Πολιτική

28/09/2022 - 12:14

Μ. Κομνηνάκα: Καθυστέρηση στα σχολικά γεύματα με ευθύνη της κυβέρνησης κι ενώ η ακρίβεια καλπάζει

Τις καθυστερήσεις στη διανομή των σχολικών γευμάτων στα σχολεία και τη μη επέκταση τους σε περισσότερες σχολικές μονάδες, ενώ ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά με νέα βάρη για την εργατική – λαϊκή οικογένεια, κατήγγειλε η Μαρία Κομνηνάκα, κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Βουλή, σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης. 

Επισήμανε την ανησυχία και την αγωνία των οικογενειών, καθώς σε πολλά σχολεία δεν έχουν σταλεί ακόμα τα σχετικά έντυπα, ενώ τόσο πέρυσι, όσο και τα προηγούμενα χρόνια σε κάποιες περιοχές, (όπως Αττική, Θεσσαλονίκη, Καρδίτσα, κ.α.) υπήρξε όχι μόνο καθυστέρηση αλλά και αιφνιδιαστική διακοπή της διανομής τους στα μέσα της σχολικής χρονιάς, λόγω λήξης των σχετικών συμβάσεων με τους προμηθευτές.

Τα σχολικά γεύματα αποτελούν ένα στήριγμα για αρκετές εργατικές - λαϊκές οικογένειες, συμπεριλαμβανομένων και των προσφύγων και μεταναστών, την περίοδο μάλιστα που λόγω της ξέφρενης ανόδου των τιμών σε όλα τα είδη διατροφής και όχι μόνο, εξανεμίζεται το λαϊκό εισόδημα, δημιουργώντας επιπλέον εμπόδια στην κάλυψη ακόμα και στοιχειωδών αναγκών, όπως και της σωστής διατροφής, υπογράμμισε η Μ. Κομνηνάκα.  Επιβάλλεται η άμεση επανεκκίνηση του προγράμματος των σχολικών γευμάτων και η διεύρυνσή του στο σύνολο του μαθητικού πληθυσμού, όλων των βαθμίδων, όπως σημείωσε. 

Να παρουσιάσει το μαύρο άσπρο επιχείρησε η υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, αρνούμενη ότι υπάρχει καθυστέρηση στη διανομή των γευμάτων και ισχυριζόμενη ότι φέτος είναι η πρώτη χρονιά που θα ξεκινήσει τόσο νωρίς (!) η διαδικασία. Για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, επικαλέστηκε τη διαδικασία που προβλέπεται και αφορά τη σύμφωνη γνώμη των οικογενειών και τον καθορισμό των σχολικών επιτροπών παραλαβής των γευμάτων, διαδικασίες που όπως είπε, δεν μπορούν να γίνουν πριν ανοίξουν τα σχολεία. Επανέλαβε ότι τελικά τα γεύματα θα ξεκινήσουν τη δεύτερη εβδομάδα του Οκτωβρίου.

Στην πρόταση του ΚΚΕ για διανομή γευμάτων στους μαθητές όλων των βαθμίδων, με δεδομένη την άσχημη οικονομική κατάσταση των εργατικών οικογενειών, υπεραμύνθηκε των κριτηρίων, με βάση τα οποία επιλέγονται τα σχολεία όπου γίνεται η διανομή και ουσιαστικά, κινούνται στη λογική της αντιμετώπισης της φτώχειας, στα πιο εξαθλιωμένα λαϊκά στρώματα. Μάλιστα, επιχειρώντας να αντιστρέψει την πραγματικότητα διαστρέβλωσε τη θέση του ΚΚΕ αναφέροντας πως ζητά την κατάργηση των κοινωνικών κριτηρίων επιλογής των σχολείων για τα γεύματα! 

Κριτήριο για το «νωρίς ή αργά» δεν είναι η σύγκριση με τις άλλες χρονιές, αλλά η ανάγκη στήριξης των λαϊκών οικογενειών που υποφέρουν κάτω από την δυσβάσταχτη αντιλαϊκή πολιτική της ακρίβειας και το τσάκισμα των εισοδημάτων τους, επισήμανε στη δευτερολογία της η Μ. Κομνηνάκα. Υπογράμμισε την αρνητική εμπειρία από τις χρονοβόρες διαδικασίες παλαιότερων ετών, σημειώνοντας ότι οφείλονται στο γεγονός ότι αυτές οι υπηρεσίες γίνονται από ιδιώτες, γεγονός που γεννά και εύλογα ερωτήματα για την ποιότητα των υπηρεσιών τους. Καταλήγοντας, κάλεσε την κυβέρνηση να αυξήσει την χρηματοδότηση στα σχολεία και να εφαρμόσει το πρόγραμμα στα σχολεία όλων των βαθμίδων. 

 

Μοιράσου το άρθρο!