Πολιτική

15/06/2022 - 12:59

Μαρία Κομνηνάκα παντού....

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ //ΜΑΡΙΑ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑ, ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ

Περιοδείες σε χωριά και επαφές με φορείς του νησιού μας

Συνάντηση με το σωματείο λιμενεργατών Λέσβου

Το Σάββατο, 11/6, πραγματοποιήθηκε συνάντηση, στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου Λέσβου της Βουλευτή του ΚΚΕ με το σωματείο λιμενεργατών Λέσβου (μέλος της Ομοσπονδίας Φορτοεκφορτωτών Ελλάδος και του Εργατικού Κέντρου Λέσβου) κατόπιν αιτήματος του σωματείου.

Στη συζήτηση που αναπτύχτηκε τέθηκαν τα ζητήματα του κλάδου με κύριο θέμα την καθυστέρηση υπογραφής κανονισμού Λιμένα από το Υπουργείο Ναυτιλίας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι λιμενεργάτες όλης της χώρας να αντιμετωπίζουν εργασιακά προβλήματα ασφάλειας και "κανονικότητας" αφού στην ουσία εδώ και μήνες βρίσκονται ξεκρέμαστοι και στην πραγματικότητα εργάζονται χωρίς να υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο. Η Βουλευτής του Κόμματος άκουσε με προσοχή τα ζητήματα τα οποία της έθεσε το σωματείο, εξέφρασε την αλληλεγγύη της καθώς και τη συμπαράστασή της στα δίκαια αιτήματα των λιμενεργατών.

Περιοδεία στο Μόλυβο

Το Σάββατο, 11 Ιούνη, η βουλευτής περιόδευσε στο Μόλυβο.

Συνομίλησε με ιδιοκτήτες καταστημάτων, οι οποίοι εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για το μέλλον που έχουν οι ίδιοι ως επαγγελματίες, επαισήμαναν το ότι η λίγο καλύτερη φετινή τουριστική κίνηση δεν μπορεί να καλύψει τα συσσωρευμένα χρέη των τελευταίων δύο ετών, πολύ περισσότερο, δε, τώρα που οι αυξήσεις στις τιμές των πρώτων υλών και η εκτίναξη των λογαριασμών του ρεύματος, τους σπρώχνουν στο κλείσιμο των καταστημάτων τους.

Έντονη ήταν και η ανησυχία από τους ψαράδες, αφού η αύξηση του πετρελαίου κατά 0,50 λεπτά το λίτρο από πέρυσι και η ελάχιστη οικονομική βοήθεια από την κυβέρνηση θα τους αναγκάσει να παρατήσουν τα καΐκια τους, όπως έκαναν άλλοι συνάδελφοι τους τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να δουλεύουν πλέον μόνο 4 καΐκια.

Τη συζήτηση απασχόλησε και η μεγάλη αύξηση των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων αλλά και των πανάκριβων αεροπορικών, που κάνουν απαγορευτικό το ταξίδι, όταν μια οικογένεια για να ταξιδέψει από την Αθήνα στη Λέσβο και αντίθετα χρειάζεται πάνω από ένα μισθό.

Η Μαρία Κομνηνάκα, υπενθύμισε πως το ΚΚΕ στάθηκε στο πλευρό τους, τόσο στους αγώνες που δίνουν οι επαγγελματίες, αλλά και μέσα στη Βουλή διεκδικώντας μέτρα στήριξης του εισοδήματος, με τις συγκεκριμένες προτάσεις νόμου για την ανακούφιση από την ακρίβεια των λαϊκών νοικοκυριών με κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, με κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, του ΕΦΚ και ΦΠΑ σε ενέργεια και καύσιμα, αλλά και για την κατάργηση των χρεών των αυτοαπασχολούμενων, επανένταξη στο αφορολόγητο κ.α. για να μπορέσουν να επιβιώσουν και να μη βάλουν λουκέτο στα μαγαζιά τους.

Ακόμη, τους κάλεσε να αξιοποιήσουν την πείρα που ήδη έχουν συγκεντρώσει τόσο από τη σημερινή κυβέρνηση όσο και από προηγούμενες, από τα κόμματα της ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, που είτε από κοινού, είτε συνεχίζοντας ο ένας από εκεί που σταμάτησε ο προηγούμενος, συνεχίζουν να φορτώνουν στις πλάτες του λαού τα βάρη για να βγαίνει κερδισμένο το κεφάλαιο, όπως έκαναν με τα μνημόνια, με τη διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης, με την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, με την εμπορευματοποίηση και υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος Υγείας κ.α.

Τέλος, τους κάλεσε να συμπορευθούν αγωνιστικά με το ΚΚΕ, στο μόνο δρόμο που αποτελεί την πραγματική ελπίδα και διέξοδο, για να βρεθούν στο επίκεντρο οι πραγματικές ανάγκες της λαϊκής οικογένειας.

 

Επίσκεψη στην Αγιάσο στην γιορτή του Κερασιού

Την Κυριακή 12 Ιούνη, η Μαρία Κομνηνάκα, επισκέφθηκε την 4η Γιορτή Κερασιού στην Αγιάσο.

Η βουλευτής είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους αγρότες και τους παραγωγούς των κερασιών, με τους καταστηματάρχες και τους κατοίκους της Αγιάσου αλλά και με τον κόσμο που επισκέφθηκε το χωριό.

 

Συνάντηση με τους Διοικητές και τους Εργαζόμενους της

 Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μυτιλήνης

Την Τρίτη, 14 Ιούνη, η βουλευτής επισκέφτηκε, την Πυροσβεστική Υπηρεσία Μυτιλήνης. Ιδιαίτερη συνομιλία είχε  με τους Διοικητές κ. Κυπριωτέλλη, και  κ. Πέτρου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ν. Λέσβου και Μυτιλήνης, αντίστοιχα, καθώς και με τους εργαζόμενους.

Στη συζήτηση, και με τους διοικητές αλλά και με τους εργαζόμενους, επικράτησε η ανησυχία τους για το ελλιπές προσωπικό που οι αριθμοί μπορεί να φαίνεται ότι καλύπτουν τις θέσεις αλλά είναι σε αναντιστοιχία με τις ανάγκες των νησιών μας. Τονίστηκε δε ιδιαίτερα ότι το προσωπικό έχει χρόνια να ανανεωθεί, με νέους σε ηλικία πυροσβέστες, πράγμα απαραίτητο για την συγκεκριμένη υπηρεσία. Ακόμα στη συζήτηση επικράτησε η ανάγκη μέτρων πρόληψης  που πρέπει να παίρνονται από τους εμπλεκόμενους φορείς, όπως αποψίλωση των δασών, διάνοιξη αντιπυρικών  ζωνών, ανάλογες παρεμβάσεις από ΑΔΜΗΕ  κ.τ.λ, ώστε να μπορούν να περιοριστούν στο ελάχιστο οι πυρκαγιές ή να μπορεί να γίνεται πιο εύκολα και αποτελεσματικά η κατάσβεσή τους.

Τέλος οι εργαζόμενοι επεσήμαναν την τάση που επικρατεί τελευταία να επιρρίπτουν ευθύνες στους πυροσβέστες για ό,τι συμβαίνει στα μέτωπα των πυρκαγιών, σε όλη τη χώρα,  για να αποκρύπτονται στην πραγματικότητα οι πολιτικές ευθύνες. Τόνισαν ακόμα ότι το προσωπικό, που είναι άλλοι μόνιμοι και άλλοι εποχικοί, έχουν διαφορετική αντιμετώπιση σε σχέση με τον προσωπικό εξοπλισμό, που είναι απαραίτητος, με αποτέλεσμα οι εποχικοί να είναι εκτεθειμένοι σε περισσότερους κινδύνους την ώρα του συμβάντος.

Ακόμα στη συζήτηση αναφέρθηκαν για άλλη μια φορά στην αντίθεσή τους με την συγκεκριμένη θέση, Βάστρια, που θέλει η κυβέρνηση να κατασκευάσει τη νέα δομή για πρόσφυγες και μετανάστες, γιατί ελλοχεύει ο κίνδυνος, εάν προκληθεί πυρκαγιά, να επεκταθεί πολύ εύκολα σε όλο το νησί.  

Η βουλευτής άκουσε με προσοχή τους εργαζόμενους στους οποίους και ενεχείρησε την ερώτηση που έκανε το ΚΚΕ, από τον προηγούμενο Απρίλη, για μέτρα που πρέπει να πάρει η κυβέρνηση για την επικείμενη αντιπυρική περίοδο.

Στην ερώτηση το ΚΚΕ αναφερόταν συγκεκριμένα για την ανάγκη πρόσληψης μόνιμου προσωπικού και την ανανέωσή του σε φυσική ηλικία, για τις μετακινήσεις του προσωπικού σε όλη τη χώρα με εκατοντάδες απλήρωτες ώρες εργασίας, το καθεστώς ομηρίας ως εποχικοί και πενταετούς, το ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των πιστώσεων του προϋπολογισμού για το πυροσβεστικό σώμα, αντί να διοχετεύεται για την συντήρηση και ανανέωση του εξοπλισμού καταλήγει σε εναέρια μέσα πυρόσβεσης και ειδικότερα στην μίσθωση αυτών από ιδιώτες. Τους τόνισε δε ότι χρήματα από τον προϋπολογισμό του κράτους για μέτρα αντιπυρικής, αντιπλημμυρικής  προστασίας και αντισεισμικής θωράκισης, που είναι αναγκαία για τα λαϊκά νοικοκυριά, είναι πενιχρά έως ανύπαρκτα γιατί δεν υπάρχουν κέρδη για το ιδιωτικό κεφάλαιο. Είναι η πολιτική που εφαρμόζεται από  όλες τις κυβερνήσεις που σχεδιάζουν έργα όχι με γνώμονα τις ανάγκες του λαού αλλά με βάση το κόστος-όφελος. Κάλεσε δε από τους εργαζόμενους να διεκδικούν συλλογικά τα αιτήματά τους μέσα από το σωματείο τους και με τους υπόλοιπους εργαζόμενους του νησιού, μέσα από το Εργατικό Κέντρο, γιατί υπάρχουν κοινά προβλήματα, πέρα από τα υπηρεσιακά τους. Όπως η ακρίβεια που κατατρώει μισθούς, συντάξεις, όπως ο πόλεμος και η ανάγκη να απεμπλακεί η χώρα μας από αυτόν και να συμπορευτούν με το ΚΚΕ που παλεύει μέσα και έξω από τη βουλή για να κατακτηθούν όσο γίνεται περισσότερα από τα αιτήματα για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

   

Συνέχεια της πολιτικής εξόρμησης στο νησί μας από κλιμάκια με επικεφαλής μέλη της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ

Περιοδεία στους εργαζόμενους της εστίασης

Κλιμάκιο της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γιάννη Ζαφειρίου, περιόδευσε το πρωί της Παρασκευής, 10 Ιούνη, σε εργαζόμενους στα καταστήματα εστίασης.

Από τις συζητήσεις που έγιναν φάνηκε, για άλλη μια φορά, πως οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα, αφού από τη μια οι μισθοί μένουν στάσιμοι και από την άλλη τα είδη πρώτης ανάγκης αυξάνονται μέρα με τη μέρα.

Η ακρίβεια και οι λογαριασμοί του ρεύματος τους έχουν γονατίσει κυριολεκτικά, αναγκάζοντας αρκετούς εργαζόμενους, να φεύγουν από τη μια δουλειά και να πηγαίνουν στην άλλη, κλείνοντας 12 και 15 ώρες πάνω στο τιμόνι, με ότι επιπτώσεις έχει αυτό.

Ο Γιάννης Ζαφειρίου, κάλεσε τους εργαζόμενους να οργανωθούν στο σωματείο τους και να παλέψουν μέσα από αυτό, τονίζοντας την σημασία που έχει ο συλλογικός αγώνας για τα δίκαια αιτήματα τους, όπως έγινε με τους εργαζόμενους στην e-food.

Ακόμη τους κάλεσε να θυμηθούν ποιος ήταν δίπλα τους καθημερινά στους αγώνες που δόθηκαν πάνω στο νησί, ποιοι ήταν μπροστά σε κάθε διεκδίκηση και να βάλουν τη δική τους σφραγίδα στις εξελίξεις με ισχυρό ΚΚΕ. 

 

Σύσκεψη – συζήτηση της ΚΟΒ Κατασκευών

 Ανάμεσα στην πλούσια δραστηριότητα της Τομεακής Οργάνωσης Λέσβου του ΚΚΕ, πραγματοποιήθηκε, την Τετάρτη, 8 Ιουνίου, η σύσκεψη - συζήτηση της ΚΟΒ Κατασκευών με θέμα «Δυναμώνουμε την πάλη ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο, ενάντια στις συνέπειες από την εντεινόμενη ακρίβεια», με ομιλητή τον Κώστα Ρήγα, γραμματέας της Τ.Ε. Λέσβου.

Η συζήτηση ξεκίνησε με την ανάδειξη των αιτιών του ιμπεριαλιστικού πολέμου, την άμεση εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο, τις τρέχουσες εξελίξεις και τους ανταγωνισμούς που εκφράζονται στην περιοχή μας, αλλά και για την ακρίβεια που πλήττει ολοένα και περισσότερο τα λαϊκά στρώματα. Αναδείχθηκε η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ ως μοναδική προϋπόθεση για να ζήσουν οι εργαζόμενοι έναν κόσμο χωρίς πολέμους, προσφυγιά, εκμετάλλευση, με τον λαό νοικοκύρη στον τόπο του.

Κλείνοντας αναδείχθηκαν κατακτήσεις της εργατικής τάξης της χώρας μας όπως η υπογραφή της κλαδικής σύμβασης των Οικοδόμων, της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά κ.α ως φωτεινά παραδείγματα που δείχνουν τη δύναμη του οργανωμένου ταξικού αγώνα.

 

 

Με επιτυχία η σύσκεψη στη Χρυσομαλλούσα

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη γυναικών, που διοργάνωσε η ΚΟΒ Πόλης Μυτιλήνης του ΚΚΕ, την περασμένη Τετάρτη το απόγευμα, στο Πάρκο της Χρυσομαλλούσας.

Η ομιλήτρια, Μαριάνθη Λάζου, στέλεχος του ΚΚΕ, αναφέρθηκε αναλυτικά στις επιπτώσεις του πολέμου και της ακρίβειας στη ζωή των γυναικών και στη στάση που πρέπει να κρατήσουν απέναντι τους, ενώ ανέδειξε και τα φαινόμενα της εκμετάλλευσης των γυναικών, που σε τέτοιες καταστάσεις συνεχίζουν και οξύνονται.

Η σύσκεψη ολοκληρώθηκε με την υπόσχεση πως θα ακολουθήσουν και άλλες για να ενημερωθούν οι λαϊκές οικογένειες της πόλης για τις αιτίες της δύσκολης κατάστασης που βιώνουν και για την ανάγκη να πάρουν στα δικά τους χέρια την ίδια τη ζωή τους.

 

Περιοδεία σε Σκόπελο και Μεσαγρό

Το Σάββατο, 11/6, πραγματοποιήθηκε περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ με επικεφαλής τη Νίκη Τσιριγώτη σε Σκόπελο και Μεσαγρό. Στη συζήτηση με τους κατοίκους κυριάρχησε η ανησυχία για την εντεινόμενη ακρίβεια, ειδικά στο ρεύμα, στα καύσιμα και στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Η Νίκη Τσιριγώτη στάθηκε στην ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας μέσα από τους φορείς του νησιού για μέτρα προστασίας του λαϊκού εισοδήματος και τόνισε ότι είναι ελπιδοφόρο ότι 54 φορείς του νησιού, συνυπογράφουν πλαίσιο αιτημάτων σε αυτή την κατεύθυνση, συμπεριλαμβανόμενης της διεκδίκησης για δραστική μείωση στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Κάλεσε τους κατοίκους σε συμπόρευση με το ΚΚΕ, που από την πρώτη στιγμή, μέσα και έξω από τη βουλή, έβαλε μπροστά την ανάγκη να στηριχτεί ο λαός, κόντρα στα σχέδια της κυβέρνησης για τη λεγόμενη πράσινη μετάβαση, με την οποία συμφωνούν ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ, που θα βγάλει ωφελημένους μόνο τους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους.

Μοιράσου το άρθρο!