Πολιτική

02/11/2010 - 21:33

Κεντρική προεκλογική ομιλία του Ν.Γιακαλή: κανείς δεν ξέρει το χρέος του Lesvoshop!!!

Την πρότασή του για το Βόρειο Αιγαίο παρουσίασε τη Δευτέρα το βράδυ, σε ανοικτή συγκέντρωση στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Νάσος Γιακαλής.

Στη διάρκεια της ομιλίας του, παρουσίασε διεξοδικά το πρόγραμμα του Συνδυασμού του «Ισχυρό Βόρειο Αιγαίο», δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα σε θέματα που αφορούν τους αγρότες, τους εμπόρους και επαγγελματίες, ενώ εκτενή αναφορά έκανε και σε ζητήματα αναφορικά με τον τουριστικό κλάδο.

Ο κ. Γιακαλής, με συγκεκριμένες προτάσεις, τόνισε την ανάγκη να μπουν τα νησιά του Βορείου Αιγαίου σε τροχιά ανάπτυξης, έτσι ώστε να μην υπάρξουν στο μέλλον άλλες χαμένες ευκαιρίες. Γι’ αυτό και όπως ανέφερε: «Πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο δράσης σε όλους τους παραγωγικούς τομείς της οικονομικής ζωής της περιφέρειάς μας.»

Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου ήταν ιδιαίτερα καυστικός, όταν αναφέρθηκε στο σημερινό Νομάρχη Παύλο Βογιατζή, τονίζοντας: «Είναι κι εκείνος συνυπεύθυνος για τη σημερινή κατάσταση, διότι σε όλη τη διάρκεια της θητείας του λειτούργησε με αδιαφάνεια, ενώ υπήρχαν και πολλές περιπτώσεις κακοδιαχείρισης.»

Συγκεκριμένα, ο κ. Γιακαλής αναφέρθηκε στο “LesvoShop” και στον τρόπο, με τον οποίο ο κ. Βογιατζής αντιμετώπισε το όλο θέμα, στην προμήθεια του συσκευαστηρίου, στις αδιαφανείς διαδικασίες αγοράς του και στο γεγονός, πως χάθηκε η επιδότηση από τον αναπτυξιακό νόμο, αλλά και στην κακή διαχείριση, που τελικά οδήγησε στο κλείσιμο, την απαξίωση της επιχείρησης, την απώλεια των χρημάτων των προμηθευτών, των συνεταιρισμών και στις ακάλυπτες επιταγές.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γιακαλής, «κανένας δε γνωρίζει ποιο είναι σήμερα το πραγματικό χρέος, το οποίο μπορεί να κυμαίνεται στα 4 -5 εκατομμύρια ευρώ, ίσως και περισσότερο.»

Στη συνέχεια, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στην αγορά του οικοπέδου στην Ουτζά, το οποίο ο σημερινός Νομάρχης αγόρασε με σκοπό να γίνει εκεί το νέο διοικητήριο. Ο κ. Γιακαλής επανέλαβε ότι και σε αυτή την περίπτωση, «ο κ. Βογιατζής λειτούργησε με αδιαφανείς διαδικασίες, επισημαίνοντας πως το κόστος του συγκεκριμένου οικοπέδου θα φτάσει τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ, αφού εκτός από τα 2,3 εκατομμύρια που εισέπραξε ο αγοραστής, υπάρχουν και τα τοκοχρεολύσια. Κι όλα αυτά, με υποθήκη τους πόρους της Νομαρχίας.» Το χειρότερο όλων σχετικά με αυτό το ζήτημα, τόνισε ο Νάσος Γιακαλής, είναι πως «ο κ. Βογιατζής αγνόησε το γεγονός, πως το συγκεκριμένο οικόπεδο έχει χαρακτηριστεί αρχαιολογικός χώρος, κι ενώ υπάρχουν τα σχετικά έγγραφα που το αποδεικνύουν, επέμενε για την αγορά, γεννώντας εύλογα ερωτήματα για αυτή του την επιλογή.»

Στη συνέχεια ο κ. Γιακαλής αναφέρθηκε στο Κέντρο Λαθρομεταναστών, που η όλη του διαχείριση αφήνει αναπάντητα ερωτηματικά, ενώ δεν μπορεί να παραγνωριστεί το γεγονός, πώς λόγω του τρόπου με τον οποίο χειρίστηκε η Νομαρχία το συγκεκριμένο ζήτημα, το νησί μας δυσφημίστηκε όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στη διεθνή κοινότητα.

Ο κ. Γιακαλής άσκησε επίσης σκληρή κριτική στον τρόπο με τον οποίο λειτούργησαν μια σειρά από επιτροπές της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, λέγοντας χαρακτηριστικά για την Επιτροπή Τουρισμού ότι «τα ταξιδάκια για κάποιους τελειώνουν εδώ».

Επίσης, ο κ. Γιακαλής αναφέρθηκε στη σημαντική απώλεια του προγράμματος ύψους 12 εκ. ευρώ, που αφορούσε τα μικρά νησιά του Βορείου Αιγαίου και που εξαιτίας της ολιγωρίας που επέδειξε ο κ. Βογιατζής, επέτρεψε στον τότε υπουργό Αιγαίου να μεταφέρει αυτά τα χρήματα στο νότιο Αιγαίο, παρά τις αντιδράσεις των δύο άλλων νομαρχών της Χίου και της Σάμου.

Στο κλείσιμο της ομιλίας του ο υποψήφιος Περιφερειάρχης δεσμεύτηκε να αγωνιστεί «για την καθιέρωση του μεταφορικού ισοδύναμου στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, που θα οδηγήσει στη μείωση τόσο των ναύλων, όσο και του κόστους μεταφοράς των προϊόντων των νησιωτών παραγωγών.» Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας, ο κ. Γιακαλής κάλεσε έναν –έναν τους υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους με το ψηφοδέλτιο του Συνδυασμού «Ισχυρό Βόρειο Αιγαίο», μέσα σε χειροκροτήματα στο κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο.

 

 

Μοιράσου το άρθρο!