Πολιτική

02/05/2011 - 10:46

Με μεγάλες ελλείψεις ξεκίνησε η αντιπυρική περίοδος στη Λέσβο

Χωρίς τους εποχικούς δασοπυροσβέστες, χωρίς τα πετζετέλ και με προβλήματα στον μηχανολογικό εξοπλισμό καλούνται οι πυροσβεστικές δυνάμεις να προλάβουν και να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους από την εκδήλωση πυρκαγιών

Με πολλά προβλήματα και σημαντικές ελλείψεις ξεκινά από την Κυριακή, 1η Μαίου η αντιπυρική περίοδος για το νησί της Λέσβου και είναι άγνωστο πώς, με ποιο τρόπο και αν τελικά θα αντιμετωπιστούν.

Τα βασικότερα από αυτά είναι η καθυστέρηση που παρατηρείται στην ανάληψη των καθηκόντων από τους εποχικούς δασοπυροσβέστες, καθώς και η αβεβαιότητα που επικρατεί σε ότι αφορά την διατήρηση της βάσης της 359 ΜΑΕΔΥ, δίπλα από το αεροδρόμιο. Αν σ’ αυτά προστεθεί και το γνωστό ζήτημα της έλλειψης επαρκούς προσωπικού στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Μυτιλήνης και τα Κλιμάκια, τότε σίγουρα μιλάμε για ένα δύσκολο καλοκαίρι που ουσιαστικά βρίσκει απροετοίμαστο το νησί μπροστά στους κινδύνους καταστροφικών πυρκαγιών.

Χθες το πρωί πραγματοποιήθηκε στο Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος ευρεία σύσκεψη υπό τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Χρήστο Παπουτσή, στην οποία συμμετείχαν οι Περιφερειακοί Διοικητές των Υπηρεσιών, ανάμεσά τους και ο Διοικητής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Διαμαντής Κανελόπουλος. Ωστόσο, όπως διαπιστώθηκε στην σύσκεψη, αν και βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου ο επιχειρησιακός σχεδιασμός του Αρχηγείου για την λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων που θα εξασφαλίσουν την πυροπροστασία στις δασικές και αγροτικές περιοχές δεν έχει ολοκληρωθεί, με συνέπεια τα νησιά μας να παραμένουν ανοχύρωτα στον τομέα της πρόληψης και της καταστολής πυρκαγιών.

Κάθε χρόνο και χειρότερα Κάθε χρόνο ο αριθμός των μονίμων υπαλλήλων της Πυροσβεστικής μειώνεται λόγω των συνταξιοδοτήσεων και του «παγώματος» των νέων προσλήψεων και σήμερα υπηρετούν στη Λέσβο 81 πυροσβέστες, εκ των οποίων οι 39 στην Μυτιλήνη και οι υπόλοιποι στα Κλιμάκια της Καλλονής, της Αγιάσου, του Πλωμαρίου και του Πολιχνίτου. Σημαντική ανάσα στο δύσκολο έργο του μόνιμου προσωπικού δίνουν οι εποχικοί δασοπυροσβέστες, που πριν μερικά χρόνια υπηρετούσαν για 8 μήνες κάθε χρόνο αλλά τώρα το διάστημα της θητείας τους συρρικνώνεται στο πλαίσιο των γενικότερων περικοπών. Πρόκειται για 92 υπαλλήλους που τα τελευταία χρόνια έπιαναν δουλειά από την 1η Μαίου, αλλά φέτος η πρόσληψή τους θα καθυστερήσει ακόμη περισσότερο για τους λόγους που προαναφέραμε. Πιθανότατα να κληθούν να αναλάβουν καθήκοντά από την 1η Ιουνίου, αφού μέχρι και χθες δεν είχε σταλεί καμία διαταγή από το Αρχηγείο.

«Στον αέρα» η ΜΑΕΔΥ Την ίδια ώρα δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση για την έλευση του κλιμακίου της 359 ΜΑΕΔΥ που αποτελείται από 20 περίπου πιλότους, μηχανικούς και τεχνικούς που αναλαμβάνουν την πυροπροστασία του νησιού από αέρος, με τα δύο πετζετέλ αεροσκάφη. Όπως είχαμε γράψει, από το φθινόπωρο είχε κυκλοφορήσει η πληροφορία ότι το Αρχηγείο μελετούσε την κατάργηση της βάσης στη Λέσβο, στο πλαίσιο των περικοπών των δαπανών. Μάλιστα, τότε είχε αντιδράσει έντονα ο πρώην Νομάρχης, Παύλος Βογιατζής και στη συνέχεια είχε υποβάλλει ερωτήσεις ο Βουλευτής, Σπύρος Γαληνός, ζητώντας να μην καταργηθεί σε καμία περίπτωση η βάση της 359 ΜΑΕΔΥ στο κατάφυτο νησί μας που μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες στην αντιμετώπιση μιας μεγάλης πυρκαγιάς. Και πράγματι οι συνέπειες σε μια μεγάλη πυρκαγιά θα είναι ολέθριες αν δεν επέμβουν άμεσα εναέρια μέσα λόγω των δύσβατων δασικών και αγροτικών περιοχών και της γεωγραφικής ιδιομορφίας., που δεν επιτρέπουν στις επίγειες δυνάμεις να φθάσουν στις εστίες. Επιπλέον, η έλλειψη αντιπυρικών ζωνών σε αρκετές επικίνδυνες περιοχές του νησιού έχει ως συνέπεια την ταχύτατη εξάπλωση μιας φωτιάς, αν δεν υπάρξει επέμβαση από αέρος. Ειδικά φέτος, λόγω των αυξημένων βροχοπτώσεων που έχουν ευνοήσει την υψηλή βλάστηση, οι συνθήκες έχουν γίνει ακόμη πιο επικίνδυνες για την εκδήλωση και αντιμετώπιση μιας πυρκαγιάς. Καθυστερήσεις στην συντήρηση των οχημάτων Προβληματισμό έχει προκαλέσει στην Διοίκηση της Πυροσβεστικής σε τοπικό επίπεδο και η περίπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία που αποφασίστηκε από το Αρχηγείο σε ότι αφορά την επισκευή και συντήρηση του μηχανολογικού εξοπλισμού. Κι αυτό γιατί ενώ μέχρι σήμερα εκτελούνταν οι απαραίτητες εργασίες και στη συνέχεια εγκρίνονταν οι απαιτούμενες πιστώσεις από το Αρχηγείο, με νέα απόφαση πρέπει πρώτα να εγκριθούν οι δαπάνες και να αναρτηθούν και στη συνέχεια να κατατεθούν τα ποσά για να γίνει η επισκευή των πυροσβεστικών οχημάτων.

Ο Περιφερειακός Διοικητής Σε δήλωσή του στα «Νέα της Λέσβου» για τον βαθμό ετοιμότητας στον οποίο βρίσκονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις στο νησί μας εν όψει της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου, ο Περιφερειακός Διοικητής της Π.Υ. Διαμαντής Κανελόπουλος, τόνισε μεταξύ άλλων: «Τα προβλήματα υπάρχουν, είναι γνωστά και αφορούν τόσο την έλλειψη προσωπικού όσο και μηχανολογικού εξοπλισμού σε όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Ωστόσο, προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις να τα αντιμετωπίσουμε και να προετοιμαστούμε για την έγκαιρη και αποτελεσματική πρόληψη και καταστολή των πυρκαγιών. Απ’ όσο γνωρίζω, το κλιμάκιο της ΜΑΕΔΥ θα βρίσκεται και φέτος στην Μυτιλήνη και αναμένουμε τις προσλήψεις των εποχικών δασοπυροσβεστών».

Ο Υποδιοικητής της Π.Υ. Μυτιλήνης Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η δήλωση του Υποδιοικητή της Πυροσβεστικής, Λευτέρη Ελευθεριάδη, που εκτελεί από τον Φεβρουάριο χρέη Διοικητή αφού ακόμη δεν έχει αναλάβει καθήκοντα ο Σάββας Θεοδωρής και είναι άγνωστο αν τελικά θα έρθει στη Μυτιλήνη: «Πράγματι υπάρχουν προβλήματα αλλά παράλληλα υπάρχει και αισιοδοξία γιατί όλο το προσωπικό μας έχει εκπαιδευτεί κατάλληλα και βρίσκεται σε ετοιμότητα για την αντιπυρική περίοδο. Το μεγαλύτερο ζητούμενο για εμάς είναι η πρόληψη, μέσω των περιπολιών, της συντήρησης των δεξαμενών και των αντιπυρικών ζωνών κλπ. και εκεί πρέπει όλοι οι πολίτες να δώσουν ιδιαίτερο βάρος».

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

Μοιράσου το άρθρο!