Πολιτική

27/01/2017 - 06:41

ΚΚΕ: Να αποζημιωθούν στο 100% των ζημιών οι αγρότες της Λέσβου

Στην αναμονή για μήνες, προκειμένου να αποζημιωθούν και αυτό αν πληρούν τα απαράδεκτα κριτήρια που θέτουν ο ΕΛΓΑ και τα Προγράμματα Εκτάκτων Αναγκών, θα πρέπει να μείνουν οι αγρότες της Λέσβου που είδαν το μόχθο και το βιος τους σε ελαιόδεντρα, ζώα και υποδομές να χάνεται από τον τελευταίο χιονιά που ήρθε να τους δώσει τη χαριστική βολή μετά τις πλημμύρες του Νοέμβρη.

Αυτά προκύπτουν από όσα ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γ. Τσιρώνης, απαντώντας χτες στη Βουλή σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Σταύρου Τάσσου.


Ο βουλευτής του ΚΚΕ απαίτησε από τον αναπληρωτή υπουργό να αναφέρει με σαφή τρόπο τα μέτρα που προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση «ώστε να γίνει η αποτίμηση των ζημιών άμεσα και να αποζημιωθούν άμεσα στο 100% των ζημιών που έχουν υποστεί στο φυτικό, στο ζωικό κεφάλαιο, στις υποδομές και στη χαμένη παραγωγή οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Λέσβου». Επισήμανε, παράλληλα, ότι οι αγρότες διαμαρτύρονται καθώς ο ΕΛΓΑ έχει μετατραπεί κυρίως σε εισπρακτικό οργανισμό, αφού ακόμα και στην καλύτερη των περιπτώσεων οι αποζημιώσεις που καταβάλλει είναι μειωμένες και με καθυστέρηση.


Η απάντηση του Γ. Τσιρώνη ήταν ότι γίνονται προσπάθειες καταγραφής και επιδιώκεται οι αποζημιώσεις να αρχίσουν να δίνονται μετά από 4 μήνες και όχι 7 που ίσχυε μέχρι τώρα. Δεν προσδιόρισε, ωστόσο, χρονοδιάγραμμα έναρξης της καταγραφής. Οσο για τον ΕΛΓΑ, αρκέστηκε να τον χαρακτηρίσει «υγιή οργανισμό» και πως πέρα από τον οργανισμό αυτό υπάρχουν και τα Προγράμματα Εκτάκτων Αναγκών (ΠΣΕΑ), δηλαδή κάποια ψίχουλα από προγράμματα της ΕΕ που και όταν δίνονται είναι μετά από πολύ καιρό.
Εφτασε, μάλιστα, να παρουσιάσει την ΕΕ, τη λυκοσυμμαχία των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, ως... «μια μεγάλη υπερεθνική οντότητα που μπορεί να αντισταθεί στις πολυεθνικές»!


Ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι η απάντηση του αναπληρωτή υπουργού είναι χαρακτηριστικό δείγμα της κυβερνητικής πολιτικής, που επιδιώκει, στη βάση των κατευθύνσεων της ΕΕ, τη συγκέντρωση της παραγωγής και της γης στα χέρια των αγροτοκαπιταλιστών, οδηγώντας σε σταδιακό ξεκλήρισμα τους μικρούς αγρότες. Εφερε ως παράδειγμα το αφορολόγητο των 8.500 ευρώ που με κομπασμό ανέφερε ο πρωθυπουργός ότι ισχύει για τους αγρότες. Οπως σημείωσε ο Στ. Τάσσος το αφορολόγητο ισχύει «μόνο για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, που είναι μόνο το 1/3 από τους περίπου 800.000 αγρότες που αυτήν τη στιγμή παίρνουν κάποιας μορφής επιδοτήσεις». Δηλαδή «500.000 περίπου αγρότες είναι προς ξεκλήρισμα. Γιατί όχι μόνον θα πληρώνουν 22% φόρο από το πρώτο ευρώ, συν βέβαια τις ασφαλιστικές εισφορές που φτάνουν στο 70% του εισοδήματός τους, αλλά από πάνω θα τους μειώσουν παραπέρα τις επιδοτήσεις»...

Μοιράσου το άρθρο!