Πολιτική

25/10/2010 - 08:07

"Λέσβος,Δημιουργική Πορεία" : Το όραμά μας για τη Λέσβο-Πρόγραμμα

 

Το όραμά μας Στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής και της καθημερινότητας του πολίτη. Από τα πιο απλά καθημερινά προβλήματα μέχρι τα πιο σύνθετα η μέριμνα και η βούληση μας είναι να τα αντιμετωπίσουμε και θα το κάνουμε μαζί.

Έργα μέγιστης προτεραιότητας για το νησί μας είναι η ολοκλήρωση του Οδικού άξονα Μυτιλήνης – Σιγρίου και καθώς και του λιμανιού του Σιγρίου. Ο συνδυασμός αυτών των 2 έργων θα αλλάξει άρδην το αναπτυξιακό τοπίο στη δυτική Λέσβο αφού η ακτοπλοϊκή διασύνδεση με τον Πειραιά θα είναι ταχύτερη και ταυτόχρονα δίνουμε αναπτυξιακή δυναμική στη Δυτική Λέσβο που τόσα χρόνια δεν έχει τύχει της προσοχής που θα έπρεπε να έχει. Τα οφέλη θα είναι πολλαπλά για την οικονομία του νησιού.

Παράλληλα σχεδιάζουμε και προγραμματίζουμε ένα πλέγμα δράσεων σε 10 θεματικές προτεραιότητες που αναλύονται διεξοδικά στη συνέχεια του προγράμματος που αναμένεται να αλλάξουν το μέλλον του τόπου μας για την επόμενη δεκαετία.

Για την υλοποίηση των παραπάνω δράσεων αλλά και αυτών που αναλύουμε παρακάτω θα διεκδικήσουμε πόρους από το ΠΕΠ Κρήτης και Νήσων Αιγαίου, τα τομεακά προγράμματα του ΕΣΠΑ των Υπουργείων, το ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα του Βορείου Αιγαίου, που εγκρίθηκε πρόσφατα στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και τα ανταγωνιστικά προγράμματα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως επίσης και ενισχύοντας την ιδιωτική πρωτοβουλία μέσω συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα.

Ένα άλλο μεγάλο στοίχημα αποτελούν οι σχέσεις με τα απέναντι παράλια. Οι ευκαιρίες ανάπτυξης και συνεργασίας στους τομείς του τουρισμού και του εμπορίου είναι μπροστά μας και πρέπει να τις αξιοποιήσουμε στο μέγιστο βαθμό. Σε στενή συνεργασία με το Επιμελητήριο και τους Συλλογικούς φορείς του Τουρισμού θα εκπονήσουμε από κοινού δράσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα.

Φιλοδοξούμε με τη βοήθεια των πολιτών και των φορέων να πετύχουμε το στόχο μας ώστε το νησί το 2014 όχι μόνο να έχει ένα διαφορετικό πρόσωπο, πιο ανθρώπινο και πιο ελκυστικό για όλους μας, αλλά να έχουν τεθεί οι βάσεις για την αναπτυξιακή προοπτική της ερχόμενης δεκαετίας.

Οι προτεραιότητες που σας παρουσιάσαμε θα αναλυθούν στη συνέχεια. Αυτό όμως που είναι καθοριστικό για το συνδυασμό μας είναι ότι η υλοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας πρέπει να γίνει υπόθεση όλων μας. Με έναν τρόπο που φιλοδοξούμε να εγκαινιάσει μια νέα εποχή διακυβέρνησης στο μεγαλύτερο νησί του Βορείου Αιγαίου, τη Λέσβο.

Τα τελευταία χρόνια που ασχολούμαι με τα κοινά αυτού του τόπου έχω χτίσει μαζί σας μια σχέση εμπιστοσύνης. Σε αυτή τη σχέση θέλω να στηριχτώ ώστε μέσα από το νέο μου ρόλο ως Δήμαρχος αυτού του νησιού να υλοποιήσω το πρόγραμμα αυτό και να πετύχω τους στόχους που έχω θέσει για τον τόπο μας

Ας πούμε μαζί ναι στη νέα πορεία του τόπου μας!

Ας αξιοποιήσουμε μαζί τις δυνάμεις του νησιού μας!

Γιατί μπορούμε να κάνουμε πράξη, ό,τι τόσα χρόνια υποστηρίζουμε, πιστεύουμε και οραματιζόμαστε για μας και τον τόπο που ζούμε.

 

ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ-ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ Βασικός μας στόχος είναι η υποστήριξη στην προώθηση του βασικού προϊόντος της Λέσβου: του λαδιού. Θα αγκαλιάσουμε και θα ενισχύσουμε όλες τις ιδιωτικές πρωτοβουλίες που έχουν σαν στόχο να προβάλουν το λεσβιακό λάδι σε όλο τον κόσμο.

Κύριες πρωτοβουλίες στον τομέα αυτό θα περιλαμβάνουν: Εκπόνηση προγράμματος προβολής και προώθησης του Λεσβιακού Ελαιώνα για την δημιουργία ισχυρής εμπορικής ταυτότητας του Λεσβιακού Λαδιού. Υλοποίηση ήπιων δράσεων που θα ενισχύουν το τοπικό προφίλ των χωριών μας και θα βελτιώνουν την καθημερινή ζωή των κατοίκων σε αυτά. Εκτέλεση έργων αγροτικής οδοποιίας στις περιοχές που υπάρχει μεγάλο αγροτικό δίκτυο και που εξυπηρετεί Αγρότες και Κτηνοτρόφους αποτελεί βασικό μας στόχο και σκοπό. Αξιοποίηση ταμιευτήρων για την άρδευση και ύδρευση των χωριών μας. Εκπόνηση έργων για την ανάδειξη της αγροτικής κληρονομιάς μέσω των προγραμμάτων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Ενίσχυση των κτηνοτρόφων του νησιού με τη σύσταση του γραφείου Γεωργικής Ανάπτυξης το οποίο θα διαθέτει παράρτηματα και σε κομβικά σημεία της Λεσβιακής υπαίθρου. Ανάληψη δράσεων για την προώθηση της βιολογικής γεωργίας και των βιολογικών προϊόντων με μια συντονισμένη πολιτική πιστοποίησης και προώθησης στην εγχώρια και διεθνή αγορά. Προώθηση της προτυποποίησης της παράγωγης και ενίσχυση της δημιουργίας προϊόντων τοπικού χαρακτήρα.

 

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στους τομείς αυτούς η νέα Δημοτική Αρχή σχεδιάζει να υλοποιήσει τις παρακάτω δράσεις:

Δημιουργία 2 μεγάλων σχολικών συγκροτημάτων  (1 πάνω από το λόφο του Πανεπιστημίου και 1 δίπλα στο σχολείο της Βαριάς).  του νοτίου τμήματος της πόλης της Μυτιλήνης, που θα δώσει αναπτυξιακή ώθηση και θα λύσει κυκλοφοριακά προβλήματα.

Κατασκευή νηπιαγωγείων σε περιοχές που υπάρχει πρόβλημα στη στέγαση των μαθητών.

Αναδιοργάνωση του σχεδίου της δωρεάν και ασφαλούς μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία του Δήμου, με διεύρυνση των δρομολογίων μεταφοράς για την κάλυψη των σχολικών προγραμμάτων, των ολοήμερων τμημάτων και των εξωσχολικών δραστηριοτήτων.

Αδελφοποίηση σχολείων του Δήμου με σχολεία της Ελλάδας και του Εξωτερικού, συνεργασία μεταξύ τους, καθώς και η συμμετοχή μαθητών σε κοινές μαθητικές συναντήσεις, και προγράμματα ανταλλαγής.

Σύσφιξη των σχέσεων του νέου Δήμου με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Η περαιτέρω ουσιαστική αξιοποίηση του Πανεπιστημίου θα γίνει με μία σειρά συνεργασιών οι οποίες θα αποκτήσουν και Θεσμικό χαρακτήρα στους τομείς που αυτό καλύπτει στη Λέσβο: Πολιτισμό, Νέες Τεχνολογίες, Περιβάλλον, Κοινωνική πολιτική.  Θέλουμε το Πανεπιστήμιο να αγκαλιάσει την τοπική κοινωνία και κυρίως να επεκτείνει τις δραστηριότητες του εκτός της Μυτιλήνης στην ενδοχώρα του νησιού για την καλύτερη διασύνδεση των τοπικών κοινωνιών με το έργο που το Πανεπιστήμιο παράγει.

Εκπόνηση κοινών προγραμμάτων μεταξύ του Δήμου και του Πανεπιστημίου στους τομείς που το Πανεπιστήμιο διαθέτει αριστεία και διακρίνεται σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Ο Δήμος Λέσβου θα είναι δίπλα στο Πανεπιστήμιο και θα σταθεί αρωγός και συμπαραστάτης στην επίλυση των προβλημάτων που έχουν να κάνουν με το κτιριακό, τη στέγαση των  φοιτητών και άλλα καθημερινά προβλήματα που το Πανεπιστήμιο αντιμετωπίζει.

 

ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ – ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Πρωταρχικός στόχος μας είναι η Λέσβος να καταστεί ένας Δήμος πρωτοπόρος στην υιοθέτηση νέων ιδεών, δεκτικός σε  επενδυτικές δράσεις, φιλικός στην τουριστική ανάπτυξη.  Προς το σκοπό αυτό η νέα Δημοτική Αρχή θα υιοθετήσει μια σειρά πρωτοβουλιών για την ενίσχυση της εξωστρέφειας του Δήμου και την αποτελεσματικότερη διασύνδεση του νησιού με το εξωτερικό περιβάλλον. Ειδικότερα:

Ενίσχυση των σχέσεων με τη γείτονα Τουρκία.  Ιστορικά αναφέρεται ότι η βελτίωση των σχέσεων με τα τουρκικά παράλια είχε ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη του νησιού.  Τα πρώτα δείγματα φάνηκαν ήδη από την αύξηση του αριθμού επισκεπτών από απέναντι και είναι πολύ ενθαρρυντικά.  Θα λάβουμε σειρά πρωτοβουλιών για την περαιτέρω σύσφιξη και ανάπτυξη εμπορικών και πολιτιστικών σχέσεων, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο και τους φορείς του Τουρισμού, αποβλέποντας πάντα στην ενίσχυση των σχέσεων αυτών και στην προσέλκυση τουριστών από την τεράστια τουρκική αγορά.

Θα αναλάβουμε δράσεις για τη βελτίωση των μεταφορών και την καλύτερη διασύνδεση του νησιού με την ηπειρωτική Ελλάδα, τα απέναντι παράλια και τα άλλα νησιά.  Πρωταρχικός μας στόχος είναι η  θεσμοθέτηση του «Μεταφορικού Ισοδύναμου», που θα έχει ως αποτέλεσμα την κατά το δυνατόν εναρμόνιση της τιμολογιακής επιβάρυνσης του χρήστη των θαλάσσιων μεταφορών με αυτή των χερσαίων και την απολαβή ανάλογης υπηρεσίας.  Η υλοποίηση μιας τέτοιας πολιτικής, που θα εξαλείφει τον παράγοντα του πρόσθετου κόστους μεταφοράς θα δώσει αναπτυξιακή ώθηση στο νησί.

Προώθηση επιχειρηματικών συνεργασιών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Ενίσχυση της εμπορικής εξωστρέφειας και της εξαγωγικής δραστηριότητας των επιχειρήσεων της Λέσβου.

ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ –ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ

Ο Οδικός άξονας Καλλονή Σίγρι και Καλλονή Πέτρα αποτελούν μαζί με το λιμάνι του Σιγρίου κορυφαίες  προτεραιότητες  που θα αλλάξουν  την αναπτυξιακή φυσιογνωμία του νησιού. Θα υλοποιηθούν  έργα οδικής βελτίωσης για την διασύνδεση απομακρυσμένων οικισμών και ειδικά αυτών που βρίσκονται στις απομακρυσμένες ορεινές περιοχές της νησιωτικής ενδοχώρας, της Λέσβου.  Κύριος στόχος αυτής της κατηγορίας δράσεων είναι αφενός μεν η άμβλυνση της επικινδυνότητας των δρόμων,  αφετέρου δε η συνολική βελτίωση του ενδονησιωτικού οδικού δικτύου. Άλλη μεγάλη μας αναπτυξιακή πρωτοβουλία θα αποτελέσει η ανάπτυξη του νότιου κομματιού της Μυτιλήνης – «Νότια Πόλη» – με την υλοποίηση σειράς μεγάλων έργων, όπως ο Βιολογικός καθαρισμός του Νότιου τμήματος, η νότια παράκαμψη και η δημιουργία του σχολικού συγκροτήματος στη Βαρειά. Τα έργα αυτά σε συνδυασμό με άλλες σημαντικές παρεμβάσεις θα αλλάξουν το χάρτη της Μυτιλήνης και θα την καταστήσουν πόλη φιλικότερη προς τον πολίτη και τον επισκέπτη. Θα προωθήσουμε τέλος το έργο της μεταφοράς του λιμανιού στον Καρά Τεπέ.  Η δημιουργία νέων σύγχρονων λιμενικών εγκαταστάσεων θα έχει ως αποτέλεσμα αφενός μεν τον εκσυγχρονισμό των μεταφορών αφετέρου δε την αποσυμφόρηση του κέντρου της πόλης και τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας πεζών και οχημάτων μέσα σε αυτό.

 

 

ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΑ – ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ

Στους τομείς της πολεοδόμησης και της ρύθμισης των κυκλοφοριακών προβλημάτων, έχουμε ως στόχο την υλοποίηση μιας σειράς πρωτοβουλιών που αποβλέπουν στη βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων και στη διευκόλυνση των επισκεπτών του νησιού.  Ειδικότερα:

Περιορισμός της κίνησης των αυτοκινήτων μέσω μιας σειράς κινήτρων προς του πολίτες για τη χρησιμοποίηση εναλλακτικών μέσων μεταφοράς.  Μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η ενίσχυση των δημοτικών συγκοινωνιών, και η διάδοση του ποδηλάτου.  Δημιουργία ποδηλατοδρόμων όπου αυτό είναι εφικτό.  Ειδικότερα, για την πόλη της Μυτιλήνης δημιουργία ποδηλατοδρόμου / πεζοδρόμου στον παραλιακό δρόμο από τη Σουράδα έως το αεροδρόμιο.

Ολοκλήρωση των περιφερειακών δημοτικών χώρων στάθμευσης.  Με το έργο αυτό όχι μόνο θα αποσυμφορηθεί το ιστορικό κέντρο της πόλης αλλά θα δοθεί λύση στο πρόβλημα του πάρκινγκ για τους εργαζομένους στο κέντρο της πόλης και στους επισκέπτες της.

Η αύξηση των χώρων στάθμευσης σχεδιάζεται να συνδυαστεί με την ανάλογη ανάπτυξη δικτύου Δημοτικών συγκοινωνιών με mini-bus που θα εξυπηρετούν τους χρήστες των περιφερειακών πάρκινγκ για να φτάνουν στον τελικό τους προορισμό.

Δημιουργία πεζοδρόμων,  και γενικότερα μικρής κλίμακας έργων που  θα καταστήσουν τις πόλεις και τα χωριά μας ομορφότερα και φιλικότερα προς τους πολίτες και τους επισκέπτες του νησιού.

Ολοκλήρωση των έργων της πολεοδόμησης οικισμών σε όλο το νησί.  Ειδικότερα για την πόλη της Μυτιλήνης ολοκλήρωση του έργου πολεοδόμησης στην περιοχή Ακρωτηρίου Βαριάς και Χαλίκων.  Το έργο αυτό είναι σε εξέλιξη.

Υλοποίηση του έργου της μετεγκατάστασης του Δημαρχείου στο Καλαμάρι.

 

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ – ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Μέλημα μας θα είναι η αύξηση των επισκέψιμων μνημείων σε όλο το νησί. Σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού θα δώσουμε μάχη για τη βελτίωση των Πολιτιστικών μας υποδομών με στόχο να γίνουν επισκέψιμα περισσότερα μνημεία.  Επιπλέον θα επιδιώξουμε την περαιτέρω αξιοποίηση και ανάδειξη των υφιστάμενων μουσείων (μουσείο Θεοφίλου Τεριάντ) και ιστορικών χώρων

Σχεδιάζουμε να αναλάβουμε πρωτοβουλίες σχετικά με την πολιτιστική και δημιουργική κληρονομιά, πολιτιστικές εκδηλώσεις, προώθηση της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας σε όλες της τις εκφράσεις, και γενικά δράσεις συναφείς με τη διάδοση πολιτιστικών στοιχείων, την εκπαίδευση και τη γνωριμία με τις όψεις του σημερινού κόσμου.

Θεσμοθέτηση ετήσιου Φεστιβάλ «Η Λέσβος του Πολιτισμού» με τη συμμετοχή καταξιωμένων καλλιτεχνών και υλοποίηση  πληθώρας εκδηλώσεων  που αφορούν το Λεσβιακό Πολιτισμό, τις τέχνες, τα γράμματα.

Αναβάθμιση και προβολή των καλοκαιρινών εκδηλώσεων στα χωριά της Λέσβου με έμφαση στα θρησκευτικά πανηγύρια και τις γιορτές που προβάλλονται τοπικά προϊόντα.

Στα πλαίσια των διευρυμένων αρμοδιοτήτων του Νέου Δήμου της Λέσβου στόχος μας είναι η ενθάρρυνση και στήριξη της αθλητικής δραστηριότητας.  Ειδικότερα αποβλέπουμε:

Στην αναβάθμιση, αξιοποίηση των αθλητικών εγκαταστάσεων και στη δημιουργία  νέων υποδομών, δίνοντας την δυνατότητα συμμετοχής σε όλους τους δημότες και ιδιαίτερα στη Νεολαία.

Διοργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων και προώθηση των αθλητικών  θεσμών.

Ουσιαστική αξιοποίηση όλων των χώρων που προσφέρονται για αθλητισμό:  Τα γήπεδα, οι παιδικές χαρές, οι αθλητικοί χώροι των σχολείων καθώς και οι αίθουσες των πολλαπλών χρήσεων αυτών.

Οργάνωση και διάδοση ομαδικών προγραμμάτων άθλησης που θα απευθύνονται σε όλους τους πολίτες του νησιού ανεξαρτήτου φύλου και ηλικίας.

Στήριξη των τοπικών ομάδων και σωματίων μέσω σειράς δράσεων αποβλέποντας στην προβολή του τόπου.

 

 

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η στρατηγική μας στον τομέα του τουρισμού αποβλέπει κατά κύριο λόγο στην ενίσχυση του ποιοτικού τουρισμού βασιζόμενοι στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του νησιού μας.  Μέσω μιας σειράς στοχευμένων δράσεων, αποβλέπουμε στην τουριστική ανάπτυξη του νησιού, μέσω της δημιουργίας διαφοροποιημένων «τουριστικών προϊόντων», που θα αναδεικνύουν το φυσικό και πολιτιστικό πλούτο του τόπου. Προς αυτό το σκοπό προωθούμε:

Τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών για την ανάδειξη των σημείων τουριστικού ενδιαφέροντος του νησιού και τη βελτίωση της προσπελασιμότητας σε αυτά.  Μέριμνα για τη διευκόλυνση των τουριστών με ειδικές ανάγκες.

Την ανάδειξη και ενίσχυση του θεματικού τουρισμού σε τομείς που το νησί διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα.  Ενδεικτικές δράσεις η δημιουργία θρησκευτικών διαδρομών, η ανάπτυξη δικτύου ιαματικών πηγών Λέσβου, η υποστήριξη στη δημιουργία καταδυτικών πάρκων, η ενίσχυση του περιβαλλοντικού η του γαστρονομικού τουρισμού όπως και ποίκιλες άλλες δράσεις που θα αποβλέπουν στη δημιουργία και ανάπτυξη νέων τουριστικών προϊόντων

Την προστασία την ανάδειξη και την ανάπλαση αμμωδών ακτών σε ορισμένες περιοχές του νησιού για τη βελτίωση των συνθηκών κολύμβησης τόσο των επισκεπτών όσο και των κατοίκων του νησιού.  Ειδικότερα για την περιοχή της Μυτιλήνης σχεδιάζεται η ανάπλαση της παραλίας από τη Σουράδα έως την Κράτηγο και από την Παναγιούδα έως τα Πάμφυλα.

Δημιουργία περιπατητικών διαδρομών στους οικισμούς και γενικότερα στους χώρους τουριστικού ενδιαφέροντος

Συνεργασία με τους συλλογικούς φορείς τουρισμού του νησιού για τη δημιουργία ταυτότητας «Λέσβου» ως τουριστικού  προορισμού  στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.  Σχεδιασμός και υλοποίηση καμπάνιας για την προβολή του νησιού σε πληθυσμιακές ομάδες – στόχους, μέσα στα πλαίσια των παραπάνω στρατηγικών.

Προβολή του απολιθωμένου δάσους και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Σιγρίου ως πόλων έλξης για την περαιτέρω προσέλκυση τουριστών στο Δυτικό Τμήμα του νησιού, σε συνδυασμό με άλλες δράσεις.

 

 

ΥΓΕΊΑ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Οι ανάγκες υγείας του πληθυσμού της περιοχής του Δήμου μας όπως ανιχνεύτηκαν και καταγράφηκαν μας προσδιορίζουν τις κατευθύνσεις στις οποίες θα κινηθούμε στα πλαίσια των αυξημένων αρμοδιοτήτων του νέου Δήμου.  Η πρόταση μας αφορά την υποστήριξη και βελτίωση των υφιστάμενων ιατρικών και κοινωνικών δομών με σκοπό την βελτίωση των υπηρεσιών τους, σε όλους τους πολίτες του Δήμου μας.  Κεντρικές μας πολιτικές θα περιλαμβάνουν:

Την δημιουργία Ηλεκτρονικού Ιατρικού Ιστορικού των Ασθενών των Κέντρων Υγείας και των Περιφερειακών Ιατρείων.

Την δημιουργία Κινητής Μονάδας πρωτοβάθμιας φροντίδας και  Πρόληψης

Την στήριξη, ενίσχυση και αναβάθμιση των κοινωνικών δομών του Δήμου (Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΑΠΗ, ΚΗΦΗ)

Την σύνδεση των κοινωνικών δομών με τα Κέντρα Υγείας και τα περιφερειακά ιατρεία.

Την αξιοποίηση Ψυχολόγων, Κοινωνικών Λειτουργών, Φυσιοθεραπευτών, Λογοθεραπευτών κ.α για την αντιμετώπιση και στήριξη ατόμων και ομάδων που χρήζουν ειδικής βοήθειας με σκοπό την ομαλή κοινωνική τους ένταξη.

 

 

 

ΨΗΦΙΑΚΗ ΛΕΣΒΟΣ

Σχεδιάζουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσεων ψηφιακής σύγκλισης με το γενικό τίτλο: ΨΗΦΙΑΚΗ ΛΕΣΒΟΣ. Σε αυτό το πρόγραμμα φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε ηλεκτρονικές υποδομές και υπηρεσίες που θα βελτιώνουν την καθημερινότητα του πολίτη. Η Δράση «ΨΗΦΙΑΚΗ ΛΕΣΒΟΣ» θα αποτελέσει σημείο αιχμής της πολιτικής μας για τις νέες τεχνολογίες. Στόχος μας είναι η τεχνολογία να στέκεται αρωγός και να απλοποιεί την καθημερινότητα του πολίτη και επισκέπτη του νησιού. Έμφαση θα δώσουμε στην παροχή υπηρεσιών στις απομακρυσμένες περιοχές του νησιού.  Άλλωστε η  συμμετοχή του Δήμου Μυτιλήνης  στο δίκτυο Ίκαρος για την Ευρυζωνικότητα (αφορά όλους τους Δήμους των νησιωτικών περιοχών που έχουν υποδομές οπτικών ινών) αποτελεί χρήσιμο εργαλείο για την υποστήριξη της λειτουργίας του νέου Δήμου Λέσβου. Ειδικότερα θα υλοποιήσουμε:

Ψηφιοποίηση και διάχυση πολιτιστικής κληρονομιάς.  Ενίσχυση δράσεων ψηφιοποίησης και διάχυσης της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς και παράδοσης της Λέσβου, με στόχο την διάσωση, ανάδειξη και τουριστική προβολή. Δημιουργία  διαδικτυακών Θρησκευτικών διαδρομών Πολιτισμού στη Λέσβο

Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα ψηφιοποίησης και αρχειοθέτησης εγγράφων του Δήμου Λέσβου

Εκπόνηση μελέτης οργανωτικού ανασχεδιασμού των εσωτερικών λειτουργιών του Δήμου Λέσβου και ανάπτυξη συστήματος διαχείρισης γνώσης και αποδοτικότητας του προσωπικού

Δημιουργία Κέντρου Τηλεπρόνοιας για το Δήμο Λέσβου

Παροχή Ψηφιακών Υπηρεσιών για τη διαφάνεια και συμμετοχή στο Δήμο Λέσβου

Επιπλέον, δημιουργία Κ.Ε.Π. με εκτεταμένες δυνατότητες ηλεκτρονικής διασύνδεσης, σε περιοχές της ενδοχώρας είναι μία δράση που εμείς θα υποστηρίξουμε ώστε να υπάρχουν σημεία εξυπηρέτησης του πολίτη και σε απομακρυσμένες περιοχές του νησιού.

Μοιράσου το άρθρο!