Πολιτική

15/10/2020 - 15:47

Κώστας Αρβανίτης: Ευθύνες της Ευρωπαϊκής Ηγεσίας για τον Λασπότοπο του Καρά Τεπέ

Διαρκές και όχι συγκυριακό θέλουν να είναι το ενδιαφέρον για όσα συμβαίνουν στη Λέσβο οι Ευρωβουλευτές της Αριστεράς που είχαν επισκεφτεί το νησί πριν από λίγες εβδομάδες, μετά την καταστροφική πυρκαγιά στη Μόρια.

Με πρωτοβουλία του Κώστα Αρβανίτη έρχονται για μια ακόμη φορά ενώπιον της Ευρωπαϊκής ηγεσίας οι απάνθρωπες συνθήκες αλλά και οι -τουλάχιστον αλλοπρόσαλλες- επιλογές της Κυβέρνησης Μητσοτάκη να κλείσει πετυχημένες και με ανθρώπινες συνθήκες δομές φιλοξενίας και να ρίξει ευάλωτους ανθρώπους στον λασπωμένο «κουβά» του Καρά Τεπέ!

9 Ευρωβουλευτές, τα μέλη της αποστολής που επισκέφθηκε τη Λέσβο τον περασμένο μήνα, με ερώτηση που κατέθεσαν ζητούν απαντήσεις τόσο για το κλείσιμο των δυο δομών (Δήμου-Ύπατης Αρμοστείας & ΠΙΚΠΑ) και ρωτούν την Επιτροπή γιατί ανέχεται την Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση μιας δομής με τόσο προφανείς άθλιες συνθήκες.

Οι Ευρωβουλευτές της Αριστεράς θα συνεχίσουν με παρεμβάσεις τους να φέρνουν την Ευρωπαϊκή Ηγεσία ενώπιον των ευθυνών της, αλλά και να ενημερώνουν τους Ευρωπαίους Πολίτες για το πώς τα χρήματά τους ξοδεύονται με τρόπο  που δημιουργεί σκληρές συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες, αλλά και σοβαρά προβλήματα στην καθημερινότητα των μόνιμων κατοίκων του νησιού.

Την ερώτηση υπογράφουν οι Ευρωβουλευτές:

Kostas ARVANITIS

Petros KOKKALIS

Cornelia ERNST

Pernando BARRENA

Marisa MATIAS

Miguel CRESPO URBAN

Sira REGO

Malin BJORK

Idoia VILLANUEVA RUIZ

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

 

Την Πέμπτη, 8 Οκτωβρίου, βαριά νεροποντή στη Λέσβο προκάλεσε πλημμύρα στο νέα δομή στον Καρά Τεπέ. Αυτό δεν ήταν κάτι το απρόσμενο, καθώς τόσο ντόπιοι φορείς, όσο και οι Ευρωβουλευτές που συμμετείχαν σε αποστολή στη δομή τον περασμένο μήνα, είχαν προειδοποιήσει ότι οι θέση και η διάταξη της νέας δομής είναι ιδιαιτέρως ακατάλληλες. Η θέση της νέας δομής είναι τέτοια  που την καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτη σε δυσμενή καιρικά φαινόμενα, κάτι που κατέστη πασιφανές με την πρώτη βροχή, την περασμένη Πέμπτη, οπότε και το σύνολο των σκηνών πλημμύρισαν και καταστράφηκαν.

Στις 30 Σεπτεμβρίου, απευθυνθήκαμε στους δύο υπεύθυνους Επιτρόπους, ζητώντας τους με επιστολή μας να αποφύγουν το κλείσιμο της δομής αλληλεγγύης του Καρά Τεπέ που λειτουργεί υπό τον Δήμο Λέσβου και την ΥΑ του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, καθώς και την κοινότητα του ΠΙΚΠΑ, καθώς προβλέψαμε ότι η νέα δομή θα καταστρεφόταν με την πρώτη κακοκαιρία.

Ερωτάται η Επιτροπή:

  1. Γιατί έκλεισαν οι δύο άλλες δομές, οι οποίες λειτουργούσαν εν γένει καλά, προσφέροντας στέγη και βασικές παροχές με αξιοπρέπεια;
  2. Γιατί όλοι οι αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες έχουν στοιβαχτεί σε μία παντελώς ακατάλληλη δομή, για την οποία έχουν εκφραστεί πανταχόθεν προειδοποιήσεις;
  3. Αποδέχεται η Επιτροπή την παρούσα κατάσταση, κατά την οποία χρηματοδοτούνται δομές ήδη συγκρίσιμες με τα στρατόπεδα συγκέντρωσης του παρελθόντος, στις οποίες παραβιάζονται κατάφωρα τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα;

Μοιράσου το άρθρο!