Πολιτική

19/06/2018 - 05:47

Το ΚΚΕ σχετικά με την προσφυγή των 5 δημάρχων του Β.Αιγαίου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το νησιωτικό Φ.Π.Α.

ΚΑΛΟΥΝ ΤΟ ΛΥΚΟ ΝΑ ΦΥΛΑΞΕΙ ΤΑ ΠΡΟΒΑΤΑ

Ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ σχετικά με την αναγγελία προσφυγής των 5 δημάρχων του Βορειοανατολικού Αιγαίου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον νησιωτικό Φ.Π.Α.


Η επιστολή των δημάρχων των 5 νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου (Λέσβου, Χίου, Σάμου, Κω και Λέρου) προς τον πρωθυπουργό σχετικά με την κατάργηση, από 1-7-2018, του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά και η αναγγελία προσφυγής στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για «μη τήρηση του κοινοτικού δικαίου», συνιστά προκλητική αθώωση της ΕΕ και των οργάνων της. Αυτή η θέση τους δεν προσφέρει στην ενημέρωση και τον αγώνα των νησιωτών, αλλά στον αποπροσανατολισμό και την παγίδευση τους. Οι δήμαρχοι προσπερνούν ότι ο ΦΠΑ είναι φόρος που έχει επιβληθεί από την νομοθεσία της ΕΕ και μεγάλο μέρος του αποτελεί έσοδο του προϋπολογισμού της. Επίσης ότι η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά φέρνει τη σφραγίδα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και του κουαρτέτου των δανειστών, δηλαδή Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ΕΚΤ, ΔΝΤ και ΕΜΣ.

Η φοβερή... ανακάλυψη των Δημάρχων ότι η πρόταση της Επιτροπής για την τροποποίηση της οδηγίας για το ΦΠΑ προβλέπει ότι όλοι οι υφιστάμενοι στα κράτη μέλη μειωμένοι συντελεστές και παρεκκλίσεις από τον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ «(...) θα πρέπει να διατηρηθούν και θα μπορούν να είναι διαθέσιμοι σε όλα τα κράτη μέλη...» και πως «ανοίγει παράθυρο ευκαιρίας» για «...την αναστολή εφαρμογής της απόφασης» είναι η ...μισή αλήθεια.
Πράγματι,  το σημερινό καθεστώς ΦΠΑ (οδηγία 2006/112/ΕΚ) επιτρέπει (δεν επιβάλει) στα κράτη - μέλη εξαιρέσεις και παρεκκλίσεις για χαμηλότερους συντελεστές ΦΠΑ. Μία από αυτές (άρθρο 120) αφορά τα νησιά του Αιγαίου (εκτός Κρήτης και Εύβοιας), επιτρέποντας σ’ αυτά την εφαρμογή χαμηλότερου ΦΠΑ έως 30%. Σε εφαρμογή αυτής της παρέκκλισης εφαρμοζόταν για τα νησιά ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 17% αντί του γενικά ισχύοντος 24%.
Η πρόταση οδηγίας της Επιτροπής που επικαλούνται οι δήμαρχοι (COM 2018/0020 - 2018/0005 CNS) τροποποιεί την οδηγία 2006/112/ΕΚ, διατηρώντας την ευχέρεια των κρατών μελών να θεσπίζουν χαμηλότερο ΦΠΑ, όπως στην παραπάνω περίπτωση των νησιών.
Αφού λοιπόν το σημερινό καθεστώς ΦΠΑ που επιτρέπει χαμηλότερο ΦΠΑ στα νησιά δεν εμπόδισε τη κυβέρνηση, με τη βούλα της ΕΕ, να αυξήσει τον ΦΠΑ, είναι απορίας άξιο από που προκύπτει το συμπέρασμα των δημάρχων ότι  θα εμποδίσει την αύξηση η πρόταση της Επιτροπής που προβλέπει ακριβώς την ίδια δυνατότητα για χαμηλότερο ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου. Προφανώς από πουθενά.
Με τέτοιες τοποθετήσεις και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ «πέφτει στα μαλακά» καταλογίζοντάς της ...αμέλεια να «αρπάξει τις ευκαιρίες» της ευρωενωσιακής νομοθεσίας, όπως άλλωστε της κάνει τέτοια βολική κριτική η ΝΔ αλλά και η ΕΕ «βγαίνει λάδι». Αλλωστε η ΝΔ και τα άλλα κόμματα που ψήφισαν το 3ο μνημόνιο είναι συνυπεύθυνα και για την αύξηση του ΦΠΑ στο Αιγαίο και για τα μέτρα που οδηγούν το λαό στη φτώχεια. Είναι υποκριτικό τώρα το ενδιαφέρον που δήθεν δείχνουν για τους νησιώτες.
Με κάτι τέτοιες δηλώσεις αποσιωπάται το γεγονός ότι ούτε η Επιτροπή της ΕΕ επέβαλλε στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, ούτε η κυβέρνηση την αποφάσισε μόνη της, χωρίς προηγούμενη συμφωνία με την Επιτροπή κι όλο το κουαρτέτο. Η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά αποτελεί επομένως πολιτική απόφαση της κυβέρνησης, από κοινού με την τρόικα - κουαρτέτο (άρα και της Επιτροπής της ΕΕ), στα πλαίσια των μνημονίων, των εκατοντάδων εφαρμοστηκών νόμων τους και της αντιλαϊκής καταιγίδας, για να μεγαλώσουν τα ματωμένα πλεονάσματα από την φορολεηλασία του λαϊκού εισοδήματος, που θα χρηματοδοτούν τους μονοπωλιακούς ομίλους, εξασφαλίζοντας την κερδοφορία τους. Δεν υπάρχει αντιλαϊκό μέτρο των διαδοχικών κυβερνήσεων και της σημερινής που να μην είναι προϊόν συμφωνίας τους με την τρόικα και το κουαρτέτο των δανειστών. Αυτά τα μνημόνια και τα αντεργατικά μέτρα τόσο οι δήμαρχοι όσο και τα κόμματά τους τα στηρίζουν διαχρονικά, οπότε πάει πολύ οι ίδιοι να προσποιούνται τους αθώους του...αίματος.

Όσον αφορά την επίκληση της δήθεν αναγνώρισης από τη νομοθεσία της ΕΕ των δυσχερειών των νησιωτικών περιοχών της Ελλάδας, η ίδια η νομοθεσία της ΕΕ δεν αναγνωρίζει κανένα ευνοϊκό καθεστώς για τα ελληνικά νησιά. Το μοναδικό μέτρο της ΕΕ για τα νησιά είναι ο κανονισμός 229/2013 που αφορά αποκλειστικά και μόνο στα γεωργικά προϊόντα και την τοπική γεωργία των νησιών, που έτσι κι αλλιώς όχι μόνο καμία στήριξη ή ουσιαστική ανακούφιση δεν έχει προσφέρει στη μικρομεσαία αγροτιά αλλά αντίθετα η πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων με την ΚΑΠ την οδηγεί στο ξεκλήρισμα και τη συγκέντρωση της γης σε λίγα χέρια.

Το συμπέρασμα λοιπόν δεν μπορεί να είναι άλλο. Καμμιά έκκληση στο  «λύκο, την ΕΕ να φυλάει τα πρόβατα», να υπερασπιστεί το δίκιο του λαού των νησιών. Η ΕΕ και τα όργανά της είναι εχθρός των λαών. Μαζί με τις ελληνικές κυβερνήσεις, τη σημερινή και τις προηγούμενες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και με τους εκλεγμένους τους της Τοπικής Διοίκησης τσακίζουν τη ζωή και τα δικαιώματα του λαού μας, όπως και των άλλων λαών.
Τέτοιες ενέργειες και πρακτικές πρέπει να συναντήσουν την λαϊκή αντίσταση και διεκδίκηση για την επαναφορά της έκπτωσης στο ΦΠΑ και την πλήρη κατάργησή του στα είδη πλατιάς κατανάλωσης, με αγώνα  κατά της φοροληστείας, για την ανατροπή των παλιών και των νέων αντεργατικών μέτρων, για να ανακτηθούν οι απώλειες από τα αντεργατικά μέτρα και μνημόνια, ανοίγοντας τον δρόμο της ριζικής ανατροπής της εξουσίας του κεφαλαίου, με αποδέσμευση από την ΕΕ.

Μοιράσου το άρθρο!