Πολιτική

04/04/2011 - 13:24

Λαϊκή Συνέλευση στο Λισβόρι

Το Σάββατο 2 Απριλίου 2011 το απόγευμα ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Λισβορίου Θεόδωρος Χατζηπαναγιώτης με τον Αντιδήμαρχο Πολιχνίτου Νίκο Κατράνη διοργάνωσαν λαϊκή συνέλευση των κατοίκων και των τοπικών αρχών του Λισβορίου και της ευρύτερης περιοχής για τα προβλήματα που απασχολούν την κοινότητα αυτή. Παρέστησαν ο Δήμαρχος Λέσβου Δημήτρης Φ. Βουνάτσος, οι Αντιδήμαρχοι Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Βατός και Καθαριότητας Ηλίας Κουνιαρέλλης, εκπρόσωπος της Εκκλησίας, τοπικοί σύμβουλοι, ο Δημοτικός Σύμβουλος της Δημοτικής Ενότητας Πολιχνίτου Στρατής Καραγεωργίου, ο Προϊστάμενος του Τμήματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Νομικών Προσώπων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου Δούκας Αλβανός, ο συνταξιούχος Λυκειάρχης Απόστολος Αναγνώστου και άλλοι εκπαιδευτικοί, η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Λισβορίου Αναστασία Γαβριήλ καθώς και τα μέλη του Δ.Σ. του συλλόγου αυτού και πλήθος δημοτών.

Επακολούθησε ευρεία συζήτηση για την καλύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων σε τοπικό και κεντρικό δημοτικό επίπεδο, τα οποία εισηγήθηκαν ο Πρόεδρος του Τ.Σ. και ο Αντιδήμαρχος Πολιχνίτου, οι οποίοι αναφέρθηκαν και στις ενέργειές τους το πρώτο τρίμηνο της θητείας τους για την επίλυση ορισμένων από αυτά. Κλείνοντας τη συνέλευση, ο Δήμαρχος Λέσβου ευχαρίστησε τις τοπικές Δημοτικές αρχές, τους εκπροσώπους των φορέων και τους δημότες του Λισβορίου για την άψογη διοργάνωση της πολύωρης αυτής συνέλευσης και για την πολυπληθή παρουσία και ουσιαστική συμμετοχή τους. Ο κ. Βουνάτσος τόνισε ότι είναι η πρώτη συγκροτημένη λαϊκή συνέλευση που πραγματοποιεί η νέα Δημοτική Αρχή, και ο θεσμός αυτός, όπως υποσχέθηκε προεκλογικά, θα εφαρμοστεί λόγω της σπουδαιότητάς του και στις 74 τοπικές αυτοδιοικήσεις, μικρές και μεγάλες, που συνθέτουν τον ενιαίο Δήμο Λέσβου.

Ο Δήμαρχος εξήγησε τη δεινή οικονομική κατάσταση του Δήμου, βαριά κληρονομιά του παρελθόντος, η οποία εμποδίζει την άμεση επίλυση αρκετών από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, τα οποία άλλωστε εκκρεμούν από χρόνια πολλά. Και ανέλαβε την υποχρέωση, δια του διοικητικού μηχανισμού της Δημαρχίας υπό την ευθύνη του Αντιδημάρχου Ν. Κατράνη, να ανεύρει παλιές μελέτες, π.χ. νερά- φράγμα «Μάκρης», για ορισμένα έργα που πρέπει να επικαιροποιηθούν και να δρομολογηθούν, εντασσόμενες στον υπό κατάρτιση προϋπολογισμό της Δημαρχίας. Και επίσης, για εκείνα τα προβλήματα, τα οποία μπορούν να αντιμετωπιστούν επιτοπίως, όπως η καθαριότητα και η αγροτική οδοποιία, τόνισε ότι αυτά μπορούν να επιλυθούν συνεργαζόμενοι με τον Αντιδήμαρχο Ηλία Κουνιαρέλλη και με τη βοήθεια των τοπικών εθελοντών, κυρίως των γυναικών του χωριού, που πρέπει να συνεργαστούν για την καθαρή εμφάνιση του χωριού τους, καθώς και με τη χρησιμοποίηση των μηχανημάτων-οχημάτων τους τέως Δήμου Πολιχνίτου. Επίσης, ο Δήμαρχος εξουσιοδότησε τον Αντιδήμαρχο Γιάννη Βατό σε κοινή σύσκεψη με τον Πρόεδρο και τα μέλη του Τ.Σ. και τον Αντιδήμαρχο Ν. Κατράνη να δώσουν τις δέουσες λύσεις για την εργολαβία των εγκαταστάσεων της Θερμής Πηγής Λισβορίου, η οποία βρίσκεται ημιτελής και εγκαταλειμμένη, και για το αλιευτικό καταφύγιο στο Σκαμνιούδι επίσης να ενεργήσει τα δέοντα μαζί με την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου για την απεμπλοκή του από γραφειοκρατικές, οικονομικές δυσκολίες και τεχνικά προβλήματα και κακοτεχνίες. Συνεχάρη δε ακόμα μία φορά το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Λισβορίου για τον αγώνα τους να μην καταργηθεί το σχολείο αυτό  και επανέλαβε την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου να μην κλείσει κανένα σχολείο στο νησί καθώς και τις δικές του προσπάθειες για την υλοποίηση της απόφασης αυτής.

Τέλος, προέτρεψε εκείνους τους κατοίκους του Λισβορίου να προβούν στην άμεση εξόφληση των τελών ύδρευσης, αποχέτευσης και καθαριότητας γιατί ορισμένοι από αυτούς χρωστούν σημαντικά ποσά, πράγμα το οποίο συμβαίνει και σε άλλες Κοινότητες στη Λέσβο γιατί ο Καλλικράτης επιβάλλει αυστηρά εξαναγκαστικά μέτρα είσπραξης και ελέγχου των Δημαρχιών γενικότερα.

Το βράδυ της ίδιας μέρας, ο Δήμαρχος Λέσβου παρέστη στη μουσικοχορευτική εκδήλωση του Συλλόγου των εν Λέσβω Ηπειρωτών σε κέντρο διασκέδασης στην Κουντουρουδιά των Λουτρών. Στο σύντομο χαιρετισμό του ο κ. Βουνάτσος, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου για την τιμητική πρόσκληση, είπε ότι στόχος της νέας δημοτικής αρχής είναι μια ουσιαστική συνεργασία τόσο με τον σύλλογο τους, όσο και με τους υπόλοιπους εθνικοτοπικούς συλλόγους που υπάρχουν στη Μυτιλήνη από τα διάφορα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας κατά τρόπο συγκροτημένο και προγραμματισμένο στα πλαίσια της πολιτικής του νέου Δήμου για τον πολιτισμό, την ιστορία και τη σύγχρονη πραγματικότητα. Η συνεργασία αυτή θα καθοριστεί ειδικότερα ύστερα από διαβούλευση όλων των φορέων, η οποία θα πραγματοποιηθεί προσεχώς ώστε ο σύνδεσμος αυτός Δημαρχίας και Συλλόγων να έχει συνέχεια και συνέπεια με διοργάνωση κοινών εκδηλώσεων και στη Λέσβο και στους τόπους καταγωγής των μελών των συλλόγων σε συνεννόηση με τις εκεί Αυτοδιοικητικές αρχές.

Μοιράσου το άρθρο!