Πολιτική

03/10/2022 - 08:44

Με ελαιοπαραγωγούς στη Γέρα συναντήθηκε ο Ιάσων Πιπίνης - To θετικό παράδειγμα της «Μοδούσας»

Με ελαιοπαραγωγούς της Γέρας συναντήθηκε ο Ειδικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού κ. Ιάσων Πιπίνης, κατά την επίσκεψη του στη Λέσβο.

Ο κ. Πιπίνης επισκέφθηκε τα ελαιοτριβεία Μεσαγρού και Σκοπέλου και συνομίλησε με παραγωγούς από την ευρύτερη περιοχή, για τα ζητήματα που τους απασχολούν. «Το ελαιόλαδο είναι το “χρυσάφι” της λεσβιακής γης. Η Γέρα παράγει ένα από τα πιο ποιοτικά ελαιόλαδα της Λέσβου αλλά και της Ελλάδας. Οι συνεταιρισμοί που υπάρχουν αγωνίζονται προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες που προκύπτουν κάθε φορά, όπως είναι τώρα οι επιπτώσεις της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης, αλλά ακόμη και η ανομβρία, που επηρεάζει τη σοδειά. Η κυβέρνηση αναμφισβήτητα στηρίζει τις προσπάθειες τους, αλλά είναι χρήσιμο να υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη μέριμνα για όλα όσα τους απασχολούν και να υπάρξει, απαραίτητα, από αυτούς μεγαλύτερη εξωστρέφεια», τόνισε ο στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού σε ανάρτηση του στο διαδίκτυο.

Ο κ. Πιπίνης αναφέρθηκε και στην απουσία τυποποίησης του λεσβιακού ελαιολάδου. «Κατά την άποψη μου ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που εμποδίζουν την ανάπτυξη αυτού του κλάδου στο νησί μας είναι η απουσία τυποποίησης του ελαιολάδου στη Λέσβο. Οι μεγαλύτερες ποσότητες ελαιολάδου φεύγουν «χύμα» από τους εμπόρους της Λέσβου στην υπόλοιπη χώρα και στο εξωτερικό, χωρίς να προστατεύεται η προέλευση του. Χάνεται ουσιαστικά το πολύτιμο «brand name» του λεσβιακού ελαιολάδου. Θεωρώ ότι πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος ώστε η τυποποίηση του λαδιού να γίνεται στο νησί μας. Να υπάρξει παρότρυνση αλλά και κίνητρα για αυτόν τον σκοπό. Θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και χρόνια. Πιθανώς κάποιοι δεν το θέλουν αυτό για συγκεκριμένους λόγους», υποστήριξε ο κ. Πιπίνης.

Ο στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού, με καταγωγή από το Μεσότοπο, επισκέφθηκε επίσης τις εγκαταστάσεις της εταιρείας «Μόδουσα» στον Παππάδο Γέρας, όπου γίνεται τυποποίηση του ελαιολάδου με την ονομασία «Συν τοις άλλοις», το οποίο εξάγεται σε χώρες του εξωτερικού. «Η περίπτωση τυποποίησης του λεσβιακού ελαιολάδου στον Παππάδο αποτελεί ένα θετικό παράδειγμα το οποίο θεωρώ ότι πρέπει να ακολουθήσει όλη η Λέσβος. Υπάρχουν ακόμη και ανεξερεύνητες αγορές, στις οποίες η Λέσβος μπορεί να διαθέσει την παραγωγή της, αξιοποιώντας το πολύτιμο brand name της εξαιρετικής ποιότητας που έχει το λεσβιακό ελαιόλαδο» κατέληξε ο κ. Πιπίνης.

Μοιράσου το άρθρο!