Πολιτική

05/12/2014 - 10:14

«Καζάνι που βράζει» η παράταξη της Χ. Καλογήρου - Δυσαρεστημένοι Αντιπεριφερειάρχες και τελεσίγραφα

yle="text-align: justify;">Γράφει η Πέλλη Γιακουμή  / εφημερίδα Τα ΝΕΑ της Λέσβου

- Δυσαρεστημένοι οι γεωγραφικοί Αντιπεριφερειάρχες Λέσβου και Χίου, ενώ πυκνώνουν τα παράπονα και από άλλα στελέχη του συνδυασμού

- Επιστολή-τελεσίγραφο Κάρμαντζη προς την Περιφερειάρχη στην οποία κάνει λόγο για περιθωριοποίηση

Κρίσιμες αποφάσεις προκειμένου να καταφέρει να διατηρήσει αρραγή την ενότητα της παράταξης της Περιφερειακής αρχής και να αποφύγει ρήξεις που θα την βάλουν σε περιπέτειες, καλείται να πάρει η Περιφερειάρχης Χριστιάνα Καλογήρου αμέσως μετά τις γιορτές. Ήδη τους πρώτους μήνες της θητείας της στο τιμόνι της Περιφέρειας έχει καταφέρει να δημιουργήσει έντονες δυσαρέσκειες στους κόλπους του συνδυασμού της με Αντιπεριφερειάρχες, αλλά και πρωτοκλασάτα στελέχη της να συγκροτούν μια άτυπη ομάδα διαφωνούντων έτοιμη "ν’ αναλάβει δράση". Για εκείνους η "αποκέντρωση εξουσιών" που αποτέλεσε σημαία της Περιφερειάρχη μοιάζει σαν ένα πετυχημένο σλόγκαν χωρίς όμως ουσία, δεδομένου ότι όπως σχολιάζουν, στην πραγματικότητα η Περιφερειάρχης έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο.

Η αποχώρηση Καλλονιάτη με το "καλημέρα" της ανάληψης της Περιφερειακής αρχής από την Χριστιάνα Καλογήρου, ήταν ίσως η πιο "ανώδυνη" ρήξη για την ίδια που λειτούργησε μάλιστα υπέρ της, δεδομένου ότι τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή ο πρώην Αντινομάρχης λειτουργώντας σπασμωδικά, αλλά και ως "ερασιτέχνης πολιτικός" - χαρακτηρισμό που απέδωσε και ο ίδιος στον εαυτό του - χρεώθηκε την αντίδρασή του, ως "κυνήγι καρέκλας". Από την άλλη μεριά η κ. Καλογήρου εισέπραξε "πόντους" και παράλληλα έστειλε μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι «δεν υποκύπτει σε πιέσεις» και δεν φοβάται τις ρήξεις.

 

Εκπλήξεις

Η διανομή αρμοδιοτήτων όμως έκρυβε εκπλήξεις, αφού απόλυτα "αουτσάιντερ" βρέθηκαν σε θέσεις αιχμής, ενώ από την άλλη μεριά στελέχη πρώτης γραμμής κατέληξαν χωρίς ρόλο και "με κομμένα φτερά". Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι γεωγραφικοί Αντιπεριφερειάρχες Λέσβου και Χίου Στρατής Κύτελης και Σταμάτης Κάρμαντζης. Ο γιατρός, πρώην Υγειονομικός Διευθυντής του ΙΚΑ με μεγάλη εμπειρία στο χώρο της αυτοδιοίκησης, αποτέλεσε σημαντική δεξαμενή ψήφων για το συνδυασμό, και παράλληλα "γεφύρωσε" το χάσμα που υπήρχε προεκλογικά μεταξύ Καλογήρου και εσωκομματικών της αντιπάλων. Και όμως του ανατέθηκε μόνο η Πολιτική Προστασία, χωρίς τα μηχανήματα της Περιφέρειας.

 

Τελεσίγραφο Κάρμαντζη

Από την άλλη ο βουλευτής Χίου που άφησε τη βουλευτική έδρα για να στηρίξει την παράταξη Καλογήρου, έχει βρεθεί επίσης με την αρμοδιότητα της πολιτικής προστασίας και χωρίς καμιά απολύτως δυνατότητα πρωτοβουλιών. Και οι δυο έχουν στείλει επιστολές διαμαρτυρίας, ο δεύτερος μάλιστα μόλις πριν λίγες ημέρες. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο κ. Κάρμαντζης φέρεται με την επιστολή του να έστειλε τελεσίγραφο στην Περιφερειάρχη, αφού της έκανε σαφές ότι η παρουσία του στην περιφερειακή αρχή με τις δεδομένες συνθήκες δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ.

Η επίσκεψη μάλιστα της Περιφερειάρχη χθες στη Χίο, ερμηνεύθηκε και σαν μια προσπάθεια να σπεύσει να "συμμαζέψει" αντιδράσεις και να ρίξει τους τόνους με τα εκεί στελέχη της.

Γύρω τους οι δυο χωρικοί Αντιπεριφερειάρχες συγκεντρώνουν στελέχη, ψηφοφόρους του συνδυασμού που δεν βλέπουν με καλό μάτι την "περιθωριοποίησή" τους.

 

Ο Σ. Κύτελης

Η κόντρα του Στρατή Κύτελη με τον Αντιπεριφερειάρχη Θεοδωρή Βαλσαμίδη είναι γνωστή, αφού ο πρώτος έχει βρεθεί να έχει την αρμοδιότητα της Πολιτικής προστασίας χωρίς όμως καμιά δυνατότητα πρωτοβουλιών, δεδομένου ότι η ευθύνη των μηχανημάτων ανήκει στον Αντιπεριφερειάρχη έργων. Ο κ. Κύτελης δεν έχει κρύψει τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός αυτό. Εξάλλου και ο ίδιος ακούει σχόλια των φορέων από τα χωριά του νησιού και απλών πολιτών, που στήριξαν το ψηφοδέλτιο περιμένοντας και μια δική του παρουσία, για να προωθήσουν ζητήματά τους. Κάτι τέτοιο όμως δεν μπορεί να γίνει, αφού με εξαίρεση τον Αντιπεριφερειάρχη Σάμου, που έχει και την αρμοδιότητα του τουρισμού, οι Αντιπεριφερειάρχες Λέσβου και Χίου μοιάζει να έχουν περισσότερο… διακοσμητικό ρόλο.

Ενδεχομένως να περίμεναν ότι ως γεωγραφικοί αντιπεριφερειάρχες θ’ αναλάμβαναν ένα ρόλο ως τοπικοί "Νομάρχες", όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι χωρίς αρμοδιότητες και χωρίς δυνατότητα να παρέμβουν, ακόμη και για το πιο απλό ζήτημα στον τόπο τους. Όλα τα παραπάνω φέρεται να έχουν επισημάνει και οι ίδιοι τόσο σε επιστολές τους, όσο και σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις, χωρίς όμως να έχουν πετύχει κάτι ν’ αλλάξει. Για πολλούς όμως το "κλίμα" στην περιφερειακή αρχή μοιάζει "με καζάνι που βράζει" και η έκρηξη δεν θ’ αργήσει.

 

Και η Π. Πρωτογεράκη – Γόμου

Στους δυσαρεστημένους εντάσσεται από πολλούς και η Πόπη Πρωτογεράκη - Γόμου, Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής πολιτικής, χωρίς όμως επίσης ουσιαστικές αρμοδιότητες και κυρίως…πόρους. Γι’ αυτό το λόγο η άλλοτε δραστήρια γυναίκα της αυτοδιοίκησης, μοιάζει εδώ και μήνες αποκομμένη και χωρίς δυναμική παρουσία, σε μια προσπάθεια αναζήτησης πεδίου δράσης στα καθήκοντα που της ανατέθηκαν.

Τα παράπονα όμως δεν σταματούν εκεί. Πολλά είναι τα πρωτοκλασάτα στελέχη της περιφερειακής αρχής που βρέθηκαν να "ξεροσταλιάζουν" έξω από το γραφείο της Περιφερειάρχη για να συναντηθούν μαζί της, ενώ πολλοί δεν είδαν με καλό μάτι το γεγονός ότι το γραφείο της στελεχώθηκε κατά κύριο λόγο με συνεργάτες της απ’ την Αθήνα, οι οποίοι μάλιστα φαίνεται να έχουν πιο ενισχυμένο ρόλο από τα…τοπικά στελέχη.

 

Οι… ευνοημένοι

Για πολλούς ο Θεόδωρος Βαλσαμίδης είναι ο ισχυρός άνδρας της περιφερειακής αρχής. «Έχει τα 4/5 των αρμοδιοτήτων. Εκείνος τα τέσσερα και όλοι οι υπόλοιποι αντιπεριφερειάρχες το ένα», λέει χαρακτηριστικά στέλεχος της περιφερειακής αρχής. Έχοντας ούτως ή άλλως εμπειρία στον τομέα της διοίκησης αλλά και τεχνογνωσία, ο κ. Βαλσαμίδης χαίρει της εμπιστοσύνης της Περιφερειάρχη. Είναι εξάλλου πρώτος σε ψήφους, έχει την εμπειρία του Αντινομάρχη έργων στους ώμους του και την εύνοια του βουλευτή πρώην νομάρχη, Παύλου Βογιατζή.

Ο Θεόδωρος Βαλσαμίδης δεν είναι ο άνθρωπος των ρήξεων, λειτουργεί περισσότερο ως τεχνοκράτης και λιγότερο ως πολιτικός και υπ’ αυτή την έννοια έχει το απόλυτο πλεονέκτημα, σε αντίθεση με τους παλιούς αυτοδιοικητικούς έμπειρους πολιτικούς, που μαζεύουν ψήφους, όμως ζητούν και πρωτοβουλίες και θέλουν να έχουν και λόγο.

Ικανοποιημένος επίσης είναι ο Αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης Χρύσανθος Αργυρίου. Το απόλυτο "αουτσάιντερ" ανέλαβε το δύσκολο έργο της "σκούπας" στις υπηρεσίες της Περιφέρειας. Με την υπογραφή του απομακρύνονται από τις θέσεις τους προϊστάμενοι και τμηματάρχες, όμως πολλοί θεωρούν ότι οι αποφάσεις ανήκουν στην ίδια την Περιφερειάρχη που έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο σε κάθε κίνηση.

Οι δυο συγκεκριμένοι Αντιπεριφερειάρχες μαζί με τον κ. Αδαμίδη από τη Λήμνο είναι οι άνθρωποι που έχουν "καλή χημεία" στη συνεργασία τους με την Περιφερειάρχη, όμως η απόσταση με άλλα στελέχη συνεχώς μεγαλώνει.

 

Το χάσμα

«Το χάσμα που πάει να δημιουργηθεί θα φανεί και στο έργο της Περιφέρειας, αφού αν δεν χρησιμοποιείς στελέχη σου για να συνεργαστείς, να δουλέψεις μαζί τους, για να υλοποιήσεις έργο, αλλά τους χρησιμοποιείς μόνο για διακοσμητικό ρόλο, αυτό θα φανεί και σε έργο», αναφέρει στέλεχος της παράταξης που ανήκει στην ομάδα των διαφωνούντων, τονίζοντας ότι η Περιφέρεια δεν μπορεί να λειτουργήσει με την Περιφερειάρχη να συνεργάζεται μόνο με τρεις ανθρώπους, απομονώνοντας άλλα στελέχη.

Η Περιφερειάρχης, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, καλείται μέσα στις γιορτές ν’ αναθεωρήσει τη στάση της και να πάρει τις αποφάσεις της, καθώς από το νέο έτος οι αντιδράσεις δεν φαίνεται ότι θα μείνουν πλέον στο παρασκήνιο. «Ο σκοπός είναι το 2015 να μπει με το δεξί και όχι με το αριστερό», σχολιάζουν χαρακτηριστικά δίνοντας έτσι και το στίγμα των προθέσεών της.

Μοιράσου το άρθρο!