Πολιτική

30/09/2015 - 19:53

Λειτουργία Μουσείου Θεοφίλου - H εισήγηση της Δ.Κ. Μυτιλήνης

Κ

ατά την τελευταία συνεδρίαση του Συμβουλίου της Δ/Κ Μυτιλήνης, συζητήθηκε εκτενώς το θέμα του ωραρίου λειτουργίας του Μουσείου Θεοφίλου στη Βαριά, όπως αυτό παρουσιάστηκε στην έγγραφη εισήγηση του Προέδρου Πάνου Πίτσιου.

Το πλήρες κείμενο της εισήγησης είναι το ακόλουθο:   

«Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, είχα γίνει αποδέκτης αρκετών παραπόνων και διαμαρτυριών, τόσο από επισκέπτες της πόλης μας, όσο και από Μυτιληνιούς της διασποράς, για το ωράριο λειτουργίας του Μουσείου Θεοφίλου.

Συγκεκριμένα, το εμβληματικό αυτό μουσείο για την πόλη της Μυτιλήνης, που δίχως υπερβολή είναι και το “σήμα κατατεθέν” της (ή ένα από αυτά), λειτουργεί από τις 8:30 το πρωί μέχρι τις 2:30 το μεσημέρι, ενώ τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες παραμένει εντελώς κλειστό.

Σύμφωνα με την άποψη των επισκεπτών, την οποία αβίαστα υιοθετώ πλήρως, το εν λόγω ωράριο, είναι επιεικώς απαράδεκτο για λειτουργία μουσείου, μη εξυπηρετώντας ούτε στο ελάχιστο τις ιδιαίτερες ανάγκες των τουριστών. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για ένα μουσείο, της παγκόσμιας κλάσης, φήμης και βεληνεκούς του Μουσείου Θεοφίλου. 

Εν προκειμένω, δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανοίγει τόσο πρωί, αφού ελάχιστοι είναι αυτοί που επιθυμούν να προγραμματίσουν μια τόσο πρωινή επίσκεψη σ’ έναν μουσειακό χώρο (ιδιαίτερα δε όταν δεν διαμένουν στην πόλη), όπως επίσης είναι αδιανόητο να μην λειτουργεί τα Σαββατοκύριακα.

Είναι προφανές ότι για κάποιες κατηγορίες τουριστών (π.χ. Τούρκους), που κατά βάση έρχονται για weekends, το ωράριο λειτουργίας του, καθιστά ανέφικτη την επίσκεψή του. Επίσης απαγορευτικό είναι το ωράριο, σε όσους επισκέπτονται τη Μυτιλήνη για επαγγελματικούς λόγους, αφού τα απογεύματα είναι κλειστό.   

Προτείνεται η πλήρης αλλαγή του ωραρίου λειτουργίας, κατά τρόπο που να εξυπηρετεί απόλυτα τις ανάγκες των δυνητικών επισκεπτών και όχι τις ανάγκες της  γραφειοκρατίας του Ελληνικού Δημοσίου.

Από μία πρώτη προσέγγιση, εκτιμώ ότι το ιδανικό ωράριο λειτουργίας του Μουσείου Θεοφίλου, πρέπει να είναι:

1.      Από 1 Οκτωβρίου έως 30 Απριλίου: Ανοιχτό σε καθημερινή βάση, συμπεριλαμβανομένων των Σαββατοκύριακων και των αργιών, από 11:00 π.μ. έως 2:00 μ.μ. και από 5:00 μ.μ. έως 8:00 μ.μ.

2.      Από 1 Μαϊου έως 30 Σεπτεμβρίου: Ανοιχτό σε καθημερινή βάση, συμπεριλαμβανομένων των Σαββατοκύριακων και των αργιών, από τις 9:30 π.μ. έως 2:30 μ.μ. και από 6:00 μ.μ. έως 9:00 μ.μ. (σε δεύτερο χρόνο και αν υπάρχει η δυνατότητα, δεδομένου ότι η μεσημεριανή ανάπαυση αφορά κατά κύριο λόγο τις νότιες χώρες και όχι το Βορρά, θα πρέπει να καλυφθεί και το κενό από 2:30 μ.μ. έως 6:00 μ.μ.). 

Η υπεραπασχόληση των υπαλλήλων που θα λειτουργούν το Μουσείο, θα πρέπει να καλύπτεται από το βέλτιστο αριθμό προσώπων, τα οποία ενδεχομένως θα πρέπει να αποσπαστούν στο Μουσείο, καθότι η άψογη λειτουργία του αποτελεί βασική προϋπόθεση για την τουριστική ανάπτυξη της πόλης, η οποία με τη σειρά της αποτελεί βασική προτεραιότητα της Δημοτικής Κοινότητας και της Δημοτικής Αρχής»

Η εν λόγω εισήγηση έγινε ομόφωνα αποδεκτή και σύμφωνα με τις σχετικές αρμοδιότητες που έχουν μεταβιβαστεί στη Δημοτική Κοινότητα, η τελική απόφαση της Δ/Κ Μυτιλήνης θα αποσταλεί προς εκτέλεση στους αρμόδιους Αντιδημάρχους και στα υπηρεσιακά όργανα του Δήμου Λέσβου. 

 

Ο Πρόεδρος Μυτιλήνης,                                              Ο Γραμματέας του Συμβουλίου

 

  Πάνος Μιχ. Πίτσιος                                                                Γιώργος Καρίνος

 

 

Μοιράσου το άρθρο!