Πολιτική

23/02/2014 - 17:45

Με πολλές συμμετοχές η ημεριδά της ΟΝΝΕΔ Λέσβου για τα παραδοσιακά προϊόντα

Τ

ο Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014, η ΟΝΝΕΔ Λέσβου διοργάνωσε ημερίδα με θέμα: «Παραδοσιακά προϊόντα Λέσβου, το στρατηγικό όραμα και οι δυνατότητές τους, marketing και επιστημονική προσέγγιση», με ομιλητές τους:

  • Παύλο Βογιατζή, Βουλευτή Νέας Δημοκρατίας Ν. Λέσβου
  • Ανδρέα Τρούμπη, π.Πρύτανη, Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου
  • Άγγελο Μουζάλα, Ελεύθερο Επαγγελματία, Οικονομολόγο
  • Γεώργιο Κουλαγίνη, Υπάλληλο Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης

Τίμησε με την παρουσία του την ημερίδα  ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, όπου απηύθυνε χαιρετισμό ανοίγοντας την εκδήλωσ

Ο κ. Βογιατζής παρουσίασε ενδιαφέροντα στοιχεία για τα αγροτικά προϊόντα του νησιού μας, τονίζοντας τη σημαίνουσα αξία της παροχής υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών και θέτοντας παράλληλα ως κεντρικό στόχο την στροφή των νέων και μορφωμένων ανθρώπων στον πρωτογενή τομέα.

Ο κ. Τρούμπης αναφέρθηκε στην ερευνητική προσπάθεια εκ μέρους του Πανεπιστημίου Αιγαίου για τοπικά νησιωτικά προϊόντα και τη σύνδεσή τους με την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, επισημαίνοντας την ανάγκη διαμόρφωσης του αναπτυξιακού και παραγωγικού μοντέλου του πρωτογενή τομέα.

Ο κ. Μουζάλας εστίασε στην ποικιλία των παραγόμενων προϊόντων του νησιού μας, προτείνοντας τη στρατηγική marketing που δύναται να ακολουθηθεί με τη δημιουργία πυρήνα προϊόντων σε τοπικό επίπεδο.  

Ο κ. Κουλαγίνης μας ενημέρωσε για την υλοποίηση προγραμμάτων που εκπονούνται από την Περιφέρεια Β. Αιγαίου, σημειώνοντας την ανάγκη σύμπραξης του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που θα αλλάξει τη σχέση των καταναλωτών με την κοινωνία.

Η ΟΝΝΕΔ Λέσβου κατέθεσε τις παρακάτω προτάσεις συνοψίζοντάς τες ως εξής:

  1.  Ενίσχυση της διαφήμισης των τοπικών προϊόντων και προώθησή τους στο τουριστικό κοινό, φροντίζοντας τον προσεγμένο ποιοτικό έλεγχο και την ανταγωνιστική τιμή (προϊόντα πρεσβευτές).
  2.  Ενημέρωση των αγροτών από τους αρμόδιους φορείς για κάθε νέα καλλιέργεια (υψηλή διαφοροποίηση στον πρωτογενή τομέα).
  3.  Δημιουργία φορέων με στόχο την εκπαίδευση νέων αγροτών και κτηνοτρόφων και την ενημέρωση των ήδη υπαρχόντων για νέες τεχνολογίες, οι οποίες θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη των μονάδων τους, με αποτέλεσμα την αυξημένη και  ποιοτικότερη παραγωγή με εξαγωγικό χαρακτήρα.
  4.  Προώθηση των οικονομικών ενισχύσεων και κινήτρων στην παραγωγή, με σκοπό την  ανταποδοτικότητα (αύξηση της αποτελεσματικότητας της εκμετάλλευσης και της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων).
  5.  Εξασφάλιση ρευστότητας από το ταμείο αγροτικής επιχειρηματικότητας στους αγρότες που εντάσσονται σε σχέδια βελτίωσης.
  6.  Δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας στο διαδίκτυο για την εναλλακτική προώθηση τοπικών προϊόντων.
  7.  Βελτίωση του τοπικού αγροτικού οδικού δικτύου.

 Ο Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Λέσβου, Παναγιώτης Αγουρόγιαννης, επισήμανε ότι ο πρωτογενής τομέας και οι κλάδοι γύρω από αυτόν, αποτελούν τις κύριες πηγές ανάπτυξης για το νησί. Τόνισε επίσης, ότι οι προτάσεις της ΟΝΝΕΔ στηρίχθηκαν σε τρεις πυλώνες: α) Την ενίσχυση της απασχόλησης των νέων, β) την είσοδό τους στην αγορά εργασίας και γ) την ανάπτυξη της νεανικής επιχειρηματικότητας. Την παρουσίαση των προτάσεων εκ μέρους της ΟΝΝΕΔ έκανε ο Υπεύθυνος Αγροτικής Ανάπτυξης Παντελής Χατζηγιάννης. Τη συζήτηση συντόνισε ο Υπεύθυνος Περιφερειακών Οργανώσεων Βορείου Αιγαίου, Ανδρέας Καρασαρίνης εκφράζοντας την ανάγκη να τεθεί ενιαίο στρατηγικό όραμα σε όλα τα επίπεδα στη Λέσβο, την ύπαρξη ουσιαστικού σχεδιασμού για την προσέλκυση νέων για την αξιοποίηση των πόρων του νησιού και την ανάδειξη πρωτοπόρων ανθρώπων με όρεξη και μεράκι που θέλουν να επενδύσουν στον τόπο μας.

Βίντεο με την ομιλία του Παύλου Βογιατζή:

Μοιράσου το άρθρο!