Πολιτική

08/04/2024 - 14:31

Μεγάλη δράση εξωστρέφειας στο Λονδίνο με άξονες το Φεστιβάλ Σαπφοούς Λέσβου και Φεστιβάλ Χίου

Από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου - Η διάσημη συγγραφέας Βικτόρια Χίσλοπ και ο Λάκης Λαζόπουλος θα δώσουν το παρόν

Μια νέα  δράση εξωστρέφειας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου θα λάβει χώρα στις 24 Απριλίου 2024, αυτή τη φορά στο Λονδίνο στο Ελληνικό Κέντρο, στο πλαίσιο των Πολιτιστικών Δρώμενων της Περιφέρειας με σκοπό την προβολή των νησιών του Βορείου Αιγαίου στο Ηνωμένο Βασίλειο και με κύριους άξονες το Φεστιβάλ Χίου και το Φεστιβάλ Σαπφούς Λέσβου.

 

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου,  Κώστας Μουτζούρης, έχει την τιμή να προσκαλέσει εκλεκτούς Ομιλητές και καλεσμένους σε μια βραδιά Τέχνης και Πολιτισμού, εμπνευσμένη από την ομορφιά και την ιστορία των νησιών του Βορείου Αιγαίου με γεύσεις και αρώματα της  Λέσβου, της Χίου, της Σάμου , της  Λήμνου και της  Ικαρίας.

 

Οι δυο άξονες της εκδήλωσης θα είναι το Φεστιβάλ Χίου που θα πραγματοποιηθεί φέτος για τρίτη χρονιά 28/8 με 6/9 στην Χίο και το Φεστιβάλ της Σαπφούς στη Λέσβο που θα διεξαχθεί για πρώτη φορά φέτος τον Ιούνιο στη Λέσβο.

Η επιτυχία των προηγούμενων μεσαιωνικών  φεστιβάλ Χίου που έγιναν υπό την αιγίδα της Βρετανικής Πρεσβείας, του Υπουργείου Πολιτισμού, του ΕΟΤ και του Πανεπιστημίου Αιγαίου και  ξεκίνησαν με την ευλογία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου και με τη συμμετοχή σημαντικών προσωπικοτήτων του πνεύματος και της  τέχνης όπως του Γιάννη  ΜετζικώφΤάκη ΜαυρωτάΓεωργίου ΜπαμπινιώτηΡόντρικ Μπήτον, του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Bolton και Ελληνικής καταγωγής  Earl of St Andrews αλλά και καλλιτεχνών όπως Ελευθερία ΑρβανιτάκηΚατερίνα ΓερονικολούΑντώνη ΛουδάροΠαντελή ΘαλασσινόΗρώ ΜανέΛίνα ΝικολακοπούλουΘοδωρή Βουτσικάκη, και με αναδρομικές  εκθέσεις όπως αυτή του Γιώργου Ζυμαράκη, ανέδειξε τον μεσαιωνικό αρχιτεκτονικό πλούτο των πανέμορφων χωριών και κάστρων της Χίου και μας ταξίδευσε στον "Πολιτισμό του Αύριο με την Αύρα του χθες"  δίνοντας το έναυσμα και για το φετινό Φεστιβάλ με εκλεκτούς συμμετέχοντες όπως ο καθ. Γεώργιος Μπαμπινιώτης, ο Βρετανός Πρέσβης, η συγγραφέας Βικτόρια Χίσλοπ, ο καθηγητής της Ελληνικής Γλώσσας του Κέιμπριτζ Τιμ Γουίτμαρς, ο καθ. και διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης Νίκος Σταμπολίδης, η ιστορικός και παραγωγός του BBC Μπέτανυ Χιούζ, ο ΓΓ της Ακαδημίας Αθηνών Χρήστος Ζερεφός με χαιρετισμό του Προέδρου της Ακαδημίας Σταμάτη Κριμιζή, αλλά και η βραβευμένη σκηνοθέτης  Εύα Νάθενα, η Μιμή Ντενίση, η Ελεωνόρα Ζουγανέλη, ο Γιώργος Λεμός και ο Γιώργος Χατζηνάσιος και η διεθνούς φήμης εικαστικός Καλλιόπη Λεμού με έκθεση της στο Χαμιδιέ Τζαμί σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο στο Λονδίνο.

 

Στην εκδήλωση αυτή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου έχουν προσκληθεί και θα τιμήσουν με την παρουσία τους εκλεκτές προσωπικότητες των γραμμάτων και της  τέχνης μέλη της Επιστημονικής και Ακαδημαϊκής κοινότητας, Έλληνες και  Βρετανοί  επιχειρηματίες καθώς και πλειάδα δημοσιογράφων από την Ελλάδα και  το Ηνωμένο Βασίλειο.

 

Η Α.Ε. Πρέσβης της Ελλάδας στη Βρετανία Κύριος Γιάννης Τσαούσης θα απευθύνει χαιρετισμό στους εκλεκτούς καλεσμένους, με το κύρος του αξιώματος του, αλλά και με το πολύτιμο ενδιαφέρον του να υποστηρίζει έμπρακτα κάθε αξιόλογη δράση που αναδεικνύει την δυναμική της Ελλάδας Διεθνώς.

 

Η διάσημη συγγραφέας Βικτόρια Χίσλοπ θα πραγματοποιήσει διάλεξη  με θέμα την Ελλάδα και την Ιστορία της, κυρίαρχο θέμα των βιβλίων της.

 

Ο εκ Χίου ιστορικός Μιχάλης Μόσχος, Director, The London Hellenic Prize, θα παρουσιάσει στιγμιότυπα από το Φεστιβάλ Χίου 2022 και 2023, καθώς και τους βασικούς άξονες της διοργάνωσης για το έτος 2024, στους οποίους διαφαίνεται η εξαιρετική προετοιμασία και η σύνθεση για την παρουσίαση για μια ακόμη χρονιά περιεχομένου υψηλής αξίας και αίγλης.

Η πολυβραβευμένη σκηνοθέτης  ενδυματολόγος και σκηνογράφος Εύα Νάθενα, θα μιλήσει για τη συμμετοχή της στο φετινό Φεστιβάλ Χίου .

Το παρόν στο βήμα της ξεχωριστής αυτής εκδήλωσης θα δώσουν και ο  Λάκης Λαζόπουλος που θα παρουσιάζει το πρόγραμμα του πρώτου Φεστιβάλ Σαπφούς Λέσβου που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο για πρώτη φορά.

 

Την εκδήλωση θα συντονίσει η επικοινωνιολόγος  Ανδριανή Μανέττα ελληνοκυπριακής καταγωγής που ζει κι εργάζεται στο Λονδίνο, γνωστή και από την παρουσίαση του εξυπνότερου ρομπότ του κόσμου, της Σοφίας.

Η βραδιά θα πλαισιωθεί από το συγκρότημα ελληνικής μουσικής "Ρεμπέτικο" που θα παίξει τραγούδια του Μάνου ΧατζηδάκηΜίκη Θεοδωράκη και Σταύρου Ξαρχάκου.

Τα εδέσματα που θα προσφερθούν στην εκδήλωση θα είναι προϊόντα των νησιών του Βορείου Αιγαίου κατ αποκλειστικότητα.  

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με αίσθημα σεβασμού και θαυμασμού για τον Πολιτισμό την ιστορία και  τις παραδόσεις των νησιών του και ατενίζοντας το μέλλον και τις προοπτικές του με μια διευρυμένη οπτική και εξωστρέφεια, επιδιώκει κάθε χρόνο με τα Πολιτιστικά Δρώμενα όχι μόνο να προσδίδει μεγαλύτερη δυναμική αλλά και να «ταξιδεύει» τους συμμετέχοντες σε ένα μοναδικό θέαμα. με  διακεκριμένους Ομιλητές και  εξαιρετικής ποιότητας δράσεις προάγοντας στο μέγιστο τη σκέψη και τη διανόηση και ενώνοντας  αξίες και έργα, ιστορία και καινοτόμες ιδέες μέσα από οράματα και υλοποιήσεις, πολιτιστικά και αθλητικά δρώμενα, καθώς και αναπτυξιακού χαρακτήρα θέσεις και απόψεις που παρουσιάζονται, αναλύονται και διαχέονται από διεθνείς προσωπικότητες των Γραμμάτων και των Τεχνών, της Επιστημονικής  της Επιχειρηματικής και της Ακαδημαϊκής Κοινότητας.

σ

Μπορείτε να δηλώσετε την συμμετοχή σας και να επικοινωνήσετε για διευκρινίσεις στο

communication@polititistadromena.gr

 

https://politistikadromena.gr/

 

Η  εκδήλωση πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη της Ελληνικής Πρεσβείας στο Λονδίνο. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Πρέσβη  κ. Ιωάννη Τσαούση και σε όλα τα τμήματα της Ελληνικής Πρεσβείας , στο  Γραφείου ΕΟΤ Η.Β. , στην Ένωση Ελλήνων Μηχανικών του Η.Β. , στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και στο Ελληνικό Κέντρο στο Λονδίνο.

Μέγας χορηγός της εκδήλωσης  είναι η EUROBANK η οποία στηρίζει το Φεστιβάλ Χίου από το 2022 ως στρατηγικός χορηγός .   

Χορηγός επικοινωνίας: https://allaboutshipping.co.uk.

Η Περιφέρεια ευχαριστεί τις παρακάτω επιχειρήσεις για τα προϊόντα  και τη συμβολή τους στην διοργάνωση της εκδήλωσης:

Aeolian Village Ερεσός Λέσβου Ποτοποιία Ισίδωρου Αρβανίτη Λέσβου , Συνεταιρισμός Μεσοτόπου Λέσβου, Συνεταιρισμός Γυναικών Μεσοτόπου Λέσβου , Ποτοποιία Χίου Στουπάκη, Αφοί Πρωάκη Ο.Ε  «Το Πατροπαράδοτο»,  Artemision Agriculture S.A. , Τυροκομικά είδη Λήμνου : Β.Σταφύλης, Μ.Χρυσάφης, Σ.Μαρκάκης,  Παξιμάδια –αρτοσκευάσματα Λήμνου : Ζέφυρος.

 

Μοιράσου το άρθρο!