Κοινή δήλωση κατά της επένδυσης Ρόκα
Χρόνος ανάγνωσης :
2'Την Τρίτη 11 Μαρτίου συζητείται στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) η έγκριση ή μη της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου Αιγαία Ζεύξη της εταιρίας Rokas-Iberdrola που αφορά στην εγκατάσταση 353 Ανεμογεννητριών στα νησιά μας Λέσβο , Λήμνο και Χίο.
Με αναλυτικά επιχειρήματα που βασίζονται κυρίως στη μελέτη της ίδιας της εταιρίας τοποθετηθήκαμε στο δημοτικό συμβούλιο Λέσβου αλλά και στο περιφερειακό συμβούλιο Βορείου Αιγαίου απέναντι σε μια επένδυση που υπονομεύει το αναπτυξιακό μέλλον των νησιών μας για τα επόμενα χρόνια. Με την άποψη μας συντάχθηκαν φορείς όπως το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας απολιθωμένου δάσους Λέσβου, οι Εφορίες Αρχαιοτήτων, οι Δ/σεις Δασών Λέσβου και Χίου, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αλλά και πολλοί άλλοι φορείς και συλλογικότητες των νησιών μας.
Αναμένουμε την αρνητική τοποθέτηση του ΚΑΣ στην προσεχή συνεδρίαση του καθώς το έργο εκτός των πολλών άλλων προβλημάτων του έχει πολλαπλές συνέπειες και στον αρχαιολογικό πλούτο των νησιών μας, θέση που έχει εκφραστεί και από τις τοπικές υπηρεσίες της αρχαιολογίας.
Σε κάθε περίπτωση από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την ακύρωση αυτής της τεράστιας κερδοσκοπικής επένδυσης που είναι εντελώς ασύμβατη με την κλίμακα του ελληνικού - και δη του νησιωτικού μας - τοπίου. Καλούμε όλες τις παρατάξεις που κατέρχονται στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές σε δημοτικό και περιφερειακό επίπεδο να πάρουν θέση για το θέμα έτσι ώστε οι πολίτες, πλήρως ενημερωμένοι, να μπορούν να κάνουν τις επιλογές τους για το μέλλον των νησιών μας.
Γιώργος Πάλλης Δημοτικός σύμβουλος Λέσβου με την “Αλλαγή πορείας”
Βασίλης Τεντόμας Περιφ. σύμβουλος Βορ. Αιγαίου “Με τους πολίτες κόντρα στον καιρό”
Μιχάλης Μπάκας, Περιφερειακός σύμβουλος Βορείου Αιγαίου με τον “ Οικολογικό Άνεμο”