Πολιτική

08/11/2019 - 14:39

"Κλείσιμο όλων των hot spot, μεταφορά προσφύγων στην ηπειρωτική χώρα, άμεσα μεταφορά σε χώρες προορισμού τους"

Δ. Κουτσούμπας: Η μόνη ενδεδειγμένη λύση για το προσφυγικό - μεταναστευτικό είναι η πρόταση του ΚΚΕ

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξή του στον ρ/σ «Παραπολιτικά» είπε ότι η πρόταση του Κόμματος και η μόνη ενδεδειγμένη λύση αυτή τη στιγμή είναι «το κλείσιμο όλων των hot spot στα νησιά και στον Έβρο και η μεταφορά των αιτούντων άσυλο καταρχήν στην ηπειρωτική χώρα σε δημόσιους ανοιχτούς χώρους φιλοξενίας και στη συνέχεια η άμεση μεταφορά τους στις χώρες προορισμού τους».

Τόνισε ότι «κανένας ανήλικος δεν πρέπει να ζεί σε ακατάλληλες συνθήκες, απροστάτευτος, άστεγος και πρέπει να δημιουργηθεί ειδική μέριμνα για τη φιλοξενία των ασυνόδευτων παιδιών. Πρέπει να λυθεί επίσης άμεσα το πρόβλημα της επανένωσης οικογενειών και η μεταφορά τους στα κράτη-μέλη της ΕΕ όπου βρίσκονται οι οικογένειές τους».

«Να δοθεί άσυλο σε όσους προέρχονται από χώρες που είναι εστίες πολέμου, εμφυλίων, υπό κατοχή ή είναι θύματα αντιδραστικών καθεστώτων και κινδυνεύει η ζωή τους και βεβαίως πρέπει να εξασφαλιστούν γρήγορες διαδικασίες για τα αιτήματα ασύλου», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι στην Υπηρεσία Ασύλου πρέπει να προσληφθεί το αναγκαίο προσωπικό.

δ

Είπε ότι όσο μένουν οι πρόσφυγες και μετανάστες πρέπει να εξασφαλίζεται ιατρική περίθαλψη, εμβολιασμοί, πρόσβαση των παιδιών τους στην εκπαίδευση, χωρίς εμπλοκή των ΜΚΟ και μ την απαραίτητη στελέχωση όλων των σχετικών υπηρεσιών.

Ο Δ. Κουτσούμπας ανέφερε ακόμα ότι «πρέπει να υπάρξει αποζημίωση των κατοίκων των νησιών και της ενδοχώρας που έχουν υποστεί ζημιές από τον διπλό εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών που επιβάλλει η ΕΕ και για τον οποίο έχει συμφωνήσει και η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η νυν της ΝΔ».

Επισήμανε ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας «οδηγεί στον διπλό εγκλωβισμό γιατί έδωσε τη δυνατότητα μόνο στην τουρκική πολιτική να ανοίγει και να κλείνει την στρόφιγγα ανάλογα πότε με τις γεωστρατηγικές της επιδιώξεις και πότε με τη χρηματοδότηση και να παίρνει ζεστό χρήμα που το πληρώνουν οι λαοί της Ευρώπης».

«Λέγεται ότι θα μας λύσει η ΕΕ το πρόβλημα και ότι είναι σύνορα της ΕΕ και τα προστατεύει και την ίδια ώρα το Δουβλίνο το υπογράφουν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ και είναι αυτό που οδηγεί στον διπλό εγκλωβισμό γιατί δίνει την δυνατότητα σε όλες τις χώρες της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης που δεν υπέστησαν και την οικονομική κρίση που υπέστη η Ελλάδα να επιστρέψουν τους πρόσφυγες και μετανάστες στις χώρες υποδοχής, όπως η Ελλάδα», σημείωσε, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα και η Ιταλία είναι οι μόνες χώρες που δεν έπρεπε να υπογράψουν τη συνθήκη του Δουβλίνου».

 ΑΠΕ - ΜΠΕ 

Μοιράσου το άρθρο!