Πολιτική

02/04/2021 - 08:32

ΜέΡΑ25 : Διαδικτυακή Συζήτηση Τομέα Τουρισμού με Φορείς της Λέσβου

Την Παρασκευή 26 Μαρτίου 2021, ο Τομέας Τουρισμού και η Ο.Β. Λέσβου του ΜέΡΑ25  διοργάνωσαν διαδικτυακή συνάντηση-συζήτηση με τους επαγγελματικούς, αναπτυξιακούς και αυτοδιοικητικούς φορείς της Λέσβου με θέμα:

 

"Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τουρισμού στη Λέσβο" 

και με θεματικές ενότητες:

  • Το τουριστικό προϊόν της Λέσβου.
  • Πρωτογενής και Δευτερογενής παράγωγή και τουριστική ανάπτυξη.
  • Τουριστική προβολή της Λέσβου.
  • COVID-19 Συνθήκες, προβλήματα και προβλέψεις για την τουριστική περίοδο 2021

 

Στη συζήτηση αναπτύχθηκαν εμπεριστατωμένα οι απόψεις όλων για τα προβλήματα του τουρισμού στο νησί και τις αιτίες που τα γεννούν. Υπήρξε σύγκλιση στην άποψη πως η Λέσβος ακολούθησε το πρότυπο άλλων τουριστικών προορισμών (Κρήτη, Ρόδος κλπ) πάνω στο μοτίβο SUN, SEA, SAND όπου δεν πλεονεκτεί έναντι αυτών των προορισμών, εγκαταλείποντας τη δική της ιδιαίτερη ταυτότητα (πολιτισμός, φύση, ιστορία, γαστρονομία κ.α.) και  το αντίστοιχο κοινό.

Αποτέλεσμα αυτής της επιλογής είναι και η σταδιακά αυξανόμενη εξάρτησή της από μεγάλους tour operators, η μείωση τόσο του αριθμού των επισκεπτών όσο και του οικονομικού οφέλους από τον τουρισμό και η ευαισθησία σε κάθε μορφής κρίση.

Αναπτύχθηκαν οι προοπτικές της Λέσβου στον βιωματικό και εναλλακτικό τουρισμό με προϋπόθεση πως θα υπάρξουν οι κατάλληλες υποδομές και η κρατική υποστήριξη τόσο σε πολιτικές επιλογές όσο και αναπτυξιακά προγράμματα χρηματοδοτήσεων.
Συζητήθηκε επίσης η δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης της συνεργασίας των τουριστικών επιχειρήσεων με τον πρωτογενή και τον δευτερογενή τομέα η οποία θα συνέβαλε στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και παράλληλα θα βοηθούσε στην μεγαλύτερη προβολή των προϊόντων της Λέσβου διεθνώς.
Τονίστηκε από πολλούς ομιλητές το γεγονός πως η Λέσβος απουσιάζει εντελώς από τις διαφημιστικές καμπάνιες του ΕΟΤ!!!

Ιδιαίτερος προβληματισμός αναπτύχθηκε για τον τρόπο διαχείρισης από την πολιτεία του προσφυγικού προβλήματος τουλάχιστον ως προς την προβολή/δυσφήμιση της εικόνας της Λέσβου η οποία αφέθηκε στις διαθέσεις των ΜΜΕ.

Τόσο η ΟΒ της Λέσβου, όσο και ο Τομέας Τουρισμού του ΜέΡΑ25 ανέπτυξαν τις θέσεις του κόμματος για την τουριστική ανάπτυξη της Λέσβου σε εναλλακτική και βιώσιμη κατεύθυνση.

Τέλος, όλοι οι ομιλητές συμφώνησαν πως η επίλυση των προβλημάτων απαιτεί συνεργασία από όλους τους φορείς του νησιού.

Ο διάλογος και η ανταλλαγή απόψεων θα συνεχιστεί..

 

Μοιράσου το άρθρο!