Πολιτική

21/03/2013 - 09:18

Λήψη μέτρων στον αρχαιολογικό χώρο Μάκαρα ζητά ο Π.Βογιατζής

Λήψη μέτρων στον αρχαιολογικό χώρο Μάκαρα ζητά ο Π.Βογιατζής

Ο

Βουλευτής, Παύλος Βογιατζής, απέστειλε σήμερα επιστολή προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Κώστα Τζαβάρα, σχετικά με τον αρχαιολογικό χώρο Μάκαρα του Δημοτικού Διαμερίσματος Άγρας στη Λέσβο.


Μετά και την πρόσφατη συνάντηση του Βουλευτή με την Προϊσταμένη της Κ΄ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, κα. Χριστιάνα Λούπου, αλλά και τις συνεχείς επαφές του με τους κατοίκους και κτηνοτρόφους της Άγρας, ο Βουλευτής επεξηγεί στην επιστολή του τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια εξαιτίας του χαρακτηρισμού του αρχαιολογικού χώρου στα Μάκαρα από Ζώνη Β΄ σε Ζώνη Α΄ προστασίας και των αντίστοιχων περιορισμών που έχουν επιβληθεί στην κατασκευή και τη λειτουργία ποιμνιοστασίων, αλλά και στις αγροτικές καλλιέργειες.


Ο Βουλευτής, Παύλος Βογιατζής, δήλωσε σχετικά:
«Θέλησα να θέσω στον Αναπληρωτή Υπουργό, κ. Τζαβάρα, ένα ζήτημα που ταλαιπωρεί εδώ και δεκαπέντε χρόνια τους κατοίκους της Άγρας, με αποτέλεσμα να τους προκαλεί σημαντικά προβλήματα οικονομικής επιβίωσης, εφόσον στην ορεινή αυτή περιοχή της Λέσβου, αποκλειστική σχεδόν πηγή εσόδων τους αποτελεί η κτηνοτροφία. Προκειμένου λοιπόν, οι κτηνοτρόφοι της περιοχής να μη χρειάζεται να καταφεύγουν στη δημιουργία παράνομων και αυθαίρετων ποιμνιοστασίων που επισύρουν μία σειρά από πρόστιμα και καταγγελίες της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, αλλά και να μπορούν τόσο αυτοί, όσο και οι αγρότες της περιοχής να εκσυγχρονίσουν τις μεθόδους καλλιέργειας και παραγωγής των προϊόντων τους, βελτιώνοντας τη μοναδική πηγή εσόδων τους, ζήτησα από τον κ. Τζαβάρα να επιληφθεί του προβλήματος προκειμένου να βρεθεί λύση. Πρόκειται άλλωστε για ένα πρόβλημα που από την εποχή που διατελούσα Νομάρχης Λέσβου μας είχε απασχολήσει ιδιαιτέρως, και για το οποίο σε συνεργασία με τους κατοίκους είχαμε ενημερώσει επανειλημμένως το Υπουργείο, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Επιπλέον, επισήμανα στον Αναπληρωτή Υπουργό, πως είναι αναγκαίο να δημιουργηθεί κατάλληλη περίφραξη στα διάσπαρτα αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής, προκειμένου να αναδειχθεί η σημασία τους, κάτι που θα μπορούσε συγχρόνως να προσελκύσει το τουριστικό ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη περιοχή της Λέσβου, ενδυναμώνοντας περαιτέρω την τοπική οικονομία αλλά και την τουριστική προβολή της χώρας στο εξωτερικό μέσα από άγνωστους αρχαιολογικούς θησαυρούς. Ευελπιστώ στην κατανόηση του κ. Τζαβάρα και στην απόδοση μίας γόνιμης λύσης για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της περιοχής. Θέλω τέλος να επισημάνω, ότι η τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων είναι ενήμερη για το θέμα και έχει τη διάθεση να βοηθήσει στην εξεύρεση λύσης και γι’ αυτό θέλω να ευχαριστήσω τόσο την Προϊσταμένη κα Χριστιάνα Λούπου, όσο και τα στελέχη της Υπηρεσίας.».
 

Μοιράσου το άρθρο!