Πολιτική

23/02/2011 - 12:53

ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΟΛΓΑΣ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ - ΣΠΥΡΟΥ ΓΑΛΗΝΟΥ

Στα πλαίσια των συστηματικών επαφών με τους φορείς των Τουριστικών περιοχών της χώρας, η Τομεάρχης Τουριστικής Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Ρεθύμνου, κ. Όλγα Κεφαλογιάννη, επισκέφτηκε τη Λέσβο. Μαζί με τον Αναπληρωτή Τομεάρχη Περιφερειακής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτή Λέσβου, κ. Σπύρο Γαληνό συναντήθηκαν  με τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Αθ. Γιακαλή, το Δήμαρχο Λέσβου κ. Δ. Βουνάτσο και τους εκπροσώπους των Παραγωγικών και Τουριστικών φορέων της Μυτιλήνης. Μετά το τέλος των συναντήσεων έκαναν από κοινού την ακόλουθη δήλωση.

«Η αποσπασματική και χωρίς μακροπρόθεσμο σχεδιασμό αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των Νησιών του Βορείου Αιγαίου, δυσχεραίνει την επίλυση τους.

Η συνταγματική επιταγή της νησιωτικότητας, δημιουργήθηκε με σκοπό να αμβλύνει τις ανισότητες που παράγει η απόσταση από την ηπειρωτική Ελλάδα. Δεν επαρκεί όμως για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου κυρίως λόγω της γειτνίασης με την Τουρκία. Η γειτονική χώρα, χαράζει πολιτική με μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και στόχευση, καταγράφει έντονους ρυθμούς ανάπτυξης, διαθέτει φθηνό εργατικό δυναμικό και παρότι δεν ανήκει στην Ε.Ε έχει καταφέρει να μετατρέψει τη μη ένταξη από μειονέκτημα σε πλεονέκτημα. Για να εξισορροπηθούν οι ανταγωνιστικές πιέσεις που ασκεί στα Ελληνικά νησιά, απαιτείται σχεδιασμός με συνέχεια, συνέπεια και στρατηγικό βάθος.

Απαιτούνται ουσιαστικά μέτρα όπως επενδύσεις σε υποδομές, φθηνές τιμολογιακές πολιτικές στις μαρίνες, χαμηλοί φορολογικοί συντελεστές, διαμόρφωση και ανάδειξη της ιδιαίτερης ταυτότητας των νησιών σε διεθνές ακροατήριο (destination branding).

Ειδικότερα, ο Τουρισμός για τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου μπορεί και πρέπει να αποτελέσει την ατμομηχανή για την ανάπτυξη τους.

Είναι επιτακτική ανάγκη να αποκτήσουμε άμεσα μία σύγχρονη, σταθερή και μακροχρόνια τουριστική πολιτική με ξεκάθαρη στρατηγική στόχευση για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Μία πολιτική που θα απαντάει στις σύγχρονες προκλήσεις των ανταγωνιστών μας.

Η Κυβέρνηση όμως, αντί να πράξει το αυτονόητο, συνεχίζει να αδιαφορεί επιδεικτικά για τον Ελληνικό Τουρισμό υποβαθμίζοντας όλες τις τουριστικές πολιτικές. Τα αποτελέσματα αυτής της ακατανόητης τακτικής είναι πλέον ορατά. Δυστυχώς, το ʽκάθε πέρυσι και καλύτεραʼ από φόβος, έγινε πραγματικότητα.

   

Μοιράσου το άρθρο!