέσβου» που εγκρίθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής τον Οκτώβριο 2010. Όμως στην συνέχεια, στο πλαίσιο της Α΄ Φάσης της εκπόνησης των οριστικών μελετών του έργου, προχώρησαν οι μελέτες μόνο για την κατασκευή του φράγματος Τσικνιά και των συνοδών έργων του και όχι του φράγματος Πολιχνίτου. Το 2016 όταν ήρθε για γνωμοδότηση η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου για την κατασκευή του έργου «Κατασκευή έργων ύδρευσης Νήσου Λέσβου (Α΄ Φάση Φράγμα Τσικνιά)» το Περιφερειακό Συμβούλιο ομόφωνα αποφάσισε μεταξύ των άλλων να ζητήσει από το Υπουργείο Υποδομών να ενταχθεί και να ξεκινήσει και η μελέτη για το Φράγμα Πολιχνίτου, κάτι το οποίο δεν έχει γίνει μέχρι και σήμερα.

Για την επίλυση του υδρευτικού προβλήματος της περιοχής του Πολιχνίτου, στα τέλη του 2016 ο διακεκριμένος Καθηγητής Γεωλογίας κ. Γεώργιος Κατσικάτσος ο οποίος κατάγεται από την περιοχή του Πολιχνίτου, μας κατέθεσε τεκμηριωμένη πρόταση για την κατασκευή φράγματος χωρητικότητας 450 χιλ. κ.μ. στην περιοχή του χειμάρρου της Κουρουπής 700 μ. νοτιοδυτικά της Μονής Δαμανδρίου το οποίο θα συγκεντρώνει τα νερά από την υδρολογική λεκάνη «Δαμάνδρι», την οποία και σας επισυνάπτω. Η μελέτη του έργου για την κατασκευή του Φράγματος Πολιχνίτου στον χείμαρρο της Κουρουπής προτάθηκε για χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης Π.Α.Α. 2014-2020, όμως δεν εγκρίθηκε. Έτσι το 2018 η μελέτη εντάχθηκε στο Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου με Π/Υ 300.000 € προκειμένου να υλοποιηθεί με χρηματοδότηση από τους ΚΑΠ.

 

Με βάση τα παραπάνω και σε συνέχεια της συζήτησης που έγινε στην προχθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και λόγω της αναπτυξιακής σημασίας του έργου για την ευρύτερη περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Πολιχνίτου, παρακαλώ όπως ξεκινήσει η διαδικασία για την ανάθεση και της μελέτης για την κατασκευή του Φράγματος Πολιχνίτου, είτε με βάση την πρόταση του κ. Κατσικάτσου επί του χειμάρρου της Κουρουπής, είτε επικαιροποιώντας την μελέτη που είχε εκπονηθεί την δεκαετία του ’90 από το τ. Υπουργείο Γεωργίας για την κατασκευή του φράγματος επί του χειμάρρου της Λαγκάδας και η οποία είναι σε γνώση της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Π.Ε. Λέσβου.

 Στην διάθεση σας για κάθε περαιτέρω ενημέρωση & συνεργασία.

 

 

Με τιμή

 

Θεόδωρος Βαλσαμίδης

Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε. Λέσβου

Μοιράσου το άρθρο!