Πολιτική

06/11/2010 - 14:15

Lesvoshop(3): Σεμνά και Ταπεινά

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "ΕΜΠΡΟΣ"

Εξώδικα «εξάσφαιρα» για την ΑΕΝΑΛ

Η ανενεργή ως σήμερα επένδυση της ΑΕΝΑΛ, το συσκευαστήριο, έκανε άνω-κάτω την ισχυρότερη πολιτική ομάδα που υπήρξε ποτέ μέσα στη Νέα Δημοκρατία της Λέσβου (Βογιατζής, Ψαρρόπουλος, Γόμος). Λίγο μετά το ξεκίνημα της συνεδρίασης του Νομαρχιακού Συμβουλίου, ο πρόεδρος Σταύρος Ψαρρόπουλος ανακοίνωσε ότι θα διαβάσει ένα εξώδικο που έστειλε η «Μηχαναγροτική Α.Ε.» κατά της εταιρείας «Lesvos shop A.E.», που εκπροσωπείται από τον πρόεδρό της, νομάρχη Παύλο Βογιατζή. Ωστόσο, τον διέκοψε ο νομάρχης και εξήγησε ότι το εξώδικο του εταιρείας του κ. Στρατή Γόμου προκλήθηκε από εξώδικο που είχε στείλει ο ίδιος προς την «Μηχαναγροτική Α.Ε.» για θέματα που αφορούν τη «Lesvos shop A.E.». Το εξώδικο του νομάρχη στηρίχθηκε σε έκθεση της γενικής διεύθυνσης Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, η οποία αφορά στην επένδυση του συσκευαστηρίου.

Η επιτροπή της Περιφέρειας που εξετάζει την επένδυση του συσκευαστηρίου της «Lesvos shop A.E.» εδώ και πολύ καιρό αρνείται να παραλάβει το έργο, λόγω σειράς ζητημάτων που επικαλείται. Έτσι η εταιρεία δεν μπορεί να εισπράξει την επιχορήγηση που αντιστοιχεί σε αυτή την επένδυση και η οποία θα της δώσει μεγάλη οικονομική ανάσα. Η εταιρεία και η αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας βρίσκονται σε διαβουλεύσεις για το θέμα αυτό εδώ και αρκετό καιρό, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει βρεθεί λύση. Ορισμένα από τα ζητήματα που κάνουν την υπηρεσία να μη δέχεται ότι έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς η επένδυση, αναφέρονται στα εξώδικα που αντήλλαξαν ο νομάρχης και ο κ. Γόμος. Υπάρχουν όμως κι άλλα ζητήματα, τα οποία δεν έχουν γίνει γνωστά ως τώρα. Μετά τη συνεδρίαση, ο νομαρχιακός σύμβουλος Σταύρος Πολίτης μάς δήλωσε: «Τα εξώδικα στάλθηκαν τις τελευταίες δύο ημέρες, γιατί στις 13 Νοεμβρίου ζήτησα και πήρα από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου το φάκελο όλης αυτής της επένδυσης. Εκεί περιλαμβάνεται και η έκθεση της επιτροπής παραλαβής που φαίνονται και οι λόγοι για τον οποίους δεν παραλαμβάνεται η επένδυση.» Επίσης ο επικεφαλής της παράταξης «Ελπίδα και Προοπτική για τα νησιά μας», Μιχάλης Μαμάκος, σχολιάζοντας τα εξώδικα ανέφερε: «Δεν είναι αυτοί οι λόγοι που δεν υπογράφει η Περιφέρεια για να καταβληθεί η επιδότηση, υπάρχουν φορολογικά και άλλα ζητήματα. Θα τα πούμε όλα στη συνεδρίαση της Τρίτης.»

Οριακές σχέσεις Ωστόσο οι σχέσεις των κ.κ. Βογιατζή, Ψαρρόπουλου και Γόμου το βράδυ της Τετάρτης βρέθηκαν σε οριακό σημείο. Καθώς λίγα λεπτά μετά τη διακοπή της συνεδρίασης, ο κ. Γόμος τσακώθηκε με τον κ. Ψαρρόπουλο γιατί ο τελευταίος δεν του έδωσε το δικαίωμα να υπερασπιστεί την εταιρεία του, από τα όσα της καταμαρτυρούνται με το εξώδικο του νομάρχη. Ήταν τόσος ο εκνευρισμός που χτυπούσε τις καρέκλες που κάθονται οι νομαρχιακοί σύμβουλοι και έλεγε στον κ. Ψαρρόπουλο: «Γιατί δε μου έδωσες το λόγο να μιλήσω;» Κι εκείνος απαντούσε: «Εγώ είμαι πρόεδρος και θα σου δώσω το λόγο όποτε θέλω εγώ.» Η σύζυγός του και μέλος της πλειοψηφίας του Νομαρχιακού Συμβουλίου, Πόπη Πρωτογεράκη - Γόμου, προσπαθούσε μάταια να τον συγκρατήσει. Ο καβγάς συνεχίστηκε και στο γραφείο της γραμματείας του Νομαρχιακού Συμβουλίου, την ώρα που οι νομαρχιακοί σύμβουλοι αποχωρούσαν από την αίθουσα. Και πάλι η κ. Πόπη Πρωτογεράκη - Γόμου προσπάθησε να ηρεμήσει το σύζυγό της, λέγοντάς του: «Σταμάτα, σε ακούνε». «Ας με ακούσουν, ποιος τους είπε ότι έχουν το δικαίωμα να δυσφημούν την εταιρεία μου; Αυτοί οι είναι φίλοι μας; Κανείς τους δεν ήρθε να δει τι κάνουμε για να βγάλω το ψωμί μου. Εγώ όμως δίνω το ψωμί μου για να βρίσκονται αυτοί στις θέσεις που είναι σήμερα», ήταν η χαρακτηριστικά απάντηση του κ. Γόμου. Όλα τα παραπάνω τα άκουγαν τόσο ο κ. Βογιατζής όσο και ο κ. Ψαρρόπουλος, αλλά δεν απαντούσαν προσπαθώντας κρατήσουν όσο γίνεται σε πιο χαμηλούς τόνους το θέμα.

Τα εξώδικα Το εξώδικο που έστειλε ο κ. Βογιατζής στον κ. Γόμο δε δόθηκε στους δημοσιογράφους. Το εξώδικο του κ. Γόμου διέρρευσε κι αυτό τον ενόχλησε. Το αντικείμενο των εξωδίκων φαίνεται από τα όσα αναφέρονται στις παρακάτω φράσεις που περιλαμβάνονται στο εν λόγω εξώδικο: «Ένεκα των ανωτέρω λόγων, όπως και οι ίδιοι θέλω να πιστεύω, κατανοείτε πως ουδέν πραγματικό ή νομικό ελάττωμα υφίσταται στο αντικείμενο της πώλησης που σας μεταβίβασα, υφίστανται δε όλα τα προαπαιτούμενα για την υπαγωγή των εν λόγω μηχανημάτων και της ένταξή τους σε οποιοδήποτε πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υλοποιείται διά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Επειδή ως εταιρεία έχουμε ταλαιπωρηθεί από διάφορες φήμες ένθεν κακείθεν και διά του εγγράφου και του ηλεκτρονικού Τύπου, των οποίων απόρροια είναι η εν λόγω εξώδικη πρόσκλησή σας και επειδή το να αιωρούνται αυτές βλάπτει την τιμή και την υπόληψή μας ως καταξιωμένης επιχείρησης στην αγορά, διαμαρτυρόμαστε έντονα για όσα αναφέρονται και για όσα μας μέμφεστε επιφυλασσόμενοι παντός νομίμου δικαιώματος.» Το μόνο σχόλιο που έκανε ο νομάρχης κατά το κλείσιμο της συνεδρίασης για το εξώδικο του κ. Γόμου ήταν: «Αν ο υπάλληλος της ΤΥΔΚ (Στρατής Μουφλουζέλλης), που υπέγραψε την έκθεση της Περιφέρειας, ανακαλέσει την έκθεσή του, εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να επιμείνουμε στο εξώδικό μας.» Με τα λόγια αυτά θέλησε να δείξει ότι δεν μπορούσε να κάνει τίποτα άλλο από τη στιγμή που είχε στα χέρια του μια έκθεση της Περιφέρειας που αμφισβητούσε τη λειτουργικότητα του μηχανολογικού εξοπλισμού, αλλά και τις πιστοποιήσεις που αυτός φέρει. Ενδεικτικό της κατάστασης που βρίσκονται οι σχέσεις του κ. Βογιατζή και του κ. Γόμου είναι το ακόλουθο σημείο από το εξώδικο του δεύτερου, που καλεί το νομάρχη ως εξής: «Ανακαλέσετε δημοσίως και κατά την προσεχή συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου την ανωτέρω εξώδικη πρόσκλησή σας και ζητήσετε δημόσια συγνώμη και θεωρήσετε αυτή ως προϊόν πεπλανημένων γνωμοδοτήσεων των οργάνων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.» Επίσης ο κ. Γόμος κοινοποιεί το εξώδικό του στον κ. Στρατή Μουφλουζέλλη και σημειώνει: «Επειδή ο διασυρμός μου οφείλεται στις εκθέσεις ελέγχου που εκείνος έχει υπογράψει, τον καλώ να ανακαλέσει αυτές εντός 3 ημερών από λήψεως της παρούσης, διαφορετικά δηλώνω πως θα προβώ σε μήνυση εναντίον του για παράβαση καθήκοντος και δυσφήμηση ανωνύμου εταιρείας, καθώς και σε αντίστοιχη αγωγή αποζημίωσης για την ηθική βλάβη που υφίσταμαι και το διασυρμό μου.»

Αλλα θέματα Πέρα από την αντιπαράθεση αυτή στις τρεις περίπου ώρες που κράτησε η συζήτηση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο για την ΑΕΝΑΛ, αποφασίσθηκε να μη συζητηθεί η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που προτείνει η νομαρχιακή αρχή κατά 250.000 ευρώ, αναγνώστηκαν δε επιστολές από επιχειρήσεις της Λήμνου που ζητούν τη συνέχιση της λειτουργίας των LesvoShop. Επίσης μίλησαν εκπρόσωποι των γυναικείων συνεταιρισμών Παρακοίλων (Μαρία Κουφού) και Μεσότοπου, ο ελαιοτριβέας και τυποποιητής ελαιολάδου, Γιώργος Πρωτούλης, και η υπεύθυνη οικιακής οικονομίας της διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιούλη Κουφού. Όλοι υπογράμμισαν ότι τα καταστήματα LesvoShop συμβάλλουν σημαντικά στην προώθηση των τοπικών προϊόντων στην τοπική αγορά αλλά και στην αγορά της Αθήνας. Επίσης ο νομάρχης διάβασε την εισήγησή του, στην οποία αναφέρει όλες τις ενέργειες που έγιναν για να σταθεροποιηθεί η λειτουργία της εταιρείας και να πληρωθούν οι προμηθευτές της επιχείρησης. Ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου διάβασε εκτενή επιστολή του πρώην προέδρου της ΑΕΝΑΛ, Γιώργου Διακορώνα, που δεν παρευρέθηκε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο για λόγους υγείας. Η αντιπολίτευση καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης κατηγορούσε το νομάρχης ότι κάλεσε τους γυναικείους συνεταιρισμούς για να στήσει ένα σκηνικό κατά πώς τη βολεύει. Η συζήτηση θα συνεχιστεί την ερχόμενη Τρίτη. Βουνάτσος: «Χρωστάνε στους συνεταιρισμούς» Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η παράταξη «Λαϊκή Ενότητα» του Δημήτρη Βουνάτσου, αναφέρει ότι η ΑΕΝΑΛ χρωστάει περί τα 20.000 ευρώ σε κάθε συνεταιρισμό, ενώ καταγγέλλει ότι χθες Πέμπτη ενημερώθηκε πως δύο συνεταιρισμοί έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη για δικαστική είσπραξη των απαιτήσεών τους από την ΑΕΝΑΛ. Σε ερώτηση που κατέθεσε η παράταξη στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, ζητά να μάθει ποιοι είναι οι εν λόγω συνεταιρισμοί και εάν υπάρχουν και ιδιώτες παραγωγοί-προμηθευτές που να έχουν προσφύγει στα δικαστήρια και για ποιο ύψος απαιτήσεων.

Νέο Νομαρχιακό Συμβούλιο για την ΑΕΝΑΛ Την ερχόμενη Τρίτη πρόκειται να γίνει η δεύτερη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Λέσβου με θέμα την ΑΕΝΑΛ και τα LesvoShop. Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 7 το απόγευμα και τα θέματα της ημερήσιας διάταξης είναι: Συζήτηση-λήψη απόφασης σχετικά με την Αμιγή Αναπτυξιακή Εταιρεία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λέσβου (ΑΕΝΑΛ) LesvoShop. Έγκριση αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Αμιγούς Αναπτυξιακής Εταιρείας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λέσβου (ΑΕΝΑΛ).

Μοιράσου το άρθρο!