Πολιτική

13/02/2019 - 05:57

Μας έσπασαν τα νεύρα και όχι το Δήμο Λέσβου ! ! !

yle="text-align: justify;">Αν  επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες ότι  τελικά ο Δήμος Λέσβου δεν σπάσει τότε θα έχουμε ζήσει σε τοπικό επίπεδο τη μεγαλύτερη πολιτική κοροϊδία!
Αφού η Κυβέρνηση τόσους μήνες επιδόθηκε στο «σπάσιμο νεύρων»  τελικά διαπίστωσε ότι δεν υπάρχει χρόνος να σπάσει ο Δήμος Λέσβου.

Κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ  σε τοπικό επίπεδο αρχιζουν να αντιλαμβάνονται ότι αυτό το μείζον ζήτημα και η υποχώρηση της Κυβέρνησης  παρά την εκπεφρασμένη θέση της συντριπτικής πλειονότητας των αυτοδιοικητικών και άλλων φορέων του νησιού θα επιφέρει  καίριο πλήγμα στον πολιτικό τους χώρο εν όψει των εκλογών σε Δήμο και Περιφέρεια.


Η ιστοσελίδα corfupress.com  σε δημοσίευμα  της αναφέρει:
«Το Υπουργείο Εσωτερικών αναμένει την τελική εισήγηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, σχετικά με ερωτήματα περί ενδεχόμενου αντισυνταγματικότητας λόγω –κυρίως- του χρόνου που κατατίθεται το νομοσχέδιο για το διαχωρισμό. Πληροφορίες αναφέρουν πως οι παράγραφοι που νομοθετούσαν τη διάσπαση, είχαν συμπεριληφθεί ως τροπολογία στο τελικό προσχέδιο του νομοσχεδίου για την ιθαγένεια, ωστόσο, λίγες μόλις ώρες μετά την εκτύπωσή του και εν όψει της επίσημης κατάθεσής του στη Βουλή, αποσύρθηκε και αφαιρέθηκε η επίμαχη παράγραφος της τροπολογίας για περαιτέρω εξέταση. Είχαν προλάβει να δουν το κείμενο κυβερνητικά στελέχη της Λέσβου που είχαν ήδη μεταφέρει την πληροφορία και το περιεχόμενο! Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως η απόσυρση προκλήθηκε μετά από πιέσεις από στελέχη του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στελέχη από τη Νέα Δημοκρατία που διαμήνυσαν ότι σε περίπτωση κατάθεσής του, οι ίδιοι θα προσέφευγαν για να το ακυρώσουν τις αλλαγές ως αντισυνταγματικές.Το επιχείρημα έχει να κάνει πως η κοντινή χρονικά περίοδος που θα επέλθουν οι αλλαγές, δύναται να αλλοιώσει την ελεύθερη βούληση των ψηφοφόρων λόγω της αναστάτωσης που θα δημιουργηθεί με το σχεδιασμό και τη συγκρότηση νέων παρατάξεων και συνδυασμών που θα κατέβουν στις εκλογές σε μικρότερους και περισσότερους ΟΤΑ.»

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Εμπρος emprosnet.gr αναφέρει:
«Η απόφαση της κυβέρνησης για την μη διάσπαση του Δήμου Λέσβου, παρά τις κατά καιρούς περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις από τα πλέον επίσημα χείλη, αλλά και τις πρόσφατες καθησυχαστικές δηλώσεις του τοπικού κυβερνητικού βουλευτή, είναι οριστική και τελεσίδικη»


Είναι προφανές πλέον ότι η δικαιολογία που θα προσπαθήσουν να πουλήσουν η Κυβέρνηση και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι «δεν προκάναμε».  Και το πρώτο ερώτημα που έρχεται στο μυαλό κάθε σκεπτόμενου πολίτη είναι τι έκαναν όλο το προηγούμενο διάστημα; Δεν ήξεραν τα προβλήματα που θα πρόεκυπταν αν άφηναν τη διάσπαση την τελευταία στιγμή;  Με τι θράσος έβγαιναν σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο και δήλωναν κατηγορηματικά ότι είναι θέμα ημερών η διάσπαση του Δήμου Λέσβου;  Τι θα πούνε τώρα στους πολίτες της Λέσβου;


Χαρακτηριστική η δήλωση του Βουλευτή Λέσβου Γ. Πάλλη πριν μερικές ημέρες:
«Η διάσπαση του Δήμου Λέσβου είναι ένα θέμα για το οποίο έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μιας & για το νησί μας έχει κοινωνικές, πολιτικές και αναπτυξιακές προεκτάσεις. Πιστεύω ακράδαντα ότι οι όποιες τεχνικές δυσκολίες θα ξεπεραστούν και η διάσπαση του Δήμου Λέσβου θα θεσμοθετηθεί άμεσα.»

Μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας το σκηνικό θα είναι πλέον ξεκάθαρο. Νέοι σχεδιασμοί υποψηφίων δημάρχων σε  Μυτιλήνη και Καλλονή.   Είναι βέβαιο πλέον (αν δεν υπάρξει ανατροπή την τελευταία στιγμή)  ότι αυτή η τεράστια κωλοτούμπα και κοροϊδία του ΣΥΡΙΖΑ σε τοπικό επίπεδο θα έχει αντανάκλαση στους εκλεκτούς του ΣΥΡΙΖΑ σε Περιφέρεια ( Σπιλάνης)  και Δήμο ( αναμένουμε να δούμε ποιοι θα είναι τελικά υποψήφιοι στον ενιαίο  Δήμο)  .


Ας θυμηθούμε ενδεικτικά τις πιο χαρακτηριστικές από το πλήθος των επίσημων δηλώσεων για το σπάσιμο των Δήμων:
Αλέξης Χαρίτσης, ΑΘΗΝΑ 9.84 , 17/12/2018
“(…) Θα αντιμετωπίσουμε όμως κάποιες λίγες, εξόφθαλμες περιπτώσεις που χρήζουν αντιμετώπισης ΠΡΙΝ από τις εκλογές, κάτι που αποτελεί και αίτημα των ίδιων των κοινωνιών, προκειμένου να αντιμετωπισθούν κάποιες αδικίες που έγιναν με τον Καλλικράτη. Η διαδικασία θα προχωρήσει μετά τις γιορτές, ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ. (…)
Θα είναι ΤΟ ΠΟΛΥ ΠΕΝΤΕ Δήμοι (…) ”.
Αλέξης Χαρίτσης, NEWS 24/7 - 88.6  25/10/2018
“Ερώτηση: Έχετε πει ότι οι Δήμοι που θα σπάσουν θα είναι λίγοι. Εκτός από τη Λέσβο, εκτός από τη Χίο, την Ρόδο, την Κέρκυρα, υπάρχουν και άλλοι;
Αλ.Χαρίτσης: “ (…) Αυτό το οποίο πρέπει να κάνουμε ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΑΣΗ είναι ΠΡΑΓΜΑΤΙ να αντιμετωπίσουμε κάποιες ακραίες πολύ εξόφθαλμες περιπτώσεις, οι οποίες συναντούν και την συναίνεση των τοπικών κοινωνιών, ομοφωνία μάλιστα, με ομόφωνες Αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων για τη διάσπαση κάποιων περιπτώσεων ΟΠΩΣ ΑΥΤΕΣ τις οποίες αναφέρατε, και αυτό θα γίνει ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ.
ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΑ, όμως, νομίζω ότι σε σχέση με το χωροταξικό συνολικά πρέπει μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου του 2019 να ξεκινήσει μια ειλικρινής δημόσια συζήτηση για να προχωρήσουμε σε μια ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση
(…) οι όποιες παρεμβάσεις γίνουν -πέρα επαναλαμβάνω από ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΚΡΑΙΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΘΑ ΤΙΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΜΕ ΤΩΡΑ- οι όποιες παρεμβάσεις γίνουν να εντάσσονται σε μια συνολική λογική. Δεν μπορούμε να κάνουμε αποσπασματικές παρεμβάσεις. ”
Πάνος Σκουρλέτης, ως Υπουργός Εσωτερικών στο 14ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ , 2/5/2018
« (…) Παρ’ όλα αυτά νομίζω ότι είναι ΑΜΕΣΟ να υπάρχει μία εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα ότι δεν αγγίζουμε το χωροταξικό σε περιπτώσεις σαν και αυτή της Λέσβου.
Και της Κέρκυρας.
Και της Κεφαλλονιάς.
Ενδεχομένως και για τη Χίο.
Αλλά μιλάμε για περιπτώσεις οι οποίες ΔΕΝ ΞΕΠΕΡΝΟΥΝ τον αριθμό των ΔΕΚΑ στην Ελλάδα.
Βεβαίως αυτή η συζήτηση δεν μπορεί να γίνει στο πόδι. Διότι ο ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ ΑΡΙΘΜΟΣ που μπορεί ΝΑ ΠΡΟΚΥΨΕΙ πρέπει να βασίζεται σε μία εμπεριστατωμένη μελέτη και σε μία βιώσιμη πρόταση για το τι θα αντικαταστήσει το σημερινό ενιαίο Δήμο. Ποιες οικονομικές προϋποθέσεις πρέπει να υπάρχουν, σε προσωπικό, τι θα γίνει με τα χρέη αν έχει χρέη ο Δήμος, πως θα μοιραστούν, τι θα γίνει με τα μηχανήματα. Δεν θα είναι ρύθμιση στο ν/σ το σημερινό.
Αυτού του είδους τις αλλαγές σκοπεύουμε να τις κάνουμε ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2018 ΣΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ όπου θα υπάρξουν αυτές οι χωροταξικές περιορισμένες αλλαγές ΣΕ ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΤΕΤΟΙΩΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ νησιωτικών »
Νίκος Βούτσης, ως Υπουργός Εσωτερικών, στη ΒΟΥΛΗ , 6/5/2015
«(…) Είναι προφανές ότι χρειάζονται κάποιες αλλαγές σε ΝΗΣΙΩΤΙΚΟΥΣ και ΟΡΕΙΝΟΥΣ δήμους.
Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι οι 325 δήμοι μπορούν να γίνουν 380 ενδεχομένως (…)».

Μοιράσου το άρθρο!