Πολιτική

22/02/2021 - 13:08

Μαρία Κομνηνάκα για δασικούς χάρτες: να μην επιβαρυνθούν τα λαϊκά στρώματα από τις ενστάσεις

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

 

Θέμα: Οι κυβερνητικές ευθύνες και τα προβλήματα που συνεπάγονται για τους αγρότες και κτηνοτρόφους Λέσβου και Λήμνου από την ανάρτηση των δασικών χαρτών

 

  Η σταδιακή ανάρτηση των δασικών χαρτών από το 2017 με την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, σε όλη τη χώρα, τώρα και στα νησιά της Λέσβου και της Λήμνου, αναδεικνύει τις ευθύνες όλων των μέχρι τώρα αστικών κυβερνήσεων και της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ που πατάει πάνω στη νομοθεσία των προηγούμενων κυβερνήσεων και τη διατηρεί. Ευθύνες για τις κάθε είδους αλλαγές στη χρήση, στο χαρακτήρα των δασών και δασικών εκτάσεων σε αγροτικές, ή σε εκτάσεις που έχουν γίνει σπίτια, οικισμοί, ξενοδοχεία, τουριστικές επιχειρήσεις, βιομηχανικές εγκαταστάσεις κλπ.

   Ταυτόχρονα έχουν δημιουργηθεί και προβλήματα με τις επιπτώσεις τους να πλήττουν και τους αγρότες και κτηνοτρόφους και των νησιών της Λέσβου και της Λήμνου και που αφορούν:

  • Την αμφισβήτηση του χαρακτήρα των γεωργικών εκτάσεων οι οποίες ανέκαθεν και σήμερα καλλιεργούνται, είναι επιλέξιμες και λαμβάνουν ενισχύσεις και επιδοτήσεις. Η μη ακριβής αποτύπωσή τους αμφισβητεί τη δυνατότητα συνέχισης της γεωργικής εκμετάλλευσης ή της επιλεξιμότητας βοσκήσιμων εκτάσεων, με αποτέλεσμα πολλοί αγρότες και κτηνοτρόφοι να στερηθούν αγροτικό εισόδημα, αλλά και να τους απαιτηθεί η επιστροφή των κάθε είδους ενισχύσεων – επιδοτήσεων, που έλαβαν στο παρελθόν.
  • Τα νέα τσουχτερά χαράτσια, δηλαδή το τέλος που καλούνται να πληρώσουν λαϊκές και αγροτικές οικογένειες για προσφυγές-ενστάσεις-αντιρρήσεις για τον χαρακτήρα των εκτάσεων, καθώς και την αμοιβή του ιδιώτη δασολόγου, δικηγόρου, μηχανικού, για τοπογραφικά, για τη σύνταξη της ένστασης. Αυτά διαμορφώνονται από 300 – 4000 ευρώ, ποσά απαγορευτικά για χιλιάδες μικρομεσαίους αγρότες, κτηνοτρόφους, καθώς και εργαζόμενους που δεν έχουν αποταμιεύσεις, παρά μόνο χρέη που δεν μπορούν να πληρώσουν.

  Η κατάσταση αυτή αναδεικνύει τα αποτελέσματα της αστικής πολιτικής στη χρήση της γης που στόχο έχει την εξυπηρέτηση των κάθε φορά επενδυτικών σχεδίων των μονοπωλιακών ομίλων στον συγκεκριμένο τομέα.

 

Με βάση των παραπάνω, ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός ποια μέτρα θα πάρει ώστε:

  1. Το κράτος με δική του ευθύνη να αντιμετωπίσει τα προβλήματα χωρίς καμιά επιβάρυνση στα λαϊκά στρώματα. Για όλες τις εκτάσεις που ήταν και είναι αγροτικές, να μην αμφισβητηθεί ο αγροτικός τους χαρακτήρας.
  2. Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα χρονικά και διοικητικά μέτρα από το κράτος, ώστε να μην επιβαρυνθούν τα λαϊκά στρώματα από τις ενστάσεις-αντιρρήσεις, αφού το ίδιο το κράτος δημιούργησε τα οποιαδήποτε προβλήματα.
  3. Να μην χρησιμοποιηθούν οι δασικοί χάρτες και γενικότερα η δασική πολιτική ως εργαλείο ομηρίας των λαϊκών στρωμάτων και επιτάχυνσης των κερδοφόρων επενδυτικών σχεδίων των επιχειρηματικών ομίλων.

 

Οι Βουλευτές

Κομνηνάκα Μαρία

Μανωλάκου Διαμάντω

Συντυχάκης Μανώλης

Μοιράσου το άρθρο!